Ameliyat Öncesi
Katarakt Ameliyatı Öncesinde Neler Olur?
Ameliyattan önce doktorunuz bazı testler yapar. Testler; korneanın kıvrımının, gözün boyutu ve şeklinin belirlenmesine yardımcı olur. Bilgiler aynı zamanda, göz içi lens takılacak ise, doktorunuzun gözünüze en uygun optik özelliğe sahip göz içi lens tipini seçmesinde yardımcı olacaktır. Doktorunuz muhtemelen, ameliyat gününde bütün ilaçlarınızı almazı isteyecek; ayrıca ameliyat sabahı hafif bir kahvaltı yapmanızı ya da gece yarısından sonra hiçbir şey yiyip içmemenizi isteyecektir.
Ameliyat Sırasında
Katarakt Ameliyatı Sırasında Neler Olur?
Hastaneye ya da kliniğe gittiğiniz zaman göz bebeğinizi büyütmek için size göz damlası verilir. Göz çevreniz yıkanarak temizlenir ve başınızın etrafına steril örtüler yerleştirilir. Operasyon genellikle 30 dakikadan az sürer ve neredeyse acısızdır. Çoğu insan ameliyat sırasında uyanık kalmayı tercih ederken, bazılarının kısa bir süreliğine uyutulması gerekebilir. Eğer uyanıksanız, göz içindeki ve etrafındaki sinirleri uyuşturmak için anestezik bir ilaç verilir. Gözlerinizi açık tutmaya çalışmanıza gerek olmaz çünkü lid spekulum denen bir alet göz kapaklarınızı açık tutar. Ameliyat sırasında ışık ve hareketleri göreceksiniz fakat gözünüz rahatsız olmayacak. Eğer lokal anestezi uygulanmışsa ameliyat boyunca gözünüzü sabit tutmanız istenecek.
Operasyondan sonra, gözünüzün üzerine bir koruyucu yerleştirilecek ve dinlenirken çayınızı veya kahvenizi içebilecek ya da birşeyler yiyebileceksiniz. Katarakt ameliyatı olan çoğu kişi ameliyat günü evine dönebilir.
Ameliyat Sonrası
Katarakt Ameliyatından Sonra Neler Olur?
Ameliyattan sonra iyileşme sürecinizi kontrol etmek için doktorunuz muayene tarihleri verir. Muhtemelen doktorunuz öncelikle ameliyatın ertesi günü, daha sonra da değişen aralıklarla sizi muayene etmek isteyecektir.
Bununla birlikte gözünüzün iyileşmesine ve iç basıncını kontrol etmeye yardımcı olacak göz damlalarının belirli zamanlarda kullanılması istenir. Gözünüzün üzerine fazla basınç uygulamamalı, fazla kaçan göz damlası ya da göz salgıları hafifçe silinmelidir. Doktorunuzdan ilaçlarınızı nasıl kullanacağınızı, ne zaman alacağınızı ve hangi etkilere sahip olduklarını mutlaka öğrenin.
Uyurken gözünüzü ovmanızı ya da üzerine basınç uygulamanızı engellemesi amacıyla ilk birkaç gün geceleri göz koruyucusu takmanız gerekebilir. Gündüzleri göz koruyucusunu takmanız gerekli değildir, genellikle normal gözlüklerinizi takmanız tavsiye edilir. Eğer operasyon geçirmiş olan göz gözlüksüz daha iyi görüyorsa, gözlüğünüzün o taraftaki lensini çıkarabilirsiniz ya da hiç gözlük takmamayı tercih edebilirsiniz.
Katarakt ameliyatından sonra bir süre gözünüzde kaşıntı olabilir ve hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Genellikle sıvı akıntısı da görülür, gözünüz ışığa ve dokunmaya karşı hassas olabilir. Eğer rahatsızlık hissediyorsanız, doktorunuz bir ağrı kesici önerebilir. 1-2 gün sonra rahatsızlık büyük ölçüde kaybolur. Çoğu vakada, iyileşme yaklaşık 6 hafta sürer.
Ameliyattan sonra bazı genel şikayetler oluşabilir. Bunlar; göz basıncının yükselmesi, şişlikten dolayı bulanık görme, iltihap ve bazen kanamadır. Daha nadir görülen sorunlar arasında enfeksiyon, görme kaybı, ışık parlamaları bulunur. Eğer artan ağrı ya da giderek kötüleşen görme gibi şikayetleriniz olursa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Zamanında uygulanan tıbbi bakımla neredeyse bütün sorunlar başarıyla tedavi edilebilir.
Evdeyken parmağınızla gözünüzün içine dokunmayın ve ağır yükler kaldırmayın. Ağır yükler kaldırmak gözün iç basıncını arttırabilir. Yürüyebilir, merdiven çıkabilir ve hafif ev işleri yapabilirsiniz.
En önemlisi, göz damlalarınızı tam olarak doktorunuzun anlattığı biçimde kullanmalı ve herhangi bir problemle karşılaştığınızda, doktorunuza başvurmalısınız.
Katarakt Nedir Nasıl Teşhis Edilir ?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Hocam merhaba dün yaptığım sperm testi sonucu miktar 3,5 ml,pH 8,Viskozite,yarıviskoz,lökosit nadir,spermatozoa sayısı 18 milyon,toplam spermatozoa sa... devamı
Katarakt Ameliyatı Ve Lazerle Tedavisi
Çocuk Kataraktı İçin Kan Testi Geliştirildi
Katarakt Bireyin Hayatı Nasıl Etkiler?
Katarakt Nedir Nasıl Teşhis Edilir ?
Bilinçli Göz Kırpma İle Korunun