- İçindekiler
- Nedir
- Türleri
- Komplikasyonlar
- Tedavi
Nedir
Nedir?
Dentofobi veya dişçi korkusu her yaştan insanın ortak fobilerinden biridir. Bazen iyatrofobi yani doktor korkusu, bazen de tripanofobi yani iğne korkusuyla ilişkilendirilir. Dentofobi hafif ya da şiddetli olabilir ve tahrip edici sonuçlara neden olabilir.
Türleri
Türleri
Dentofobi çeşitli unsurlara ayrılabilir. Bu fobiye sahip olan çoğu insan birden fazla unsurdan korkarken, şiddetli dentofobisi olan insanlar eş zamanlı olarak bütün unsurlardan veya birçoğundan korkabilir.
- Diş hekimi: Doktorlar gibi, yaygın olarak korkulan diğer uzmanlar arasından “dişçi”, genellikle en iyi tabirle soğuk ve rahatsız hissettiren veya en kötü tabirle sadist şeklinde ayrılır. Belirli bir diş hekimiyle olumsuz bir kişisel deneyiminiz olduysa bu fobiye daha meyilli olabilirsiniz.
- Ağrı: Çok yakın bir zamana kadar tamamen ağrısız dişçilik çok zor veya imkansızdı. Bugün bile bazı işlemler hafif sızıya neden olabilir. Çoğu insan ağız acısına karşı oldukça hassastır ve bu acının dayanılmaz olabileceğinden korkar.
- Uyuşma veya Öğürme: Bazı insanlar, özellikle de boğulma veya nefes almakta zorluk yaşamış olanlar ağızlarının uyuşturulmasından korkar. Nefes almakta veya yutmakta zorluk çekeceğinizi düşünebilirsiniz.
- Sesler ve Kokular: Çoğu insan, özellikle de diş hekimleriyle kötü tecrübeler yaşamış olanlar, bir diş hekiminin ofisindeki seslerden ve kokulardan, bilhassa dolgu makinesinin sesinden korkar.
- İğneler: Eğer iğne fobiniz varsa, dişçilerin ağzınızı uyuşturmak için kullandığı iğnelerden aşırı derecede korkabilirsiniz.
Komplikasyonlar
Komplikasyonlar
Genetiklerden veya yalnızca şanstan dolayı diş sağlığı kişiden kişiye büyük ölçüde farklılık gösterir. Bazı insanlar, yıllar boyunca diş hekimi ziyaretlerinde dişlerine veya dişetlerine çok az müdahaleyle yıllarca devam edebilir. Diğerleriyse hangi sıklıkta fırçalasalar da, diş ipi kullansalar da çürümelere ve dişeti hastalıklarına meyillidir. Eğer şanslı azınlıktan değilseniz dentofobi hayatınızda ciddi sonuçlara neden olabilir.
Diş çürümesi zamanla kötüye gider. Kolaylıkla doldurulması mümkün olan küçük oyuklar, dişlerin kırılmasına veya çürümesine neden olabilir, pahalı ve invaziv kök kanal tedavisi ve yenileme çalışması gerektirebilir. Bu bilgi bile sizi tedavi araştırmasından uzaklaştırarak bir kısır döngüye sokabilir.
Modern dünyada, temiz, sağlıklı, parlak dişlere sahip olmamız beklenir. Eğer dişleriniz çürüme ve ihmalden dolayı kırılırsa, bu sosyal bir utanca neden olabilir. Belirli işleri yapmak sizin için daha zor olabilir. Flört durumunuz bundan etkilenebilir, hatta arkadaşlarınız bile konuşmaya başlayabilir. Bu, dışlanmaya, depresyona, sosyal anksiyeteye, hatta agorafobiye neden olabilir. Bazı durumlarda diş sorunları enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyonun tedavisinde başarısızlık, enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir, bu da tıbbi hastalıklarla sonuçlanabilir. Enfeksiyonlu dokular da ağrıyabilir; bu nedenle ağrı, dentofobinin sıra dışı bir etkisidir.
Tedavi
Tedavi
Eğer dentofobiniz şiddetli ve felç ediciyse, diş tedavisine başlamadan önce eğitimli bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmeniz sizin için en iyisidir. Bilişsel-davranışçı terapi, ilaçlar ve hipnoz korkunuzu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Fobiniz idare edilebilir bir seviyedeyse diş hekiminizi ziyaret etmeniz mümkündür. Fakat doğru diş hekimini bulmak da burada önemlidir. Günümüzün diş hekimleri sizin şimdi hatırladığınızdan çok daha farklı olabilir. Ama yine de bütün diş hekimleri, fobisi olan hastalara karşı aynı teknikleri kullanmaz ve hastalara yardımcı olmaz.
Her zaman tam bir muayene ve çalışmadan önce ilk olarak bir danışmanlığın ayarlanması kabul edilebilir bir durumdur. Randevu almak için aradığınızda dentofobi sorununuz olduğundan ve ilk görüşmede tam bir muayene yapılmasını istemediğinizden bahsedin. Bu şekilde ayarlayacağınız ilk randevu doktorla ilişki kurmanıza, doktorunuzun davranışlarını ve tutumlarını anlamanıza yardımcı olacaktır.
Daha sonraki randevulara ilerledikçe her zaman kontrol altında olduğunuzu kendinize hatırlatın. Ara vermek istediğinizde doktorunuza belli edebileceğiniz bir işaret ve daha fazla anesteziye ihtiyacınız olduğunda verebileceğiniz başka bir işaret belirleyin. Sandalyenizin ne kadar eğilebildiği ve yapılacak işlemlerin sıralaması gibi konularda bile doktorunuzla önceden konuşabilirsiniz.
Çoğu insan randevularına taşınabilir müzik çalma aleti, hatta DVD sistemi bile getirebilir (Kulaklıklarınızı unutmayın!). Bazı diş hekimleri bu cihazları, hatta görsel sistemleri bile önerir. Bu cihazlar dikkatinizi dağıtabilir ve rahatlamanızı sağlayabilir.
Dentofobi yaygın olan ve tedavi edilebilir bir fobidir. Ama tedavi edilmezse bir dizi fiziksel soruna neden olabilir. İlk olarak fobinizi kontrol altına almak için bir profesyonelle görüşün ve daha sonra sizi rahat ettirebilecek bir diş hekimi bulun. Tamamen güvenebileceğiniz bir diş hekimi bulmanız harcayacağınız çabaya değecektir.
Düşük Özgüvenle Baş Etme Yöntemleri
Aktif Yaşam Kadınlarda Depresyonu Engelliyor
Hızlı Döngülü Bipolar Bozukluk
Duygusal Düzensizlik Rahatsızlığı
Özgüven İpuçları