- İçindekiler
- Nasıl Alabilirsiniz
- En İyi Yöntemi Seçmek
- Seçeneklerinizi Kısıtlayabilecek Sağlık Sorunları
- Nedir
- Türleri
Nasıl Alabilirsiniz
Şöyle alabilirsiniz:- Prezervatifler, süngerler, sperm öldürücüler eczanelerde reçetesiz satılır.
- Acil doğum kontrolü birçok eczanede reçetesiz satılır. Ama 17 yaşından büyük olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.
- Doğum kontrol hapları veya hormon kullanan başka yöntemler için reçete almak için.
- Rahim içi araç yerleştirmek için.
- Diyafram veya servikal kapak taktırmak için.
En İyi Yöntemi Seçmek
En iyi yöntemi seçmek
En iyi doğum kontrol yöntemi, sizi her cinsel ilişkiye girdiğinizde koruyan yöntemdir. Birçok doğum kontrol yönteminde bu onu ne kadar iyi kullandığına bağlıdır. Sizin için her seferinde işe yarayacak bir yöntem bulmak için şunları düşünmeniz gerekir:- Ne kadar iyi işe yaradığı: Hamilelikten kaçınmanın sizin için ne kadar önemli olduğu hakkında düşünün. Sonra her yöntemin ne kadar iyi işlediğine bakın. Örneğin yakın zamanda nasılda bir çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız çok güvenilir bir yönteme ihtiyacınız olmayabilir. Çocuk istemiyor ama bir hamileliği bitirmeyi doğru bulmuyorsanız çok iyi çalışan bir doğum kontrol yöntemi seçin.
- Ne kadar çaba gerektirdiği: Örneğin, doğum kontrol hapları sık sık almayı unutuyorsanız iyi bir seçenek olmayabilir. Her cinsel ilişkide duracağınızdan ve bir bariyer yöntemi kullanacağınızdan emin değilseniz başka bir yöntem seçin.
- Çocuk sahibi olmak istediğinizde: Örneğin, bir iki yıl içinde çocuk sahibi olmak istiyorsanız doğum kontrol aşıları iyi bir seçenek olmayabilir. Onları bıraktıktan sonra aylarca hamile kalmayı zorlaştırabilirler. Çocuk sahibi olmak istemiyorsanız doğal aile planlaması iyi bir seçenek değildir çünkü genelde başarısızlığa uğrar.
- Yöntemin kaça mal olduğu: Örneğin, prezervatifler ucuzdur veya bazı kliniklerde bedavadır. Bazı sigorta şirketleri reçeteli doğum kontrolün maliyetini kapsar. Ama maliyet bazen yanlış yönlendirebilir. Rahim içi araç başta çok pahalıdır. Ama yıllarca çalışarak zamanla düşük maliyetli hale gelir.
- Siz enfeksiyondan koruyup korumadığı: Lateks prezervatifler cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, örneğin HIV’den korunmanıza yardımcı olabilir. Ama hamileliği önlemenin en iyi yöntemi değildir. Hem cinsel yolla bulaşan hastalıklardan hem de hamilelikten korunmak için prezervatiflerle birlikte başka bir tür doğum kontrol yöntemi kullanın.
- Bir doğum kontrol yöntemiyle sorun yaşadıysanız: En iyi doğum kontrol yöntemini bulmak, farklı bir şey denemeyi gerektirebilir. Ayrıca, bir keresinde sizin için işe yaramış bir yöntemi değiştirmeye ihtiyacınız olabilir.
Seçeneklerinizi Kısıtlayabilecek Sağlık Sorunları
Bazı doğum kontrol yöntemleri, sağlığınıza bağlı sizin için güvenli olmayabilir. Bir doğum kontrol yönteminin sizin için doğru olup olmadığını garantiye almak için şunları bilmesi gerekir:- Sigara içiyorsanız.
- Hamileyseniz ya da olabilirseniz.
- Bebek emziriyorsanız
- Ciddi sağlık sorunlarınız varsa, örneğin kalp hastalığı, yüksek kan basıncı, migren baş ağrıları veya şeker hastalığı.
- Bacaklarda kan pıhtınız (derin damar trombozu) veta akciğerlerde kan pıhtınız (pulmoner emboli) olduysa yada bacakları veya akciğerlerinde kan pıhtısı olan yakın bir aile ferdiniz varsa.
- Meme kanseri geçirdiyseniz.
- Cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız varsa.
Nedir
Doğum kontrolü, hamileliği önlemek için kullanılan herhangi bir yöntemdir. Doğum kontrolüne kontrasepsiyon da denir.Doğum kontrolü olmadan cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma ihtimaliniz vardır. Daha adet görmeye başlamamış olsanız da, menopoza yaklaşsanız da bu doğrudur.
Hamile kalmayı önlemenin tek kesin yolu cinsel ilişkiye girmemektir. Ama her seferinde kullanabileceğiniz iyi bir doğum kontrol yöntemi bularak planlanmamış gebelikten kaçınabilirsiniz.
Türleri
Birçok farklı doğum kontrol yöntemi vardır. Her birinin artıları ve eksileri vardır. Bütün yöntemler hakkında bilgi edinmek, sizin için doğru olan yöntemi bulmanıza yardımcı olacaktır.
- Hormonal yöntemler doğum kontrol hapları, aşılar, deri yaması, implant ve vajinal halkayı içerir. Az miktarda hormon salıveren hormonal bir rahim içi araç da vardır. Hormonları kullanan doğum kontrolü hamileliği engellemekte çok iyidir.
- Rahim içi araçlar rahminizin içine yerleştirilir. Rahim içi araçlar çok iyi çalışır ve çok güvenlidir. İki tür rahim içi araç vardır: bakır rahim içi araç ve hormonal rahim içi araç.
- Bariyer yöntemleri prezervatifler, diyaframlar ve süngerleri içerir. Genelde bunlar hamileliği rahim içi araçlar veya hormonal yöntemler kadar iyi engellemez. Bariyer yöntemleri her cinsel ilişkiye girdiğinizde kullanılmalıdır.
- Doğal aile planlama (doğurganlık farkındalığı da denir) siz ve partneriniz çok dikkatliyseniz işe yarayabilir. Çok iyi kayıt tutmalısınız, böylece ne zaman doğurgan olduğunuzu bilebilirsiniz. Doğurgan olduğunuz sırada, cinsel ilişkiyi atlamanız veya bir bariyer yöntemi kullanmanız gerekecektir.
- Kalıcı doğum kontrolü (kısırlaştırma) size hamileliğe karşı kalıcı korunma verir. Bir erkek vazektomi yaptırabilir veya bir kadın tüplerini bağlatabilir (tüp ligasyonu). Ama bu ancak siz çocuk (ya da daha fazla çocuk) istemiyorsanız iyi bir seçenektir.
- Acil doğum kontrolü doğum kontrolü kullanmayı unutursanız veya prezervatif yırtılırsa hamileliği önlemek için bir destek yöntemidir.
Takvim Yöntemi ile Aile Planlama
Op. Dr. Aytun AKTAN
hocam doğum kontrol için değil de adet düzene girmesi için doktor qlairista verdi, sabah akşam mı kullanmalıyım günde bir defa mı... devamı
İmplanon
Bakırlı Rahim İçi Araç
Gebelik Önleyici Sünger
Servikal Mukus Yöntemi
Doğum Kontrolü