BULGULAR
Yakınmalarınızın kaynağının PMS olup olmadığını anlamak için premenstrüel bulgularınızı, zamanlamasını ve şiddetini günlük olarak kaydedebilirsiniz. Eğer bulgular birkaç ay boyunca süreklilik gösteriyorsa PMS’unuz var demektir.
PMS’in bazı fiziksel bulguları aşağıdaki gibidir:
Abdominal (karın bölgesinde) kramplar
Akne, uçuk veya herpes yayılımı
İştah değişiklikleri, tatlı veya tuzluya aşırı düşkünlük
Bel ağrısı
Göğüslerde duyarlılık
Hantallık hissi
Kabızlık veya ishal
Seks dürtüsünde azalma
Baş dönmesi veya baygınlık
Halsizlik, bulantı, kusma
Sık idrar yapma
Baş ağrısı
Sıvı tutulumu ve şişkinlik hissi
Kilo atışı (2.5 kg kadar)
RUHSAL DEĞİŞİKLİKLER
PMS’le bağlantılı bazı duygudurum değişiklikleri ise şunlardır:
Agresyon (saldırganlık)
Anksiyete
Depresyon veya üzüntülü ruh hali
Azalmış seks dürtüsü
Duyarlılık
Duygudurum değişiklikleri
Konsantrasyon güçlüğü
Ani ortaya çıkan üzüntülü ruh hali
Gerginlik
Unutkanlık
İnsanlardan uzak kalma isteği
MENSTRÜEL AĞRI
Menstrüel kramplar veya ağrı PMS ile teknik açıdan farklı şeyler olmasına rağmen genellikle PMS ile bağlantılıdır. PMS’dan yakınan pek çok kadının tamamen ağrısız geçirdiği dönemler vardır, aynı zamanda şiddetli kramplar yaşayan ve PMS’dan yakınmayan bir çok kadın da vardır.
Menstrüel döngü sırasında rahmin iç dokusu prostaglandin denilen bir hormon üretir, bu da rahmin kasılmasına neden olur, bazen ağrılıdır. Bazı kadınlar bu hormonu normal düzeyin üzerinde üretirler ve bu da kramplara neden olur, bazıları ise normal düzeyde prostaglandin salgılarlar fakat prostaglandin’in etkilerine karşı daha duyarlıdırlar.
Menstrüel ağrı (adet ağrısı) genellikle alt karın, sırt ve uyluk bölgesinde hafiften şiddetliye doğru değişen kramplar içerebilir. Her durumda eğer menstrüel kramplardan yakınıyorsanız bunu biliyorsunuz ve olasılıkla bu krampları rahatlatmanın yollarını arıyorsunuz.
Menstrüel kramplar genellikle ibuprofen, naproksen sodyum veya aspirin içeren ilaçlarla hafifletilebilir. Aerobik egzersizleri de krampların şiddetini azaltıp endorfin düzeyinizi artırmaya yardımcı olabilirler. (Endorfinler vücudunuzun depresyonla ve fiziksel ağrı ile mücadele etmesine yardımcı olurlar)
Eğer kramplarınız varsa ılık bir küvete uzanmak sadece kramplarınızı hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda sizi gerginlik ve rahatsızlık hislerinizi de ortadan kaldırır.
TEDAVİ
Aşağıdakilerden bazılarını birkaç ay boyunca uygulamalı ve yararı olup olmayacağını görmelisiniz
.
Şişkinlik ve sıvı retansiyonu: el, ayak ve ayak bileklerinde şişlikler
Adet döneminizin başlangıcının 1-2 hafta öncesinden itibaren tuz ve tuzlu besin tüketiminizi sınırlayın. Bol miktarda su ve düşük sodyumlu meyve suyu tüketin.
Alt karın, sırt ve uyluklarda kramplar
Haftada 3 kez aerobik egzersizi (örneğin yürüme, koşu, bisiklet veya yüzme gibi) yapın. Bunlar krampların şiddetini azaltacak ve endorfin düzeyinizi artıracaktır. (Endorfinler vücudunuzun depresyonla ve fiziksel ağrı ile mücadele etmesine yardımcı olurlar)
PMS tedavisinde kullanılan ve reçetesiz satılan ürünlerden yararlanabilirsiniz. Bu ürünlerin pek çoğu krampları, şişkinlik ve baş ağrısını hafifletebilmek için gerekli etken maddelerin kombinasyonunu sağlarlar.
Kramplar, kaslarda gerginlik veya sırt ağrısı
Ilık bir banyo yapın, ısıtıcı bir ped veya sıcak su şişesi kullanın, gergin kasları rahatlatmak ve gergin ruh halinden kurtulmak için bitki çayı için (örneğin papatya, nane, böğürtlen veya ahududu). İyi bir masaj da yararlı olacaktır.
Depresyon veya duygu durum değişiklikleri
Adet döneminiz başlamadan önce alkol almayı bırakın.
Depresyon
Doktorunuzdan, sağlık kuruluşunuzdan, hastanelerden bu konu ile ilgili önerilerini alın.
Duygusal stres, gerginlik veya anksiyete
Bulgularınızı birkaç ay boyunca bir günlüğe not alın. Bu bulguların kısa süreli olduğunu anladığınızda katlanabilme gücünüz de artacaktır.
Daha az, daha sık yiyin, öğün atlamayın. Eğer mümkünse her zaman günün aynı saatinde yemek yiyin.
Kendinize karşı olumlu olun. Stres düzeyinizi olabildiğince azaltın. Yoga veya derin nefes alarak rahatlama tekniklerini öğrenin. Başkaları ile konuşun. PMS aynı zamanda beraber yaşadığınız ve çalıştığınız kişileri de etkiler.
-Diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum bulunduğundan emin olun. New York’ta yapılan kapsamlı bir araştırma günde 1200 mg kalsiyum karbonat alan PMS hastalarının 3 adet dönemi sonrasında yakındıkları bulguların yarıya indiğini göstermiştir. Kalsiyum içeren besin destekleri alabilir veya süt, peynir, yoğurt, somon ve brokoli gibi kalsiyumdan yana zengin besinler tüketebilirsiniz.
kolaylaştırır. (Adet dönemlerinde çikolataya olan düşkünlük magnezyum düzeylerindeki düşüşle ilişkilidir).
-Sağlıklı bir kilo düzeyini koruyun. Fazladan vücut ağırlığı kanınızda dolaşan fazladan östrojen anlamına gelebilir. Çalışmalar göstermektedir ki PMS’dan yakınan kadınların dolaşımındaki östrojen düzeyleri de yüksektir.
Kafeini azaltın ya da kesin. Eğer normalde çok fazla kafein tüketiyorsanız kafein eksikliğinden kaynaklanan baş ağrılarına yakalanmamak için kafeini kontrollü biçimde azaltın.
PMS tanısına koymak için laboratuar testine gerek yoktur, doktorunuz rahatsızlığınızın öyküsünü dikkatle inceleyerek karar alacaktır. Bu sürecin bir parçası olarak sizden büyük olasılıkla en az 2 adet döneminde bulguların başlangıcını, süresini, seyrini, şiddetini kaydetmenizi isteyecektir. Eğer bu bulguları zaten kaydetmeye başladıysanız doktorunuzdan daha kısa sürede kesin bir tanı koymasını bekleyebilirsiniz.
Evde uygulanan tedaviler ile olumsuz sonuç alınırsa aşağıdaki tedavi seçenekleri denenebilir..
Yumurtlamayı durdurarak hormonal düzeninizi sağlayan doğum kontrol ilaçları,
Doğal progesteron tedavisi bazı kadınlarda işe yarayabilir: bunu doktorunuzla konuşmalısınız.
Çok şiddetli olgularda yumurtlamayı geçici olarak durduran medroksiprogesteron asetat enjeksiyonu uygulanabilir.
PMS’un duygudurumla ilgili bulgularını hafifletmede bazı antidepresanlar yardımcı olabilirler.
Kadında ergenlik dönemi ve cinsel gelişim
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
adet öncesi ğöğüslerin ağrıması ve akıntının sebebi nedir sevgili doktorum tşk ederim şimdiden... devamı
Uyarılma Sorunu Yaşayan Kadınlarda Viagranın Etkileri Nelerdir?
İleri Yaşta Anne Olanların Depresyon Riski Daha Düşük
Cildiniz Sizden Daha Hızlı Mı Yaşlanıyor
Polikistik Over Sendromu
Vajinal Sorunlar