Nedir

Nedir

Agorafobi, kişinin endişe, panik yaşayacağı ve kaçışın zor veya utandırıcı olduğu bir durumun içine düşme korkusudur. Agorafobisi olan insanların idrar veya dışkı kontrolünü yitirme veya başkalarının yanında yediği yemekle boğulma gibi endişeleri vardır. Bu kişiler ayrıca evde yalnız kalma, evden çıkma veya kamu taşıma vasıtaları, asansörler gibi çözüm bulmanın zor veya utandırıcı olabileceği kalabalık yerlerde bulunmaktan da endişe edebilirler. Bu durumlarla ilişkili endişeden kaçmak için açık alan korkusu olanlar, kendilerini bu tür durumların içine sokmaktan kaçınırlar.

Agorafobinin şiddeti hayli değişkendir. Agorafobisi olan kimi insanlar, potansiyel açıdan endişe uyandırıcı durumlardan kaçındıkları için esasen normal bir hayat sürerler. Ne var ki, şiddetli agorafobi vakalarında insanlar evden çıkamazlar. Bu insanlar kendilerini endişelendirecek bütün durumlardan kaçınmak için ellerinden geleni yaparlar. 

Belirtileri

Belirtileri

Kişiler, kendilerini rahat hissettiklerinin haricindeki durumları düşündükleri zaman endişe yaşarlar.

  • Durumu terk etmenin zor veya mahcup edici olduğuna hükmettikleri durumların içinde hapsolma korkusu yaşarlar.
  • İnsanlar kendilerinde endişe veya paniğe neden olabilecek durumlardan kaçınırlar. Agorafobiye neden olan şey, endişe yaşama korkusudur.

Kimleri etkiler

Kadınlar erkeklere göre agorafobiyi iki kat fazla tecrübe eder. Sık sık insanlar agorafobinin başlangıcının hayatlarında stresli veya travmatik bir olayın sonrasına denk geldiğini bildirmişlerdir.

Hangi yaşlarda başlar

Agorafobinin en yaygın karşılaşıldığı yaş kişilerin yirmili yaşların ortasında olduğu dönemlerdir.

Teşhisi

Teşhis

Agorafobi yaşayan insanlar, endişe ve korkularından dolayı, bazen akıllarını yitirmekten veya çıldırmaktan korkarlar. Bunun bir sonucu olarak akıl sağlığı uzmanlarına profesyonel yardım için başvurabilirler.

Ayrıca bir arkadaşın veya aile ferdinin, kişinin yanında kimse olmadan evden çıkmaktan çekindiğini fark etmesine de sık rastlanır. Örneğin eş, karı ya da kocasının evden çıkmamak için nedenler uydurduğunu fark edebilir. Böyle durumlarda arkadaş veya aile üyesi, agorafobisi olan kişiyi genellikle psikolojik yardım almaya teşvik eder.
Akıl sağlığı uzmanları agorafobiyi hastanın/danışanın geçmişini dikkatle inceleyerek teşhis eder. Agorafobinin teşhisi için geliştirilmiş bir laboratuar testi olmadığı gibi açık fiziksel belirtileri de yoktur. Bununla birlikte terapistin psikolojik bir bozukluğu taklit eden veya ona katkıda bulunan fiziksel bir hastalığın olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Tıbbi bir sorun olduğuna dair herhangi bir kuşku mevcutsa, akıl sağlığı uzmanı tam bir fiziksel muayene ve gerekli fiziksel testlerin yapılmasını tavsiye eder.

Tedavisi

Tedavi

Agorafobi birçok şekilde tedavi edilebilir: 

  • Terapi
  • İlaçlar
  • Terapi ve ilaçların bir arada kullanımı

Agorafobi için davranışsal veya bilişsel tedavi seçimleri mevcuttur. Eğer agorafobiye panik eşlik ediyorsa, hastalara bazen kısa süreli endişe giderici ilaçlar reçete edilebilir.

Sonuç

Şiddetli agorafobi vakalarının tedavisi yıllarca sürebilir. 

Ne yapmalı

Eğer siz, bir dostunuz veya aile üyeniz daha fazla bilgi edinmek veya bir terapist veya hekime görünmek isterseniz, düşüncelerinizi en yakınınız veya söz konusu kişiyle paylaşın.

 

Uzm. Psk. Filiz YAKMAZ BASILGAN

filiz hanım bende çocuğuma zarar verme korkusu var bir rüya gördüm uyandıktan sonra bu korkuya kapıldım 7 aydır sürüyor atlatamadım size gelsem yardım... devamı