Ağız kokusunu ortadan kaldırmanın birçok yolu var ancak sizi zor duruma düşüren bu sorundan çabucak ve bir çırpıda kurtulmak için, aşağıda verilen tavsiyelere uymalısınız.
1. Adım
Ağzınızı düzenli olarak doğru şekilde temizleyin. Ağız kokusunun iki büyük nedeni, bakteri ve çürümüş yemek artıklarıdır. Ağız içinde bu saldırgan etkenlerin saklandığı yüzlerce aralık ve kuytu yer bulunur. Dişlerin fırçalanmasıysa yeterli olmaz.
- Dilinizi temizleyin. Diliniz her türlü kokunun saklandığı pürüzlü bir halıya benzer. Diş fırçalama esnasında (ki bu günde en az iki defa yapılmalıdır) diş fırçanızla, bir kaşık sapı ya da dil temizleyicisiyle dilinizin üzerini kazıyın.
- Şayet öğürme refleksiniz varsa, bunu yapmayı sevmeyebilirsiniz. Ama ne olursa olsun, dilin tamamını, hatta bademciklere yakın olan kısmı dahi temizlemelisiniz.
- Diş ipi kullanın. Bunu da diş fırçalamak gibi alışkanlık haline getirmeye çalışmalısınız. İlk başta yiyecek artıklarının parçalarını yerinden oynattıkça diş etleriniz kanayacaktır ancak bunun ne kadar süreceği belli olmaz. İsterseniz, diş ipini dişlerinizin arasından geçirdikten sonra koklayın. Ağız kokusunun nerden geldiğini göreceksiniz.
2. Adım
Ağzınızın nemli kalmasını sağlayın. Tükürük sadece fiziksel olarak ağızdaki bakteri ve yemek artıklarını yıkadığı için değil, aynı zamanda taşıdığı mikrop öldürücüler nedeniyle kötü kokunun düşmanıdır.
- Sakız çiğneyin. Sakız çiğnemek kötü kokuyu örtme özelliğinin yanı sıra tükürük salgısını da hızlandırır. Kokulandırıcılar tükürük salgısını arttırmaz.
- Su için. Su tükürük üretimini arttırmaz ancak ağzın yıkanmasını sağlar ve ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur. Ne kadar su içmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.
- Ağız kuruluğunun nedenini öğrenin. Ağız kuruluğu bazı tıbbi tedaviler ve başka tıbbi durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Almakta olduğunuz bir tıbbi tedavi ya da ağız kuruluğunun altında yatan diğer nedenlerle ilgili olarak diş hekiminizle görüşün.
3. Adım
Sakız seçiminde dikkatli davranın. Yukarda da değinildiği gibi, herhangi bir sakız nefesin kötü kokmasını önlenmeye yardımcı olur, çünkü çiğneme hareketi daha fazla tükürük üretilmesini sağlar. Bununla beraber, bazı sakızlar kötü nefesle savaşmada daha etkilidir.
- Tarçın tadı olan sakızlar ağızdaki bakteri sayısının azaltılmasında özellikle etkili görünüyor.
- Suni tatlandırıcılarla tatlandırılmış sakızlar kullanın. Şeker, ağzınız için zararlıdır. Oysa tatlandırıcılar bakterilerin ağız içinde çoğalmasını önlemek amacıyla kullanılır.
4. Adım
Muz yiyin. Soğan, sarımsak gibi kokusu ağır yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini (ya da bunları yedikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamanız gerektiğini) biliyorsunuz. Ama düşük karbonhidrat diyetinde olduğunuz dönemde nefesinizin kötü koktuğunu biliyor musunuz? Bünyeniz karbonhidrat yerine enerji elde etmek için yağları parçalamaya başladığında keton üretir ve bunun bir kısmı nefesle birlikte dışarı çıkar. Hemen her diyetin amacı karbonhidrat yerine vücudun yağ yakmasıdır. Şayet sıkı bir diyetteyseniz, elma ya da muz gibi sağlıklı karbonhidrat içeren karşımlar yemeye çalışın.
- Bu durum, dini nedenlerle ya da iştahsızlık nedeniyle oruç tutan ya da yemek yemeyen kişilerde meydana gelir. Şayet iştahsızlığınız varsa, ağız kokusu tek başına sizi açlıktan ölmekten kurtarabilir.
5. Adım
Doktora gidin. Yukarıdaki adımları özenle takip ettiğiniz halde ağız kokusu sorununuz hala devam ediyorsa, sizin tedavi edilmesi gereken tıbbi bir sorununuz bulunuyor olabilir.
- Bademcik taşları. Bunlar bademcikler üzerinde beyaz leke gibi görünen taşlaşımş yemek artığı parçaları, balgam ve bakterilerdir. Bazen çıplak gözle görülemeseler de görüldüklerinde boğaz enfeksiyonuyla karıştırılabilirler. Böylesi bir durumda yutkunma esnasında metalik bir tat da hissedebilirsiniz.
- Diyabetik ketoasidoz. Diyabetiniz varsa, bünyeniz glikoz yerine yağ yakmaya başlar ve bu da önceki adımda değinilen keton, nefese yol açar. Bu ise en kısa zamanda tedavi edilmesi gereken ciddi bir durumdur.
- Trimethylaminuria. Şayet bünyeniz trimethylaminuria denilen kimyasalı parçalayamıyorsa, bu kimyasal tükürük vasıtasıyla dışarı atılır, bu da kötü nefes kokusuna neden olur. Bu kimyasalın ter vasıtasıyla dışarı atılması söz konusu olduğundaysa, sürekli devam eden vücut kokusu ortaya çıkar. Bu koku da bu kimyasalla ilgili bir belirtidir.
Ağız kokusu nelerden kaynaklanır?
Op. Dr. İlker ABCI
iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı
Ağız Kokusunu Engellemenin 10 Yolu
Dişeti Rahatsızlıklarını Tedavi Etmek Romatoid Artrite İyi Gelebilir
İleri Yaşlarda Ağız Bakımı İpuçları
Kendi Kendinize Uygulayabileceğiniz Diş Tedavileri
Tütün Kullanımı Ve Ağız Sağlığı