Derin bir nefes alın. Bir süre tutun, sonra nefesinizi verin. Biraz rahatladınız mı? Nefes egzersizleri, rahatlama yollarından biridir. Burada zihninizi ve bedeninizi rahatlatmanın farklı yollarını öğreneceksiniz. Rahatlamak, stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda kaygı, bunalım ve uyku sorunlarını da hafifletebilir.
Zihni ve bedeni rahatlatmak ne anlama geliyor?
Çoğu rahatlama yöntemi, hem zihin hem de beden için işe yarar. Bazı yöntemler ise sadece birine odaklıdır.
- Zihni rahatlatmak, düşüncelerinizi susturmak anlamına gelir; böylece kendinizi sakin ve huzurlu hissedersiniz. Bu, stresli ya da kaygılı halinize oranla kendinizi daha iyi hissetmenize ve daha net düşünebilmenize yardımcı olur.
- Bedeninizi rahatlatmak, gerilimin nerede olduğuna bağlı olarak değişebilir. İnsanlar stresli olduklarında kasları çoğunlukla gergin olur. Aşamalı kas gevşetme gibi yöntemleri öğrenmek bedeninizi rahatlatmanın bir yoludur. Derin nefes almak ise başka bir yoldur.
Neden rahatlamak?
Zihninizi ve bedeninizi rahatlatmak daha sakin ve huzurlu hissetmenizi sağlayabilir. Stresi olduğu gibi kaygı, bunalım ve uyku sorunlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
Stres, hayatın değişimlerine ve meydan okumalarına karşı gösterilen fiziksel ve duygusal bir tepkidir. Stres altında ya da kaygılıyken vücudunuz sanki saldırıya maruz kalmış gibi tepki verir. Buna "savaş ya da kaç" stres cevabı denir. Vücudunuz; kalp atışınızı ve soluk alış hızınızı artıran, kaslarınızı gerginleştiren bir hormon salgılar. Stres duygularınızı da etkiler; sizi aksi, gergin, üzgün ya da bunalımlı hale getirebilir. Zaman geçtikçe stres sağlığınızı başka yollarla da etkileyebilir. Örneğin, stres yüksek tansiyon gibi ciddi rahatsızlıklarla ilişkilidir.
Zihninizi ve bedeninizi rahatlatabildiğiniz zaman vücudunuz, stres yaratan hormonları üretmeyi durdurur. Stresin hafiflediğini hissettiğinizde hem fiziksel hem de zihinsel olarak sakin duruma geri dönersiniz.
Zihninizi ve bedeninizi nasıl rahatlatabilirsiniz?
Vücudunuzu rahatlatmanın birçok yolu vardır. Bazı yollar özel olarak zihninizi, bazıları ise bedeninizi rahatlatmak için tasarlanmıştır. Fakat beden ve zihin bir şekilde birbirine bağlı olduğu için rahatlama yöntemleri hem zihin hem de beden için işe yarar.
Sizin için hangisinin en iyisi olduğunu görmek için aşağıdaki rahatlama yöntemlerinden birini ya da birkaçını denemek isteyebilirsiniz.
Zihni rahatlatma:
- Yavaşça derin bir nefes alın. Veya rahatlamak için başka bir nefes egzersizi deneyin.
- Ilık bir banyo yapın.
- Dinlendirici bir müzik dinleyin.
- Farkındalık meditasyonu yapın. Farkındalık meditasyonunun amacı dikkatinizi hemen şu an gerçekleşen şeylere odaklamaktır. Örneğin, vücudunuzu dinleyin. Nefesiniz hızlı, yavaş, derin ya da sığ mı? Trafik sesi gibi sesler duyuyor musunuz yoksa sadece sessizlik mi duyuyorsunuz? Amaç, değiştirmeye çalışmadan sadece ne olduğunun, ne yaptığınızın farkına varmaktır.
- Yazın. Bazı insanlar hissetikleri hakkında birşeyler yazdıklarında rahatlarlar. Bunun bir yolu günlük tutmak olabilir.
- Güdümlenmiş görsellik uygulamaları kullanın. Güdümlenmiş görsellik uygulamalarıyla kendinizi belli bir ortamda hayal ederek daha sakin ve rahat hissedebilirsiniz. Bu süreçte size rehberlik etmesi için ses bantlarından, senaryolardan ya da bir öğretmenden faydalanabilirsiniz.
Bedeni rahatlatma:
- Yoga yapın. Evde yoga yapmak için kitaplar ve videolar edinebilir ya da bir yoga kursuna gidebilirsiniz.
- Aşamalı kas gevşetmeyi denetin. Bu yöntem kas gruplarını germe ve gevşetmeyi içerir. Aşamalı kas gevşetme kaygıyı ve kas gerginliğini azaltabilir. Eğer uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, bu yöntem uyku sorunlarını çözmeye de yardımcı olabilir. Kaslarınızı gevşettiğiniz zaman vücudunuz uykuya dalmayı kabul etmesini söyleyen bir sinyal alır.
- Yürüyüş yapın ya da başka etkinliklerde bulunun. Zevk aldığınız şeyler yapmaya zaman ayırarak rahatlayabilirsiniz.
- Masaj yaptırın ya da sırtınızı ovacak birini bulun.
- Kendinize bitki çayı ya da süt gibi alkol ya da kafein içermeyen ılık bir içecek hazırlayın.
Jet-Lag’dan Kurtulmanın Yolları
Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI
benim beynim çok dolu artık başıma ağrılar giriyor ben negatif enerjileride çok topluyomuşum rahatlatmak için neler yapabilirim nolur yardımcı olun:(... devamı
Pozitif Düşünme, İstenmeyen Düşünceleri Engelleme
Kalp Krizi
Stresi Azaltmanın & Hayatınızı Canlandırmanın 10 Yolu
Zamanınızı Yönetmek
Ceviz Kavgayı Önlüyor