- İçindekiler
- Suçlu: Sosyal Medya
- Sosyal Medya Çözümü
- Suçlu: Aşırı E-mail Birikmesi
- Aşırı E-mail Birikmesine Çözüm
- Suçlu: Cep Telefonunuz
- Cep Telefonuna Çözüm
- Suçlu: Aynı Anda Çok İş Yapma
- Aynı Anda Çok İş Yapmanın Çözümü
- Suçlu: Sıkılmak
- Sıkılmanın Çaresi
- Suçlu: Rahat Bırakmayan Düşünceler
- Rahat Bırakmayan Düşüncelerin Çaresi
- Suçlu: Stres
- Stresin Çaresi
- Suçlu: Yorgunluk
- Yorgunluğun Çaresi
- Suçlu: Açlık
- Açlığa Çözüm
- Suçlu: Depresyon
- Depresyonun Çözümü
- Suçlu: İlaçlar
- İlaçlara Çare
- Suçlu: DEHB
- DEHB''in Çözümü
Suçlu: Sosyal Medya
İster DEHB''niz olsun, ister zaman zaman odaklanma sorunu yaşayın, günümüzün dünyasında her yer konsantrasyon düşmanlarıyla doludur. Birçok psikolog dikkat dağıtıcı şeyleri doğru bir şekilde idare etmek için bazı faydalı ipuçlarından bahsediyor. Bunlar arasında sosyal medyayı kullanma da var. Günün herhangi bir saatinde arkadaşlara bağlanmak – ve işten kopmak – çok kolay bir şey. Arkadaşlarınızın durumundaki her güncelleme düşünce zincirinize eklenen yeni bir katardır ve sizi işinize dönmekten alıkoyar.
Sosyal Medya Çözümü
Çalışırken sosyal medya sitelerine bağlanmaktan kaçının. Eğer milletin ne durumda olduğunu merak ediyorsanız, bunu yeni gönderilerin sizi etkilemeyeceği iş aralarında yapın. Sık sık login isteğinizin önüne geçemiyorsanız, dizüstü bilgisayarınızı birkaç saat internet erişimi olmayan bir yere götürerek orada çalışın.
Suçlu: Aşırı E-mail Birikmesi
E-mailler hep böyle, posta kutunuzda birikiyorlar ve orada cevap ver diye haykırıyorlar. Her ne kadar birçok e-mail işle ilgili olsa da, bunlar dikkatinizi elinizdeki işten koparan şeylerdir. Her mesajı yanıtlamak için yaptığınız işi bırakırsanız, elinizdeki işte pek fazla ilerleme kaydedemezsiniz.
Aşırı E-mail Birikmesine Çözüm
Sürekli olarak e-mailinize bakmak yerine bu amaç için özel bir vakit ayırın. Günün geri kalanda email programını kapatın. Bu şekilde davranmak size işinizin kesintiye uğramayacağı belli zaman blokları sunar.
Suçlu: Cep Telefonunuz
Bir e-mailin geldiğini haber veren sesten belki daha kötüsü cep telefonunun çalmasıdır. Aramızdan çok az kişi bu sesi duymazlıktan edebilir. Fakat telefona cevap vermek yalnızca konuşmakla geçirdiğiniz vakti sizden çalmakla kalmaz, aynı zamanda elinizdeki işte hız kaybına uğrarsınız.
Cep Telefonuna Çözüm
Arayanı göster özeliğinden iyi faydalanın. Eğer aramanın acil olmadığını düşünüyorsanız, arayan kişi mesaj bıraksın. Özellikle yoğun bir işte çalışıyorsanız, telefonunuzu sessize alın ki kendinizi cevap vermek zorunda hissetmeyin. Sesli mesajları kontrol etmek için özel bir vakit belirleyin. Bütün mesajlarınızı birbiri ardına dinlemek her telefon geldiğinde yanıt vermeye göre dikkatinizi daha az dağıtır.
Suçlu: Aynı Anda Çok İş Yapma
Eğer aynı anda çok iş birden yapma konusunda uzmansanız, muhtemelen daha az zamanda daha çok iş yaptığınızı hissediyorsunuzdur. Bunu bir daha düşünün, çünkü uzmanlar farklı şeyler söylüyorlar. Araştırmalar gösteriyor ki dikkatimizi bir işten ötekine kaydırdığımız zaman vakit kaybediyoruz. Yani? Aynı anda birden çok iş yapmak onları art arda yapmaktan daha çok vakit almaktadır.
Aynı Anda Çok İş Yapmanın Çözümü
Mümkün olan her yerde dikkatinizi her seferinde tek bir projeye odaklayın, özellikle yüksek öncelikli veya yoğun bir işte çalışıyorsanız. Aynı anda çok iş yapma becerinizi acil olmayan veya çok fazla çaba gerektirmeyen işlere ayırın, mesela telefonda konuşurken masanızı toplamak size bir zarar vermez.
Suçlu: Sıkılmak
Her gün yapmamız gereken işlerden kimileri diğerlerinden daha ilginçtir. Sıkıcı olanlar dikkat sürenizin dakikalarını yiyerek sizi dikkat dağıtıcı şeylere daha açık hale getirebilir. Eğer sıkılmışsanız telefon, internet ve hatta çalışma odanızı toparlayıp temizlemek bile size çok çekici görünebilir.
Sıkılmanın Çaresi
Kendinizle bir anlaşma yapın. Belli bir süre boyunca ara vermeden çalışırsanız, 10 dakikalık molanız olsun. Kendinizi kahve, atıştırmalık veya dışarı çıkmakla ödüllendirin. Ardından gelecek olan bir şeyi beklerken sıkıcı işleri bitirmek daha kolaydır. Ayrıca sıkıcılık söz konusu olduğunda aynı anda birden çok iş yapmak imdadınıza yetişebilir. Makbuzları doldururken radyo dinlemek sizin uzun süre işi bırakmamanızı sağlar.
Suçlu: Rahat Bırakmayan Düşünceler
Yapmanız gereken işler veya yapılması gereken ev işleri sizi kaygılandırıyorsa, önünüzdeki işe odaklanmak zor olabilir. Belki dün yaptığınız bir konuşma kafanıza takılmıştır ve onu kafanızda çevirip çevirip duruyorsunuzdur. Her türden yapışkan düşünceler çok güçlü bir dikkat dağıtıcı olabilir.
Rahat Bırakmayan Düşüncelerin Çaresi
Rahat bırakmayan düşüncelerden kurtulmanın bir yolu onları yazmaktır. Yapılacak işlerin, evdeki görevlerin veya daha sonra tamamlamayı planladığınız işlerin bir listesini yapın. Nahoş durumların yarattığı kızgınlıkları günlüğünüze yazın. Bu düşünceler kâğıt üzerine kaydedildiği zaman, onları bir süreliğine kendi haline bırakabilirsiniz.
Suçlu: Stres
Önünüze çok fazla şey konmuş olduğunu düşünürseniz, her bir iş üzerinde yeterince odaklanamayabilirsiniz. Stres, sanki işleri daha da kötüleştirmek için vücudunuz üzerinde ağır bir yük oluşturur. Omuzlarınız sertleşir, baş ağrıları yaşar, kalbiniz küt küt çarpar. Bütün bunlar sizin konsantre olma becerinizi kötürüm eder.
Stresin Çaresi
Meditasyon gibi stres azaltma tekniklerini öğrenin. Bu teknikler stresli düşüncelere gem vurmayı öğretirler, böylece bu düşünceler dikkatinizi kendilerine çekmezler. Bu konuda yapılan bir araştırmada sekiz haftalık meditasyon kursuna giden insanların odaklanma yetenekleri artmıştır. Size yakın yerlerde bir meditasyon kursu bulamazsanız, online bir kurs arayın.
Suçlu: Yorgunluk
Yorgunluk, etrafınızda dikkatinizi dağıtan çok az şey olsa bile konsantrasyon olmayı zorlaştırabilir. Araştırmalar çok az uyumanın dikkat sürenize ve kısa süreli hafızanıza zarar verdiğini gösteriyor.
Yorgunluğun Çaresi
Birçok yetişkinin 7 ila 9 saat arasında uyuması gerekmektedir. Gece yarısı lambaları yakmak yerine, uykuyu öncelikli hale getirin. Böylece uyanık saatlerinizde daha fazla iş yapmayı başarabilirsiniz. Ayrıca günün hangi saatinde kendinizi en fazla uyanık hissettiğinizi not edin. O zaman en yoğun işleri hangi vakte ayırmak gerektiğini bilirsiniz.
Suçlu: Açlık
Aç ayı oynamaz derler, beyin için özellikle doğrudur bu. Kahvaltı yapmamak konsantrasyon düşmanları listesinin en başında gelir. Araştırmalar sabah midenizi düşünmeden işe başladığınızda kısa süreli hafızanın ve dikkatin kötüleştiğini göstermektedir.
Açlığa Çözüm
Açlığı uzak tutun ve beyninize şu alışkanlıklarla sürekli olarak yakıt sağlayın:
- Her zaman kahvaltı yapın.
- Yüksek proteinli atıştırmalıklar kullanın (çerez, peynir)
- Basit karbonhidratlardan uzak durun (tatlılar, beyaz makarna)
- Karmaşık karbonhidratları seçin (tam tahıllar)
Suçlu: Depresyon
Birçok insan üzüntüyü depresyonun bir işareti olarak yorumlar. Fakat Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü en yaygın depresyon belirtisinin konsantre olmakta zorlanma olduğunu söylüyor. Odaklanma sorununuz varsa ve aynı zamanda kendinizi içi boşalmış, umutsuz, ilgisiz hissediyorsanız, depresyon yaşıyor olabilirsiniz.
Depresyonun Çözümü
Depresyonda olduğunuzu sanıyorsanız, ilk adım bir psikolog veya doktorla görüşmektir. Depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birçok araştırmalar belli konuşma terapilerinin ve antidepresan ilaçların etkili olduğunu göstermektedir.
Suçlu: İlaçlar
Ne yazık ki depresyonu tedavi etmek için kullanılan kimi ilaçlar konsantrasyonu bozabilir. Aynı şey başka birçok ilaç için de geçerlidir. Kullandığınız bir ilacın veya takviyenin konsantrasyonunuzu etkileyip etkilemediğini öğrenmek için eczacınızla veya doktorunuzla görüşün.
İlaçlara Çare
İlaçlarınızın konsantrasyonunuzu bulandırdığından kuşkulanıyorsanız, başka bir seçenek olmadığını düşünmeyin. Dozajı ayarlamak, başka tür bir ilaca geçmek seçenekleri konusunda doktorunuzla görüşün.
Suçlu: DEHB
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) sadece çocukların yaşadığı bir problem değildir. DEHB belirtileri olan çocukların yarısından fazlası yetişkinliklerinde de belirtiler yaşamaya devam etmektedir. Klasik belirtiler dikkat süresinin kısalığı, eldeki işler üzerine odaklanmakta zorluk yaşamaktır.
DEHB''in Çözümü
Eğer odaklanmakta zorluk çektiğinizi düşünüyorsanız ve çocukken geçmişte dikkat sorunları yaşamışsanız, DEHB hakkında bir doktorla veya psikologla görüşünüz. Bu hastalıkla yaşamayı öğrenmenin, davranışsal terapi veya ilaçlar gibi yolları vardır.
Gençlere B12 Uyarısı
Prof. Dr. Kaan AYDOS
merhaba hocam biz 5 yıllık evlıyız evlendıgımızden beri hiç korunmadık 2012 yılında eşim varıkosel ameliyatı oldu ameliyat sonrası gebelık oldu fakat ... devamı
Östrojen Dengesizliği Tedavileri
Kürtajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ağzınızın Temizliği Sizi 6 Şekilde İyi Hissettirir
Anne Sütü, Bebeğin Sağlıklı Büyümesini Sağlıyor
Vajinal Mantar Enfeksiyonlarına Genel Bakış