Yüzde yanma hissi ağrılı olabilir ve gün içinde faaliyet gösterme becerinizi etkileyebilir. Parestezi, kişinin ciltte kısmı uyuşukluk, karıncalanma, ciltte bir tür yanma, sızlama veya ürperme hissi yaşadığı bir durumdur. Başta sızlama bir belirti olarak veya uyuşukluğun değişimi olarak meydana gelir ya da azalan hisle (uyuşukluk) birleşebilir ama bazı zamanlarda daha yüksek hisle veya uyarımla olabilir. Genel olarak, her türlü sızlama, yanma veya uyuşukluk belirtisi hasarlı, hastalıklı veya yaralı duyu sinirinden de kaynaklanabilir. Yüz yanma hissini geçirmek için onun sebeplerini bilmek önemlidir.
Parestezi hislerinin tam yeri onun sebeplerini belirleyebilir. Genelde, sebepler arasında bir fiziksel sinir hasarı yaralanması türü bir durum (örneğin sinir sıkışması veya doğrudan sinire ya da o sinirin omurga bağlantısına uygulanan bir tür basınç) veya sinirleri etkileyen bir hastalık (örneğin nöropati, diyabetik nöropati, çoklu skleroz, şeker hastalığı ve diğerleri) bulunur. Bu duyusal belirtilerin çoklu yerleri veya farklı yerlerdeki benzer belirtilerin tekrarı çoklu skleroz durumunu gösterir. Çoklu skleroz olasılığını teşhis olarak değerlendirmek için doktorunuz muhtemelen benzer belirti tarihçesi hakkında soru soracak. Bu sızlama veya uyuşukluk belirtilerinin her biri ciddi bir tıbbi durumu işaret edebilir ve acil tıbbi teşhis gerektirebilir.
Sebepler
- Kimyasal yanık
- Güneş yanığı
- Soğuk algınlığı
- Yüz yaralanması
- Sıcak yanığı
- Serebrovasküler kaza
- Kafatası siniri travması
- Şeker hastalığı
- Çevresel nöropati
- Egzama
- Sert yıkama
- Kuru cilt
Güneş yanması:
Güneş ışığına ve mor ötesi radyasyona aşırı maruz kalmak güneş yanığına yol açabilir. Bu, kırmızı ve iltihaplı bir yüze yol açarak kabarcık ve cilt hasarıyla sonuçlanır.
Kuru cilt:
Kuru cilt cildin çatlayıp soyulmasına neden olduğu için ciltte yanma hissine neden olur. Bu, yüzde yanma gibi gelen küçük fisürler meydana getirir.
Kimyasal yanık:
Sert cilt bakım ürünlerini, örneğin kırışıklıkla savaşan kremleri veya akne tedavi ürünleri kimyasal yanıklardan sorumludur. Kimyasal yanıklar cildin yanmasına neden olabilir ve gerilmiş gibi gelebilir.
Sert yıkama:
Yüzü sık sık yıkama veya çok bastırarak yıkama doğal yağları alabilir ve cildin yüzey tabakalarına zarar verir. Yüz gerilmiş gelecektir ve yıkamadan sonra yanacaktır.
Egzama:
Yüz yanma hissi, kaşıntılı cilt durumu olan egzamadan kaynaklanabilir. Egzamaya bağlı olarak, aşırı yüz kaşınması cildin yarılıp yırtılmasına neden olarak yanma hissiyle sonuçlanabilir.
Gül hastalığı:
Gül hastalığı genelde yüzü etkileyen progresif, vasküler bir bozukluktur. Yüz derisindeki duyusal ağrı aktivasyonu yüzdeki yanma hislerine neden olabilir. Artan kan dolaşımıyla ilişkili sıcaklık bu ağrı liflerini tetikler. Kan damarlarından sızan iltihaplı maddeler de bu sinir uçlarını etkinleştirebilir. Ağrı sinir lifleri kronik aktivasyondan sonra cilt bakım ürünleri ve çevresel hasarlar (örneğin, güneş, rüzgar, sıcak ve soğuk) gibi başta tetikleyicilere duyarlı hale gelir.
Belirtiler
- Cilt yanması
- Cildin kızarması
- İltihaplı cilt
Tedavi
Özel tıbbi durumunuz için doktor bu tedavilerden herhangi birinin uygun olup olmadığını tavsiye edebilir. O yüzden karar vermeden önce her zaman doktorunuzla bir tedavi planına başlamak ya da tedavi planına devam etmek dahil bütün tedavi seçeneklerini görüşün. Doktorlar çoğunlukla yüzde işe yarayan topikal antibiyotikler reçete edebilir. Yüz dokusu vücudun diğer bölgelerinden daha fazla kan içerir. Bu durumlarda, antibiyotik, örneğin basitrasin ve başka merhemler de işe yarar ve dokunun nemini korumasına yardımcı olur.
Yüz yanma hissiyle ilişkili yanlış teşhis
Birçok tıbbi durumu teşhis etmek biraz zordur ve hepsi farklı derecelerini temsil eder. Bu gruba dahil hastalıklar çoklu skleroz, Laym hastalığını, lupus, fibromiyalji, tiroit bozuklukları (hipotiroidizm ya da hipertiroidizm), kronik yorgunluk sendromu, şeker hastalığıdır. Bütün bunlar ilk ortaya çıktıklarında ayırt edilemez olabilir. Depresyon da bu durumlara benzer bazı belirtilere sahip olabilir, bu durumlardan birçoğu depresyonu taklit edebilir ve depresyon yanlış teşhis edilebilir.
Ayaklarda Yanma Hissi
Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN
Hocam merhaba; Benim annem 43 yasinda.Annemin gogsunun ortasinda 1.5 aydir gecmeyen agri,yanma ve basinc hissi var.Burdaki doktorlar hicbir ilac verme... devamı
Yanıklarda Beslenme Ve Besin Takviyeleri
Güneş Düşmanınız Değil, Dostunuz Olsun
Kaynar Su Yanığı Nasıl Tedavi Edilir
Çocuk Yanıkları: Çocuk Sağlığını Korumak İçin İlk Yardım
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir