Kadınların hormonlarında hamilelik, üretim artışı, menopoz ise azalışı anlamına gelse de bazı hamilelik ve menopoz belirtileri birbirlerine benzer. Doğurgan yaşlarda olan kadınlar bu belirtilerin aslında menopoz belirtisi olduğunu anlamayabilirler. Ayrıca menopoz öncesi dönemdeki birçok kadın artık hamile kalamayacağını sansa da, ihtimal düşük bile olsa hala mevcuttur. Her iki durumda da eğer hamilelik ve menopoz belirtilerinden hangisine sahip olduğunuzdan emin olamıyorsanız bir doktora danışmak en iyisidir.

Hamilelik belirtileri genellikle hormonlarda ve kan dolaşımında görülen değişimlerden kaynaklanır. Gebeliğin gerçekleşmesinden sonraki iki hafta içinde östrojen ve progesteron seviyeleri hamileliği desteklemek için yükselirler. Plasentada kan dolaşımı, döllenmiş yumurta rahime bağlanır bağlanmaz görülür ve yumurtlamadan 13 gün sonra embriyoda kan ve kan damarları gelişmeye başlar. Annenin kalp atış hızı ve kan hacmi artar.

Menopozun belirtileri ise hormon seviyelerinin dalgalanmasından, azalmasından ve nihayetinde sıfırlanmasından kaynaklanır. Östrojen, öncelikli olarak yumurtalıklarda, yumurtayı oluşturan foliküller tarafından üretilir. Menopoz yaklaştıkça yumurtaların düzensiz olgunlaşmasından dolayı hormon seviyeleri dalgalanır. Foliküller fonksiyonunu yitirince, östrojen seviyesi önemli derecede düşer ve yumurtlama durur. 

Hamilelik ve menopoz belirtilerinden en bariz olanı adet olmanın durmasıdır. Hamileliğin erken döneminde döllenmiş yumurta rahime yerleşirken bir miktar kanama görülebilir. Adet dönemi geldiğinde ise adet, çok az bir şekilde görülür veya hiç görülmez. Menopoza yaklaşan kadınlarda ise adet dönemi sık sık değişir ve sonunda tamamen durur. Ancak genel olarak bazı değişikliklerin görülmesi normal zamanlarda da olabilir. Adet dönemleri düzensizleşebilir, daha kısa ya da uzun, daha hafif ya da şiddetli olabilirler.

Hamilelik ve menopoz belirtilerinden ortak olan diğerleri yorgunluk, baş ağrıları ve ruh hali değişiklikleridir. Hamileliğin erken evrelerinde progesteronun ve bebeğe kan desteğinin artması yorgunluğa yol açabilir. Menopozda ise dalgalı hormon seviyeleri ve kötü uyku düzeni yorgunluğa yol açar. Birçok kadın hamileyken daha çok baş ağrısı yaşarlar. Kadınların %1-2’si ilk migrenlerini hamileyken yaşamaktadır. Menopoz döneminde baş ağrıları azalabilir ve artabilir. Hormonların ve fiziksel değişikliklerin yanında menopozla ilgili stres de, ruh hali değişikliklerine yol açabilmektedir.
İLGİLİ MAKALE

Progesteron ve Menopoz

Op. Dr. Aytun AKTAN

erkek arkadaşımla ilişkiye gireli iki üç hafta kadar oldu 15 Nisanda adet görmem gerekiyordu ama görmedim beyaz akıntım var hiç bir hamilelik belirtim... devamı