Yirmi yaş dişleri artık genel olarak çekilmektedir. Çünkü uzun yıllardır süregelen beslenme şekilleri nedeniyle çenelerde darlık ve dişlerin sığmaması söz konusu olmaktadır. Bu yüzden yirmi yaş dişleri diğer dişlere zarar verecek şekilde ya da yarım çıkmaktadır. Dolayısıyla hastada sürekli bir rahatsızlığa neden olduğu için, genel olarak çekilmektedir.

Yirmi yaş dişlerinin pozisyonu, çekim şeklini belirlemede çok önemli bir rol oynar. Eğer ağızda tam olarak çıkmış bir dişse, sağlıklıysa ve çevre dokulara bir zarar vermiyorsa, yirmi yaş dişlerinin çekiminin diğer dişlerin çekiminden bir tek farkı vardır. O da biraz daha uzun sürmesidir. Ancak anestezi ve çekim teknikleri açısından, diğer dişlerin çekimlerinden çok farklı değildir.

Yirmi yaş dişleri her zaman çekilmez

Normal muayenede ve röntgen alındığında yirmi yaş dişlerinin pozisyonu iyi ise, çiğneme işlemine katılıyorsa, çevresinde hiçbir sorun yoksa ya da hasta iyi temizliyorsa, çekilmek zorunda değildir. Ancak sorun yaratan yirmi yaş dişleri çekilir.

Diş yarım gömülü ya da yarım gömülüyse ve yanındaki dişe zarar veriyorsa, cerrahi çekim yapılır. Çünkü üzerindeki diş etinin kesilmesi ve bazen de dişin kesilerek çıkarılması gerekir. Ancak bunlar hekimi ilgilendiren çekim prosedürleridir. Hasta, o sırada herhangi bir dişini çektirirken yaşayacağı şeyleri yaşar. Diş oradan uygun tekniklerle çıkarılır.

Sonrasında ise, ağrı açısından kimi farklılıklar yaşanabilir. Ayrıca dikiş atmak gerekir. Bu dikişler 1 hafta sonra alınır. Hasta bu süre içinde hekimin söylediği prosedürleri uyguladığında herhangi bir sorun yaşanmaz.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı