Böbreğin normalde yaptığı toksik maddeleri idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırma, fazla suyu uzaklaştırma, kan basıncını kontrol etme, kan hücrelerinin yapımına destek olma ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olma gibi görevlerin aksaması ile meydana gelir. Görevlerin aksaması vücudun sıvı dengesini değiştirir; metabolik asidoz ve hiperkalemi oluşur. Kısa sürede teşhis edilen ve uygun tedavi yöntemleri uygulanarak geri kazanılan böbrekler için bu sürece akut böbrek yetmezliği denilirken ilerleyici ve geri dönüşsüz olarak meydana geldiği takdirde kronik böbrek yetmezliği adını alır. Böbrek yetmezliğinin başlıca belirtileri nefes darlığı, uyku problemleri, kramplar ve cinsel açıdan rahatsızlıklardır. Hastalığın ilerleyen süreçlerinde vücutta aşırı miktarda su ve çeşitli toksik maddelerin birikmesi, beslenme bozukluğu ve hormonal dengesizlikler gözlemlenir.
Böbrek Yetmezliği Tedavisi Nasıl Olur?
Hastadaki böbrek yetmezliğine göre tedavi süreci başlatılır çünkü akut ve kronik böbrek yetmezliğinde tedavi şekilleri farklıdır. Bu süreçte kan basıncının kontrol altına alınması tedavinin ilk adımlarındandır ve daha sonrasında beslenme, sıvı ve tuz dengesinin de sağlanması gerekir. Hastalık sürecine ve durumun şiddetine bağlı olarak doktor denetiminde diyaliz veya böbrek nakli ile iyileştirme mümkündür.

Özer SELİMOĞLU

Doktor bey iyi çalışmalar benim sol bacagimda diz eklem yerinden ayak bileğine kadar damar sis gittim muayene oldum ama henüz yetmezliği tesisi koydu... devamı