Aftlar acı vermekle kalmaz, hele ki yemeğinizi ketçap veya sirkeyle lezzetlendiriyorsanız yemek yemeyi epey nahoş hale getirebilir. Tahminlere göre, iki insandan birinin ömründe en az bir kez, ağzında acı verici bir aft çıkıyor, kadınlar ve gençlerse aftlara özellikle meyilli. Aftlar yaralanma, bağışıklığın düşmesi, stres, hormonal dengesizlikler gibi çeşitli nedenlerle bağlantılı ama beslenme de aft oluşumunda rol oynar.
Beslenmenin rolü nedir ve aft riskini azaltmak için kaçınmanız gereken yiyecekler var mıdır?
Beslenme aftın acı verici tarafını ortaya çıkarsa da, aftları tetikleyen besinler, alerjiler veya gıda duyarlılığı nedeniyle kişiden kişiye değişebilir. özellikle glutene duyarlı kişilerde ve çöylak hastalarında bu böyledir. Beslenmeden gluteni tamamen çıkarmak, bazı vakalarda, aft oluşumunu önemli ölçüde azaltabilir. Yetersiz beslenme, özellikle B vitamini ve minerallerin eksikliği de artan aft riskiyle ilişkilidir. Bazı uzmanlar, C vitamini eksikliğinin de belirtileri tetikleyebileceğine inanıyor. önemli de ola C vitamini seviyenizi limon, greyfurt veya portakal gibi turunçgiller yiyerek artırmayın çünkü bu asitli meyveler aftları tetikleyebilir. İşlenmiş çeşitli yiyecek ve içeceklerde bulunan benzoat gibi bazı besin katkı maddelerinin aft riskini artırdığı düşünülüyor. Aftların baş göstermesinde adı çıkmış bir başka katkı maddesi, çoğu diş macununda bulunan bir deterjan olan sodyum loril sülfat. Bazı insanlarda süt ürünleri tüketimi de sıklıkla aft çıkmasına neden olur , ancak yoğurt doğal probiyotikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden aft oluşumunu önlemede yararlıdır. Aftlarınızı tetikleyen yiyecekleri belirlemenin en iyi yollarından biri, besin günlüğü tutmak. Bu günlüğe, gün içerisinde neler yediğinizin yanı sıra ne gibi belirtiler yaşadığınızı yazın. Birkaç haftalık dikkatli bir kayıttan sonra, aftların çıkmasıyla bağlantılı bir besin var mı diye bakın. Eğer bu besinleri tespit ederseniz beslenmenizden çıkarıp aftlarınızda azalma olup olmadığını gözleyin. Azalma olursa o besinleri tamamen bırakın.
Çoçuklarda Aftların Evde Tedavisi
Op. Dr. Aytun AKTAN
merhaba ben 2 aylık evlıyım gecen ay adet oldum duzenlı adet gecırıyordum ama bu ay adetım gecıktı 13 gun hamıle kalma ıhtımalım var 1 afta onxe kan ... devamı
Aft Oluşumu
Ağız Sağlığınızın Gösterdikleri
5 Yaş Altı Çocuklar İçin Uyarı
Aftlara Neden Olan Yiyecekler
Güzel Diş Ve Dişetleri İçin İpuçları