- İçindekiler
- Engellenmesi
- Evde Tedavi
Engellenmesi
Akut Böbrek Yetmezliğinin Engellenmesi
Akut böbrek yetmezliği olasılığını arttıran hastalıklar; diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği, obezite ve kronik böbrek hastalığı (uzun dönemli böbrek yetmezliği)dir. Sizde de bu durumlardan biri bulunuyorsa, yeni ilaçlar almaya başlarken ilave tedbirler almanız gerekebilir. Acetylsalicylic acid (aspirin) ve bir NSAID ya da kortizonsuz ilaç olan ibuprofen gibi yaygın olarak kullanılan ilaçlar, böbrek fonksiyonları daha önce azalmış olan hastalarda veya diyabet hastaları, hipertansiyon ya da kalp yetmezliği bulunan hastalarda böbrek fonksiyonlarını daha da kötüleştirebilir.
Şayet hastanede bulunuyorsanız ve bir ameliyat, başka bir tıbbi durum veya ağır yaralanma nedeniyle akut böbrek yetmezliği riskiyle karşı karşıyaysanız doktorunuz gerekli tedbirleri alarak akut böbrek yetmezliğinin engellenmesinde yardımcı olacaktır.
- Sıvı dengeleri, dikkatlice takip edilecektir.
- Aldığınız ve boşalttığınız şeyler hesaplanacak ve her gün kilonuza bakılacaktır.
- Kan basıncınız sık sık izlenecektir. Böbreklerinizin normal olarak çalışması için sıvı takviyesi verilebilir.
- Size sürekli kan muayenesi yapılarak kanda bulunan elektrolitin uygun dengede olup olmadığına bakılacaktır.
- Diyetiniz her gün100 gramkarbonhidrat almanızı sağlayacak şekilde ayarlanacaktır. Alacağınız protein miktarı da kontrol altında bulundurulabilir.
- İlaçlarınız da dikkatli bir şekilde takip edilebilir. Magnezyum içeren ilaçlara tamamen son verilebilir ve diğer ilaçların dozları da değiştirilebilir.
Evde Tedavi
Akut Böbrek Yetmezliğinin Evde Tedavisi
Akut böbrek yetmezliğiniz varsa ve böbrekleriniz tamamen iyileşmemişse, böbreklerinizi aşırı çalışmaya zorlamayan bir diyet takip etmelisiniz. Bir beslenme uzmanı, sizinle birlikte çalışarak ihtiyaçlarınıza en uygun diyet planını yapmak için size yardımcı olacaktır.
Böbreklerinizin ne kadar zarar gördüğüne, diğer hastalıklarınıza ve diyalize girip girmediğinize bakılarak tükettiğiniz mineraller ve sıvı miktarının sınırlandırılması gerekebilir. Almanız gereken protein miktarı da kontrol altında tutulabilir.
Aşırı miktarda tuz tüketmek de sizi fazla sıvı tüketmekten alıkoyabilir ve kalp yetmezliği, karaciğer ödemi ve hipertansiyon ihtimalini arttırır. Sodyumdan uzak durmak zor olabilir. Öğünlerinizdeki tuz miktarını azaltmak için gıdalardaki gizli tuzla ilgili bilgi edinin ve alış veriş yaptığınız yerlerden hazır yiyecekler yerine daha çok organik yiyecekler alın.
Potasyum, tuz yerine kullanılan ürünlerde, potasyum tabletlerinde ve birkaç sebze ve meyvede bulunur Kanda aşırı miktarda potasyum, kas yorgunluğu ve düzensiz kalp atışına neden olabilir.
Aldığınız fosfor miktarını takip edin. Fosfor et, süt, peynir ve balıkta bulunur. Kan dolaşımında aşırı miktarda fosfor bulunması da kemiklerden kalsiyum çekilmesine neden olarak kemik sorunlarına yol açabilir
Diyalizde olmak çok özel ihtiyaçlar doğurur. Mümkün olduğunca zinde kalabilmek için doğru miktarda kalori ve besin almanız gerekir. Doğru bir öğün planı yapmanız için bir diyetisyen size yardımcı olabilir.
Böbrek Yetmezliği ve Tedavisi
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Normal İdrara Çıkma Sıklığı Nedir
Metabolik Sendrom Böbreğin Fonksiyonunu Kötüleştiriyor
Akut Böbrek Yetmezliği Nedir?
Hiperkalemi (Yüksek Potasyum)
Böbrek Yetmezliği