KBH, böbrek yetmezliğinden çok önce, birçok başka sağlık sorununa yol açabilir.

  • Anemi. Anemi, böbrekler, kemikleri kırmızı kan hücresi yapması için yönlendiren bir hormon olan eritropoietin veya EPO’yu yeterli miktarda üretemediğinde gelişir. Anemi, kalp sorunlarına neden olabilir.
  • Kemik sorunları. Sağlıklı böbrekler, kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini dengeleyerek kemiklerinizi güçlü tutmaya yardım eder. KBH, bu minerallerin dengesini bozarak kemik sorunlarına yol açabilir.
  • Asidoz. Böbrek, aynı zamanda kandaki asit/baz dengesini devam ettirir. Böbrek sorunları, kanın çok fazla asitli olması durumu olan asidoza neden olabilir. Asidoz, vücut fonksiyonlarını bozabilir.
  • Kardiyovasküler hastalık (KVH). KBH’lı hastaların böbrek yetmezliğinden kaynaklanan bir kalp krizinden veya felçten ölmeleri ihtimali daha yüksektir. Böbrek işlevinde ufak bir kayıp bile kişinin kardiyovasküler hastalık geliştirmesi riskini ikiye katlayabilir.  

KBH’nız varsa, kandaki kreatinin, üre nitrojen, potasyum, fosfor, paratiroit hormon, hemoglobin ve kolesterol seviyelerini izlemek için düzenli genel muayene yaptırmanız gerekecektir. Eğer kan testleriniz birçok kez bu maddelerden herhangi birinin anormal seviyelerini gösteriyorsa, doktorunuz reçetenize ilaç yazacaktır. Örneğin, tekrarlanan testlerde düşük hemoglobin seviyeleri ile gösterilen aneminiz varsa, doktorunuz vücudunuzun daha    fazla kırmızı kan hücresi yapmasına yardım etmesi için EPO’nun (eritropoietin) sentetik bir şeklini de yazabilir.   

KBH’nın sebep olabileceği sağlık sorunlarını yönetmek için doktorunuzla işbirliği yapın. Sağlığınızın idaresini ele almak, böbreklerinizi daha uzun yaşatabilir. Unutmayın, böbrek yetmezliğini önlemek için yeterli gücünüz var.

İLGİLİ MAKALE

Dünya Böbrek Günü

Op. Dr. Gökçer UZER

Hastalıkla ilgili bilgi almak istiyorum size nasıl ulaşabilirim... devamı