Türkiye’de tahminen 300 binin üzerinde Alzheimer’li hasta vardır. Yaşlı nüfus arttığı için, önümüzdeki yıllarda bu oranın çok artması beklenmektedir. 2030’lı yıllarda dünyada en çok Alzheimer hastası, günümüzde gelişmekte olan toplumlarda görülecek. Bu ülkelerin arasında Meksika, Çin ve Türkiye gibi ülkeler de vardır.
Alzheimer hastaları için kurulan bakım evleriyle ve bu hastalara nasıl bakılacağının öğrenilmesiyle Türkiye’nin de bu yıllara hazırlıklı olması gerekir. Şu anda Türkiye’de Alzheimer hastasına bakmaya gönüllü olan bakımevi sayısı oldukça azdır.
Bakımevi ihtiyacı artacak
Örneğin İstanbul’da sadece Alzheimer hastası kabul eden bir tek bakımevi vardır. O da Alzheimer Vakfı Bakımevi’dir. Bu bakımevi dışındaki bakımevlerinde hem Alzheimer hastaları hem de normal kişiler karışık kabul edilmektedir.Sadece Alzheimer hastalarına bakan daha büyük ve daha kapsamlı, eğitimli personelin olduğu bakımevlerine ciddi biçimde ihtiyaç vardır. Darülaceze’nin içinde sadece Alzheimer hastalarına bakan özel bölümler mevcuttur. Bazı özel huzurevleri Alzheimer’liler katı yapmaya başlamışlardır. Bunlar çok olumlu gelişmelerdir. Çünkü bu tür yerlere çok fazla ihtiyaç olacaktır.
Profesyonel bakım gerekecek
Alzheimer’in ilk evrelerinde hastaların bakımı daha kolay ve nispeten daha doğru bir şekilde yapılabilmektedir. Fakat daha ileri evrelere doğru, özellikle yatağa bağlı olduğu, yakınlarını tanımadığı, kimseyi görmediği, gördüklerini anlamadığı, evinde olup olmadığını bile bilmediği evrelere geldiğinde ve 24 saat çok yoğun, profesyonelce bir bakım gerektiğinde bunu aile içinde sağlamak çok kolay değildir.Dolayısıyla hastanın bu evrelerde bir bakımevinde olması hem hasta hem de ailesinin rahatı açısından çok daha uygun olacaktır.
Alzheimer Belirtileri Nelerdir?
Dr. Emel GÖKMEN
Merhaba; 93 yaşında anneannem yaklaşık bir yıldır alzheimer oldu.. Doenza, cogito,quet kullanıyor.. bunların yanısıra helipak (amoksisillin,klaritromi... devamı
Kanser Hastalarında Uykusuzluk Sorununun Çözümü Nasıldır?
Vardenafil Nedir?
Alzheimer Hastaları İçin Bakımevleri
Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Hareketsizlik Nelere Sebep Olur?