İçi su dolu balona benzeyen yapılara kist adı verilir. Vücudun herhangi bir dokusunda da görülebilen kistler çoğu zaman zararsızdır ve kendiliğinden kaybolabilir. Yumurtalıkta oluşan over kistlerinin büyüklüğü birkaç cm’den 30-40 cm’ye kadar değişkenlik gösterebilir. Genel olarak hormonal düzensizliklerden ve aşırı radyasyona maruz kalmaktan dolayı meydana gelebilir. Adet gören kadınların korkulu rüyası olan kistler idrar yolu şikâyetlerine, sindirim problemlerine, karın ağrılarına, adet düzensizliklerine, ilişkiye girerken ağrıya ve karında şişkinliğe neden olmaktadır. Bu şikayetleri taşıyan hastalar muayene olarak ve ultrason ile rahatlıkla kist olup olmadığını öğrenebilir. 
Follikül Kisti
Gelişmiş follikülde yumurtlama olmaması sonucunda meydana gelen follikül kistleri 3-5 cm boyutundadır. Genel olarak hiçbir şikayete neden olmadan kendiliğinden kaybolur ancak kistlerin riptüre olması halinde kasıkta şiddetli bir ağrı oluşabilir.  Kaybolmayan ve boyutları giderek artan kistler için de tedavi gereklidir.
Korpus Luteum Kisti 
Her kadında yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurtalıkta korpus luteum denen yapı meydana gelir ve eğer gebelik oluşmazsa bu yapı kendiliğinden kaybolur. Nadir de olsa bu yapı kaybolmayabilir ve içi sıvı dolu bir kist haline dönüşebilir. Genel olarak 4-5 cm boyutundadır ve zamanla yok olur. 

Dermoid Kist
Boyutları 2-3 cm’den 30 cm’ye kadar çıkabilen, içeriğinde germ hücreleri bulunduğundan yani gebelikte insandaki dokuları meydana getiren hücreleri barındırdığından yağ, saç, kıl, diş, tırnak, kemik, sinir gibi dokulara rastlanır.  Sağ veya sol yumurtalıkta nadirden de iki yumurtalıkta birden oluşan dermoid kistlerin ilaçla tedavisi yoktur laparoskopik veya açık ameliyatla alınması gerekmektedir.

İLGİLİ MAKALE

Over Kisti ve Tedavisi

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

Hocam merhaba, 29 yasındayım, bekarım. PCOS tanısı var bende, sag tarfımda hafif agrıyla doktora gttm. bugun doktorum ultrasonda tanısını koyamadığı v... devamı