Normal tarama süreci, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle, 50 yaşından itibaren 5 ila 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmaktır. Ne yazık ki kolon kanseri taramasında, kolay yapılabilen, basit, ucuz ve zahmetsiz bir test yoktur.
Bütün dünya, dışkıda gizli kan aramayı, yıllarca kolon kanseri testi olarak kullanmaya çalışmıştır. Fakat bunun yeterli olmadığı, bugün bütün dünyada kabul edilmiş bir gerçektir.
Ailede varsa
Eğer kişinin ailesinde kolon kanseri varsa, 50 yaşına kadar beklemeden, bunu öğrendiği anda en azından bir kolonoskopi yaptırmalı ve kolon kanserine zemin hazırlayabilecek kolip bir takım oluşumların bağırsağında olup olmadığını test etmelidir.
Eğer ailede kolon kanseri varsa, o zaman çok erken yaştan, belki önleyici cerrahiler planlanacak şekilde takipleri yaptırılmalıdır.
Bir de yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Eğer kişinin ailesinde kolon kanseri varsa, kendisi kolonoskopi yaptırdıysa ve henüz hiçbir şey yoksa, bundan sonraki yaşamında kolon kanseri riskini azaltmak için yapabileceği bazı şeyler vardır.
Bu kişilere egzersiz yapmak, normal kalorili beslenmek, yağdan ve hayvansal gıdalardan daha fakir, sebze, meyve ve liflerden daha zengin bir beslenme modeli oluşturması tavsiye edilir.
Hocam merhaba, Ben 40 yaşındayım, hiçbir şikayetim olmadan kontrol amaçlı endoskopi ve kolonpskopi yaptırdım. Biraz evhamlı biryimde :) Ailemde değil ... devamı
Kolon Kanseri Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kronik Lenfositik Löseminin Risk Faktörleri Nelerdir?
İnflamatuar Göğüs Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
İnflamatuar Göğüs Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer Kanseriyle Nasıl Mücadele Edilir?