- İçindekiler
- Nedir
- Sebepler
- Belirtiler
- Testler
- Tedavi
Nedir
Alkoloz, vücut sıvılarının baz fazlalığına (alkali) sahip olduğu bir durumdur. Bu, asit fazlalığının (asidoz) zıddıdır.Sebepler
Böbrekler ve akciğerler, vücuttaki asit ve baz denilen kimyasalların uygun dengesini sağlarlar. Azalan karbondioksit (bir asit) veya artan bikarbonat (bir baz) düzeyleri vücudu fazla alkalin hale getirir, buna da alkoloz adı verilir.Respiratuar alkoloz, kandaki düşük karbondioksit düzeylerinden kaynaklanır. Bu, şunlara bağlı olabilir:
· Ateş
· Yüksek bir rakımda olmak
· Oksijen eksikliği
· Karaciğer hastalığı
· Akciğer hastalığı, daha hızlı nefes almanıza neden olur (hiperventilasyon)
· Salisilat zehirlenmesi
Metabolik alkoloz kanda aşırı bikarbonattan kaynaklanır.
Hipokloremik alkoloz, aşırı klorür eksikliği veya kaybından kaynaklanır, uzun süren kusmayla meydana gelebilir.
Hipokalemik alkoloz böbreklerin aşırı potasyum eksikliği veya kaybına karşılığıdır, insanlar diüretik ilaçlar aldığında meydana gelebilir.
Kompanse alkoloz vücut, asit-baz dengesini alkoloz vakalarında normale döndürdüğünde ama bikarbonat ve karbokdioksit düzeyleri anormal kaldığında meydana gelir.
Belirtiler
· Kafa karışıklığı (kendinden geçmeye veya komaya ilerleyebilir)· El titremesi
· Baygınlık hissi
· Kas seğirmesi
· Bulantı, kusma
· Eller veya ayaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma
· Uzun süren kaz spazmları (tetani)
Testler
Arteriyel kan gazı analizi veya bazal metabolik panel alkolozu doğrular ve bunun respiratuar alkoloz mu metabolik alkoloz mu olduğunu belirler. Alkolozun sebebini belirlemek için başka testler gerekebilir. Bunlar:· Turnusol kağıdı
· Ürinaliz
· İdrar Ph’si
Tedavi
Alkolozun tedavisi belirli sebebi bulmaya dayanır.Alkoliz hiperventilasyondan kaynaklandığı için, bir kese kağıdına nefes almak daha fazla karbondioksit tutmanızı sağlar ve alkolozu azaltır. Eğer oksijen düzeyiniz düşükse alkolozu düşürmek için oksijen de alabilirsiniz.
Bazı insanlar kimyasal kaybı (örneğin klorür ve potasyum kaybını) düzeltecek ilaçlara ihtiyaç duyar. Sağlık uzmanınız yaşam belirtilerinizi (sıcaklık, nabız, nefes alma hızı, kan basıncı) inceleyecektir.
Normal İdrara Çıkma Sıklığı Nedir
Kronik Böbrek Sorunu İçin Diyet
Alkoloz
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Nefrotik Sendrom