Ayın belirli döneminde yataktan çıkmamak cazip gelebilir ancak egzersiz yapmak daha sağlıklı olan seçenektir. Günde düzenli 30 dakika aerobik egzersiz krampların, şişmenin, ruh hali değişimlerinin ve diğer PMS belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Aerobik Egzersiz
Adet döneminde birçok kadın enerjisini ve spor yapma hevesini kaybeder. Bir hafta boyunca sporu aksatmaktansa, düzenli sporunuzu daha ortalama bir yoğunlukta yapmayı tercih etmelisiniz. Orta yoğunlukta egzersiz krampları rahatlatabilir ve şişme hissini azaltabilir. Fiziksel aktivite ayrıca kan dolaşımını hızlandırarak adet dönemiyle ilişkili baş ağrılarını azaltır. Fiziksel aktivitenin bir diğer faydası iyi hissetmeyi sağlayan hormonların salgılanmasını teşvik etmesidir.
Yoga
Yoga stresi ve gerilimi azaltabilecek, vücutta kan ve oksijen dolaşımını artıracak, sinir sistemini sakinleştirecek nefes alma ve rahatlama tekniklerine odaklanır. Ayrıca duygulara odaklanmayı sağlayarak ihtiyaçlarınızı ve hislerinizi daha iyi ifade edebilmenize yardımcıdır. Karnı hedefleyen esneme hareketleri dölyatağı kaslarını rahatlatır. Kedi, kobra, balık veya aşağı bakan köpek gibi farklı pozlar denenebilir.
Ağırlık Kaldırmak
Koşmak istemiyorsanız spor salonunda ağırlık kaldırabilirsiniz. Ağırlık kaldırmak kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Daha fazla kas miktarı daha hızlı çalışan metabolizma demektir. Bu sayede dinlenirken bile daha fazla kalori yakarsınız. Adet döneminde daha az tekrarla daha hafif ağırlıklar kaldırabilirsiniz. Kollar, bacaklar, sırt, karın, kalça gibi tüm büyük kas gruplarını çalıştırmayı hedefleyin. Yorgun veya güçsüz hissederseniz sık sık mola verin.
Diğer Önlemler
Vücudunuzu dinleyin. Eğer egzersiz size fazla gelecekse evde kalıp dinlenin. Ayrıca çok fazla egzersiz de adet döneminin aksamasına veya düzeninin bozulmasına sebep olabilir. Bu da PMS’e benzer belirtiler yaratacaktır. Spor düzeninizde bir veya iki günlük dinlenme araları koyarak vücudunuza kendini tamir etme imkanı verin. Adet döneminizin düzeni bozulursa veya şiddetli adet dönemi belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza danışın.
Hamilelik ve Menopoz Belirtileri
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
mrba hocam ben 4 yıllık evliyim çocuğum olmuyor doktora gidiyorum sorun yok diyolar eşimdede srn yok ama adet döneminde kanamalarım çok oluyo ne yapab... devamı
Kardiyovasküler Egzersiz Beyin Gücünü Arttırıyor
Pms Egzersizleri
Adet Döneminde Egzersiz