Apandisit Tedavisinde Diyet
Hasta; şiddetli ağrı, kusma ve ateş şeklinde ilk belirtileri gösterdiğinde derhal yatağa yatırılmalıdır.
Dinlenme, hastalığın tedavisinde ilk sırada yer almalıdır. Hasta, apandisit için önemli bir destek tedavisi olan diyete başlamalıdır. Hastaya kesinlikle hiçbir yiyecek verilmemelidir. Suyun dışında hiçbir şey alınmamalıdır. Yarım litre sıcak su içeren az bir lavman, alt bağırsağı temizlemek için ilk üç gün boyunca her gün verilmelidir. Sıcak kompresler, günde birkaç kez ağrılı bölge üzerinde uygulanabilir. Karın çevresinde sıkıca bağlanmış kuru bir fanila, kumaşla sarılmış ıslak bir çarşaf şeridinden yapılmış karın torbaları tüm akut belirtiler sakinleşene kadar uygulanabilir.
Akut belirtiler yaklaşık üçüncü günle beraber sakinleştiğinde hastaya, yaklaşık bir buçuk litre sıcak su içeren tam bir lavman verilmelidir ve işlem, tüm iltihaplanma ve ağrı sakinleşene kadar günlük olarak tekrarlanmalıdır.
Hastaya üçüncü günden sonra meyve suyu verilebilir. Hassas bir şekilde uygulanan bu basit tedavi, bazen bir apandisit krizinin üstesinden gelebilir.
Meyve sularıyla geçen üç günden sonra hasta, dört veya beş gün boyunca tümüyle meyvelerden oluşan bir diyeti benimseyebilir. Süreç boyunca taze meyvelerden oluşan üç öğün yiyebilir. Bundan sonra tohumlu, kabuklu yemişler ve tahıllarla sebze ve meyvelerden oluşan üç temel yiyecek grubuna dayanan iyi dengelenmiş bir diyeti benimsemelidir.
Kronik Apandisit
Kronik apandisit vakasında kısa bir orucu, iki veya üç hafta boyunca tam bir süt diyeti takip etmelidir. Bu rejimde bir bardak süt, ilk gün sabah 8’den akşam 8’e kadar iki saatte bir, ikinci gün bir buçuk saatte bir, üçüncü gün bir saatte bir bardak alınmalıdır. Sonrasında söylenen miktar vücut tarafından rahatlıkla idare edilebiliyorsa süt miktarı her yarım saatte bir bardak olacak şekilde aşamalı olarak arttırılmalıdır. Tam bir süt diyetinden sonra hasta aşamalı olarak taze meyvelere ve yeşil yapraklı sebzelere vurgu yapan dengeli bir diyete başlamalıdır.
Özellikle pancar ve salatalık sularıyla havuç suyunun bir kombinasyonundan oluşan belirli sebze sularının, apandisit tedavisinde oldukça değerli olduğu görülmüştür. Çemen tohumlarından yapılan çayın düzenli kullanımının da apandisitin aşırı mukus ve bağırsak atıkları için çöplük olmaktan korunmasında faydalı olduğu ispatlanmıştır.
Apandisit hastası, eğer alışkanlığa dönmüşse kabızlığı yok etmek için tüm önlemleri almalıdır. Çoğu zaman rahatlama, her sabah ve gece sıcak pansuman ve karın torbalarının uygulanmasıyla sağlanabilir. Karın masajı da faydalıdır. Kör bağırsaktaki atık madde bir kez bağırsaklara taşındığında ve ortadan kalktığında, uzantıdaki tahriş ve iltihaplanma sakinleşecektir ve uzantının ameliyatla yok edilmesine gerek kalmayacaktır. Cerrahi müdahale, uzantının zehirlenmeye sebep olduğu durumlarda uygulanmalıdır.
Kronik apandisit için tedavi tablosu
A - DİYET
I. 2 veya 3 gün boyunca, günde beş saatlik aralarla taze meyvelerden oluşan üç öğün tam bir meyve diyeti
II. Sonraki 3 gün boyunca meyve ve süt diyeti. Bu rejim planında süt, her bir meyve öğününe eklenebilir.
III. Takip eden satırlardaki dengeli diyeti benimseyin:
1. Uyandığınızda: Bir çay kaşığı bal, yarım bardak taze sıkılmış limon suyu ve yarım bardak ılık su
2. Kahvaltı: Meyveler ve süt, istenirse sonrasında kuruyemiş
3. Öğle yemeği: Buharda pişmiş sebzeler, 2 veya 3 tam buğday unundan yapılmış iri mantı ve bir bardak ayran.
4. Öğleden sonra: Bir bardak taze meyve veya sebze suyu veya şeker kamışı suyu
5. Akşam yemeği: Bir kase limon soslu, filiz tohumlu taze yeşil sebze salatası ve ev yapımı peynir veya bir bardak ayran
6. Yatmadan önce: Bir bardak taze süt veya bir elma
Kaçınmanız Gerekenler:
Et, kızarmış yiyecekler, baharatlar, beyaz şeker, beyaz un ve beyaz undan yapılmış ürünler, şeker, çay, kahve, rafine edilmiş mısır gevreği ve konserve yiyecekler
B – DİĞER TEDBİRLER
1. Saatte 2 veya 3 kez karın torbası uygulaması
2. Karın bölgesine masaj
3. Yeteri kadar dinlenme
4. Günde birkaç kez ağrıyan bölgeye sıcak pansuman
Apandisit Hastalığının Özeti
Dyt. SAMET YAĞLI
merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı
Gazlı İçecekler Sağlığınızı Nasıl Etkiler
Süt Tartışması Kızışıyor
Aıds Hastaları İçin Gıda Güvenliği
Beyin Aktivitesi Yeme Bozuklukları Terapisi İçin Anahtar Olabilir
Peynir: Meziyetleri Ve Kusurları