Amaç
Beslenme ve Akut Böbrek Yetmezliği
Böbrekler, vücuttaki toksinleri süzerler ancak herhangi bir hastalık nedeniyle zarar görür ya da kötüleşirlerse verimli çalışamazlar. Kronik böbrek hastalığının beş aşaması vardır. Akut böbrek yetmezliği ise beşinci ve en ciddi aşamasıdır. Kendisine, kronik böbrek hastalığı teşhisi konulan kişinin yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Kendisinde akut böbrek yetmezliği bulunanların ise böbrek hastaları için verilen diyet rehberini takip etmesi kritik bir önem taşır.
Amaç
Akut böbrek yetmezliği diyetinin amacı, vücuda alınan protein ve sodyum miktarının sınırlandırılmasıdır. Bunların azaltılması, böbreklerin süzme işlemi yapma ihtiyacını da azaltır.
Faydaları
Diyetin Faydaları
Amerikan Ulusal Böbrek Vakfına göre akut böbrek yetmezliğinde diyetin faydaları; enerjiyi arttırma, enfeksiyon riskinin azalması ile vücut kasları ve ağırlığının muhafaza edilmesidir.
Hiperkatabolik Durum
Hiperkatabolik Durum
Bir araştırmaya göre diyalizdeki akut böbrek yetmezliği hastaları, aç kalmamak için daha fazla besin aldığında daha hızlı bir metabolizmaya ve doku yıkımıyla(hipercatabolizma) karşı karşıya kalma eğilimindedirler.
Potasyum
Potasyum
Kronik böbrek hastası veya akut böbrek yetmezliği olan kişiler aldıkları, potasyum miktarını sınırlandırmak zorundadırlar. Çünkü böbrekler, artık potasyum seviyesini doğru bir dengede tutamamaktadır. Aşırı miktarda potasyum, kalp çarpıntılarına ve kalbin durmasına neden olabilir.
Diyet
Akut Böbrek Yetmezliği Diyeti
Herkese uygun, belli ölçüde net bir akut böbrek yetmezliği diyeti bulunmayabilir. Beslenme ihtiyacınız böbrek hastalığınızın geldiği aşamaya ve kişisel besin şartlarınıza, bir de diyabet gibi diğer sağlık problemlerinize bağlı olarak değişkenlik gösterir. Doktorunuz sizi doğru bir diyet planı yapması için bir diyetisyene yönlendirecektir.
Böbrek Yetmezliği ve Tedavisi
Özer SELİMOĞLU
Doktor bey iyi çalışmalar benim sol bacagimda diz eklem yerinden ayak bileğine kadar damar sis gittim muayene oldum ama henüz yetmezliği tesisi koydu... devamı
Normal İdrara Çıkma Sıklığı Nedir
Metabolik Sendrom Böbreğin Fonksiyonunu Kötüleştiriyor
İdrarım Neden Kırmızı
Böbrek Yetmezliği
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?