Çocuğunuzun konuşurken aynı anda dört dil gelişimi alanı ile uğraştığını bilmeniz yararlı olabilir.
Bunlar;
- Sesleri nasıl kullanacağı ve kelimeleri nasıl telaffuz edeceği (fonemiks )
- Kelmelerin farklı anlamları ve bunları çoğul halde veya geçmiş zamanda anlamlı bir şekilde nasıl kullanacağı ( semantik )
- Çeşitli kelimeleri bir cümle içinde mantıklı ve anlamlı bir sıralamayla nasıl bir araya getireceği (sintaks )
- Dilin farklı durumlarda ve bağlamlarda nasıl kullanılacağı (pragmatik)
Bütün bunlar gelişmekte olan bir beynin alabileceğinden çok fazladır ve bu yüzden çocuğunuzun zaman zaman öfkelenmesinde endişelenecek bir durum yoktur. Biraz daha büyüdüğünde harfleri , hecelemeyi ve grameri öğrenecektir. Zamanla ses tonunu en uygun biçimde nasıl kullanması gerektiğini de kavrayacaktır. Ama şimdilik, temel düzeyde iletişimi gerçekleştirmesi için gereken kelime hazinesini geliştirmeye odaklanmıştır.
2 – 3 yaşlarında dil becerileri iyice ilerleme kaydedecektir. Cümleleri iki kelimeden üç ya da dört kelimeye çıkacaktır. 24 aylıkken ‘’ baba iş’’ demek yerine ‘’ baba işe gitti ‘’ diyebilecektir. 36 aylık olduğunda ise ‘’ baba şimdi işe gidiyor ‘’ cümlesini kurabilecektir.
Çocuğunuz aynı zamanda nasıl soru sorulacağını da öğrenmeye başlamıştır. Bunun için tek yapması gerekenin, cümlesine sadece ‘’neden’’ sorusunu eklemek olduğunu anlamıştır. Anladığı diğer bir konu ise ‘’evet’’ in önemi ve ‘’hayır’’ ın müthiş gücüdür. Ve artık çocuğunuzdan hayır ve neden kelimelerini daha sık duymaya başlayacaksınız.
Geç ergenlikte ne zaman doktora gidilmeli?
Dr. Canan YILDIRIM
iyi günler oğlum 2 buçuk aylıkken bazadan düştü ve düştüğü gün çok fazla uyuyordu zorla uyandırmaya çalışsamda uyanıp tekrar hemen uyuyordu bir kaç gü... devamı
Antipsikotikler Çocuklara Ciddi Zararlar Verebilir
Boyun Kalınlığı Çocuklarda Obeziteyi Gösterir
Çocuklarınıza Bol Bol Balık Yedirin
Çocuğunuz Sürekli Yorgun Mu?
Çocukların Beslenmesi: Aman, Acı! Eyvah, Ekşi!