Nedir
Aile Terapisi
Aile terapisi, bir tür psikoterapidir. Aile terapisiyle aileler veya bir ailedeki bireyler birbirleriyle etkileşime geçmeyi ve mevcut ya da olası çatışmaları çözmeyi daha iyi öğrenirler. Eğer ailenizin parçalanmış olduğunu düşünüyorsanız aile terapisi, iyileşmenize yardımcı olabilir.
Aile terapisi, genellikle evlilik ve aile terapistleri olarak bilinen lisanslı terapistler veya klinik sosyal görevliler tarafından yapılır. Terapistler en az lisans veya yüksek lisans mezunu olmalıdırlar.
Aile terapisi çoğunlukla kısa sürelidir. Bütün aile bireylerini kapsayabileceği gibi, yalnızca katılabilecek durumu olanları da içine alabilir. Aile terapisi almanız için ailenizin durumuna göre özel bir tedavi planı oluşturulur.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Genelde, sorunlu ilişkilerini düzeltmek isteyen herhangi biri aile terapisinden yarar sağlayabilir. Aile terapisi; evlilik sorunlarından mali sorunlara, ebeveynler ve çocuklar arasındaki çatışmalardan madde kullanımına ve bütün aile bireylerinin depresyonda olmasına kadar pek çok özel konuyu konuşmak için başvurabileceğiniz bir yöntemdir.
Aileniz aile terapisini, özellikle de aileden birinin aynı zamanda yoğun bir kişisel tedavi ya da rehabilitasyon gerektiren ciddi bir akıl hastalığı veya kimyasallara bağımlılığı varsa, diğer akıl sağlığı tedavileriyle birlikte yürütebilir.
Örneğin aile terapisi, akrabalardan birinde şizofreni varsa aile bireylerinin bununla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Ancak bunun için, şizofreni olan kişinin ilaç alma ve muhtemelen hastanede yatma gibi kişisel tedavi planını devam ettirmesi gereklidir. Madde bağımlılığı konusunda ise eğer bağımlılığı olan kişi hastane dışı tedavilere katılım sağlıyorsa, aile de aile terapisine katılabilir. Bazen bağımlı olan kişinin, kendisi için tedavi olanakları aramıyorken de ailenin aile terapisine katıldığı olur.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Aile terapisi için gereken tek hazırlık, bir terapist bulmaktır. Aile hekiminizden sizi bir evlilik ve aile terapistine yönlendirmesini isteyebilirsiniz. Aile ve dostlar da kendi tecrübelerine dayanarak size önerilerde bulunabilir. Sigorta şirketinizin çalışanlar için yürüttüğü psikolojik destek programları, din görevlileri, devlete ait veya özel akıl sağlığı kuruluşları da size bu konuda yol gösterebilir.
Bir terapistten seans için randevu almadan önce, o terapistin ailenize uygun olup olmadığını gözden geçirin. Şuna benzer sorular sorabilirsiniz:
- Eğitim ve tecrübe. Eğitim altyapınız nedir? Ailemin hali hazırda yaşadığı sorunla ilgili tecrübeleriniz nedir?
- Lojistik. Muayenehaneniz nerede? Hangi saatlerde muayenehanenizde bulunuyorsunuz? Acil durumlarda size ulaşılması mümkün mü?
- Tedavi planı. Her bir seans ne kadar sürüyor? Seanslar, ne sıklıkla gerçekleşiyor? Kaç seans almam gerekiyor? Seans iptalleri durumunda nasıl bir politika izliyorsunuz?
- Ücretler ve sigorta. Her bir seansın ücreti ne kadar? Verdiğiniz hizmetleri benim sigorta şirketim karşılıyor mu? Ücretin tamamını önceden ödemem gerekiyor mu?
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilirsiniz?
Aile terapisi genel olarak, terapi seansları için bütün aileyi bir araya getirir. Buna karşın aile bireyleri isterlerse aile terapistini ayrı ayrı da görebilirler.
Bir terapistle çalışırken ailenizin problem çözme, düşünce ve duygularını ifade etme yeteneklerini inceleme olanağı bulursunuz. Çatışmalarda payı olan sorunları, aynı zamanda da bu sorunları gözden geçirme yollarını tespit etmek için aile rollerini, kurallarını ve davranış kalıplarını keşfedebilirsiniz. Aile terapisi, ailenizin birbirini koruyup kollama gibi güçlü yanları ile birbirine güvenmekte zorluk çekmek gibi güçsüz yanlarını tespit etmenize yardımcı olur.
Aile terapisi çoğunlukla kısa –altı aydan az- sürelidir. Terapistiniz ailenizin durumuna göre özel bir tedavi planı geliştirir.
Örneğin, diyelim ki yetişkin oğlunuz depresyonda. Aileniz onun depresyonda olduğunu veya ona en iyi nasıl destek olunacağını anlamayabilir. Oğlunuzun sağlığı konusunda endişelenseniz de öylesine derin aile çatışmalarınız vardır ki normal konuşmalar bile eninde sonunda kavgaya dönüşmektedir. Duygularınız incinmiş, iletişiminiz azalmış, kararlar verilmemiş bir halde bir başınıza kalırsınız ve çatlak da gittikçe büyür.
Böylesi bir durumda aile terapisi, endişelerinizi saptamak ve ailenizin bunları nasıl ele aldığını değerlendirmek konusunda size yardımcı olabilir. Terapistinizin rehberlik etmesiyle, etkileşime geçmenin ve birbirinizle ilişki kurduğunuz sağlıksız kalıpların üstesinden gelmenin yeni yollarını öğrenirsiniz. Böylece yeni kişisel ve ailesel hedefler belirleyebilir ve onları elde etmek için çalışabilirsiniz. En sonunda, oğlunuz depresyonuyla baş etmek için daha donanımlı hale gelebilir ve bütün aile birbirini anlama ve birliktelik duygusu kazanabilir.
Cinsel isteksizlik tedavisi var mıdır?
Füsun YILMAZ
Merhaba,ben bu hafta üniversite tercihi yapıcam ama fiyoterapi ve rehabiilitasyon bölümü ile dil ve konuşma terapisi arasında kaldım.Bana yarcımcı ola... devamı
Tüp Bağlama
Doğum Kontrolü Hakkında Yanlış Bilinen 10 Şey
Tehlikeli Kürtajlarda Artış
Kürtaj Hapı
Minipill