Apandisiti teşhis etmek, erken safhalarda zordur!
Apandisit, daha yaygın bir hastalıktır. Uzantı, yetişkinlerde yaklaşık 5-6 santimetre civarında ölçülen delikli organ gibi olan bir solucandır.
Uzantının işlevi, uzantının amacını açıklayan birçok teori olmasına rağmen bilinmemektedir; ancak uzantının mukus salgıladığı bilinmektedir. Uzantının borusu bir şeyle tıkandığında, mukus salgılar ve uzantının tıkanık yerin arkasında şişmesine neden olur.
Bu şişkinlikle hasta, göbek deliği çevresinde hafif kramp ağrısı çeker ve sonrasında, bulantı ve kusma ile can yakan bir ağrı çekmeye başlar. Şişme kötüleştikçe şişmiş bölgeye kan akışı durur ve uzantının duvarı zayıflar.
Video: Apandisit
Kan tedarikinin kesilmesinden iki ile yirmi saat sonrasında hasta, yerleşik sağ alt kadran ağrısı(karın boşluğunun sağ alt tarafı) çekecektir. Şişkinlik devam ederse, uzantı yırtılır ve karında dışkı kirlenmesine neden olur. Apandisit karın ağrısı başka karın ağrıları ile benzer olduğundan apandisit olup olmadığını tanımlamak zordur.
Apandisit için teşhis, fiziki muayene, laboratuar çalışmaları ve karnın CT taraması ile yapılır. Uzantı, apandisit ameliyatı ile ortadan kaldırılacaktır. Apandisit ameliyatı halen acil bir yöntem olarak düşünülür.
Apandisit Ameliyatı Tipleri
Apandisit ameliyatının iki ana tipi, geleneksel açık ameliyat ve laparoskopik apandisit ameliyatıdır.
Laparoskopik apandisit ameliyatında, karında bazı ufak kesikler açılır ve ince bir tüp (laparoskop) sonda (delikli bir araç) yoluyla kesiklerden birine yerleştirilir. Laparoskopa iliştirilmiş kamera ve ışık yardımıyla karnın iç kısmının büyütülmüş bir görüntüsü alınır.
Cerrah, bunu monitör üzerinde görüntüler ve araç, uzantıyı kaldırmak üzere diğer kesikler yoluyla yerleştirilir.
Geleneksel açık ameliyatta, küçük bir kesik hastanın sağ alt karnında açılır ve sonrasında uzantı cerrahi aletlerle alınır. Bu teknik, uzantı yırtıldığı zaman kullanılır.
Bu açık ameliyat, aşırı apse veya enfeksiyon olduğunda, hastanın yoğun yaralı doku ile sonuçlanmış önceden karın ameliyatı geçmişi varsa, laparoskop yardımıyla iç organların görülememesi ve laparoskopik uygulama sırasında kanama olduğunda uygulanır.
Apandisit ameliyatıyla oluşan riskler, kanama, enfeksiyon, anestezi gibi diğer ameliyatlarda oluşan durumlara benzerdir. Apandisit ameliyatından sonra iyileşmek genelde birkaç haftayı alır; ancak kesin zaman uygulanan yöntemin tipine bağlıdır.
Ciddi karın ağrısı veya krampı geçiriyorsanız, derhal tıbbi bir tedavi araştırın. Teşhis sonucunda cerrah bunun apandisit mi yoksa başka bir nedene bağlı karın ağrısı mı olduğunu ve apandisit ameliyatı gerekip gerekmediğini belirleyecektir.
Op. Dr. Sinan GÖKER
Hocam merhabalar; Hocam merak ettiğim bir takım sorularım var lütfen konu hakkında sizlerden yardımlarınızı rica ederim.Hocam 20 yıldır gözlük takıy... devamı
Apandisit Ameliyatı Karından Uzantının Alınması İçin Acil Cerrahi Prosedür!
Apandisit Tedavisinde Diyet
Plastron Apandisit
Apandisit
Apandisit Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler