AKILLI LENS NEDİR?
Gözlerde 3 odaklı lens dönemi… 25 yılı aşkın süredir göz tedavilerinde yenilikleri ülkemize getirerek ekibiyle birlikte ilk uygulayan hekim olan Op. Dr. Sinan Göker son zamanlarda uygulanan ve çok ilgi çeken trifokal lens uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Halk arasında Akıllı Lens olarak adlandırılan Trifokal yani çok odaklı göz içi lensleri, uzağı ve yakını iyi görmeyi sağlarken aynı zamanda orta mesafede de iyi bir görüş elde etmek amacıyla geliştirilmiş lenslerdir.
Multifokal lenslerin teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte, hastalar katarakt ameliyatından sonra yakını kaliteli ve iyi bir şekilde görmeye başladılar ve bu lensler çok daha sık kullanılmaya başlandı. Op.Dr. Sinan Göker "Ben 10 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de multifocal lensleri kullanıyorum ve hastaların %90’ına bu lensleri uyguluyorum. Ancak bu lenslere multifokal denmesine rağmen, 2 odaklı yani, yakın ve uzak odağı özelliği taşımaktadır. Hastalar 40-80 cm arasındaki mesafeyi bulanık görürler. Bu mesafe günlük yaşamda az kullanılan bir mesafe olsa da, bazı hastalarda bu mesafeyi görme ihtiyacı da belirmişti. Özellikle kol boyu uzun olan hastalarda okurken veya bilgisayar kullanımında 60 cm uzaklıkta biraz zorluk yaşanıyordu” diyor.
Katarakt ameliyatı sırasında takılan Akıllı lensler yani trifocal (3 odaklı) mercekler bu sorunu da ortadan kaldırıldı. Hastalar artık bilgisayarla biraz daha uzaktan da çalışabiliyor. Bu teknoloji sayesinde, bilgisayar kullanım mesafesi, araba kullanırken araç göstergelerini görme mesafesi mutfak tezgahına erişim mesafesi gibi görme kalitesinin önemli olması gereken mesafelerde, üç odaklı merceklerle daha rahat görüş sağlanmış oldu. Diğer bir avantaj olarak da gece görüşünde parlamalar olmuyor. Bu merceğin de UV koruma özelliği, gözlerinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden ve yaşa bağlı oluşacak hastalıklardan da koruyor.
Sonuçta bu uygulama bir katarakt ameliyatıdır. Kataraktı olmayan genç hastalara Supracor diye bilinen diğer yakın lazer tekniğini uygulamaktayız.
Ancak katarakt başlangıcı olursa, bu yönteme geçiyoruz. Katarakt cerrahisi çok daha özen gerektiriyor. Çünkü bu lenslerin çok iyi merkezlenmesi ve hiçbir şekilde kaymaması gerekiyor. Ayrıca cerrahi sonrası uzakta numaranın "0” a çok yakın olarak ayarlanması gerekiyor, dolayısıyla özel bir deneyim şart. Uzakta numara kaldığı takdirde 2 ay sonra kalan numara lazerle tekrar "0”a çekiliyor.
Hastaya doğru ve kaliteli mercek takıldığında hasta memnuniyetinin kuşkusuz çok daha fazla olduğunu belirten Op. Dr. Sinan Göker, akıllı (trifokal) lensleri ülkemizde 1 yıla yakın bir süredir uygulamakta olduklarına, şu ana kadar 1500’ün üzerinde hastaya uyguladıklarına ve ameliyat sürecinin çok kolay olduğuna dikkat çekiyor. Ülkemizde 27 senedir lazer diye bilinen fako yöntemiyle katarakt ameliyatı yapan Dr. Göker, katarakt operasyonlarında iki gözün aynı anda değil, belirli aralıklarla 2 farklı zamanda yapıldığını belirtiyor. Op.Dr.Sinan Göker ameliyat sürecini şöyle anlatıyor: "Konforlu ve ağrısız bir ameliyat oluyor, hastaya damar yoluyla sakinleştirici uygulanıyor. 10 dakika sürüyor, hasta ertesi gün normal yaşamına dönüyor. Bir ay süreyle damla kullanımı ve dikkat edilmesi gereken kurallar (havuz, deniz, ağır spor sauna solaryum vs) var.
İLGİLİ MAKALE
Akıllı Lens Tedavisi Hakkında Herşey
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam merhabalar sivastan yazıyorum yasım 56 7 yasında gözüme makas battı ameliyat Ankarada oldum 46 47 yaşıma kadar sorun yoktu oyaklarda gözümde k... devamı
Katarakt Önlenebilir Mi?
Çocuk Kataraktı İçin Kan Testi Geliştirildi
Akıllı Lens Nedir Kimlere Uygulanır
Çocuklarda Katarakt
Katarakt Hakkında Yanlış Bilinenler