Babadan ya da anneden çocuğa geçen cilt hastalıkları, aslında küçük bir grubu oluşturur. Bunlar da genellikle doğumdan sonra görülür. Bunun dışında çocuklarda daha sık rastlanan kimi deri hastalıklarının önemli bir kısmında, genetik geçişin payı vardır. Örneğin sedef gibi hastalıklarda, deride beyazlaşma ile giden vitiligoda, atopik egzama gibi egzamalarda, genetik faktörler önemlidir. Ancak bu, ebeveynlerde varsa mutlaka çocuklarda da görülecek anlamına gelmez.
Deri hastalığı olan ailelerde, çocuklarına da geçeceği endişesine ya da bu konuda suçluluk duygusuna sıklıkla rastlanır. Ancak bu düşünce tarzı doğru değildir. Kuşkusuz ailelerde bu tür deri hastalıkları varsa, çocuklarında da olma riski, diğer insanlara göre biraz daha fazla olabilmektedir. Ama çocukta hiç görülmeyebileceği gibi, ailede hastalık olmadığı halde çocukta görülebilir.

Erken tanı, erken tedavi

Enfeksiyon türü bulaşıcı hastalıkların aile içinde bulaşmasını engellemek için, erken tanı önemlidir. Ailedeki birinde çıkan bu hastalıklar erken tedavi edilirse, diğerlerine bulaşması önlenebilir. Mantar gibi hastalıklar, ayak tabanında siğiller söz konusu olduğunda ortak terlik ve ayakkabı kullanımından kaçınmak gerekir. Yanı sıra, banyo gibi ortamlarda ya terlik kullanılmalı ya da ortam ayrılmalıdır. Ancak her durumda erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Çünkü böylece hastalığın kaynağı ortadan kaldırılmış olur.

Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU

Aydın Hocam Merhaba.2003,2005,2007 doğumlu 3 çocuğum var.Çocuklarımda İnstenstinal Lenfenjektazi hastalığı var.Daha önce çocuklarıma bağırsak kısaltma... devamı