Kanda belli bir değerin altında seyreden hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerinin azalması anemiye neden olur. Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan anemi hastalığı çoğunlukla dengeli beslenmemekten kaynaklanan demir eksikliğiyle, regl dönemlerindeki aşırı kanamalarla, kanser hastalıklarıyla, lösemi ve romatizma gibi hastalıklarla ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kadınlarda hamilelik döneminde kansızlık oranı yükselir ve doğumdan sonra bebeklerde beslenmeye bağlı kansızlık oluşabilir.
Anemi Belirtileri Nedir?
Anemi hastalığında halsizlik, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, üşüme, yoğunlaşma eksikliği, yüzde, gözde ve avuç içinde solgunluk, bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle sık hastalanma başlıca belirtileri arasındadır.
Talasemi Nedir?
Akdeniz anemisi olarak da adlandırılan kalıtsal bir kan hastalığıdır. Akdeniz ülkelerinde daha sık görülen anne veya babada bulanan beta talasemi geniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Talasemi hastalığı kanda alyuvarların yapısında yer alan hemoglobinin yapımındaki kusurdan kaynaklanır ve alyuvarlardaki hemoglobin sentezi azaldığı için içleri boş görünmektedir. İki çeşit talasemi tipi vardır; talasemi minör ve talasemi majör’dür. Talasemi minör hafif geçirilir ve hasta sadece halsizlikten şikâyet eder. Talasemi minör evlenmeyi düşünen her iki insanda da mevcutta doğacak çocuk talasemi majör olma riski taşımaktadır. Talasemi majör diğer bir adıyla Cooley anemisinde beta birimleri düzgün oluşmadığı için sorunsuz oluşan alfa alt birimleri beta alt birimleri olmadan hücre içinde çöker ve alyuvarların yaklaşık %90’ı daha olgunlaşmadan ilik içinde ölür. Buna bağlı bebeklerde kalp yetmezliği oluşur ve fiziksel olarak gelişimi sağlıklı bebeklere göre farklıdır. Bu doğrultuda ergenlik sürecine de giremezler.
İLGİLİ MAKALE
Anemi (hemolitik)
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba sinan bey annem de göz tansiyonu var göz damarlarında bundan dolayı tahribat oluşmuş ancak retina sağlammış gözlük kullanıyor durumu lazer ted... devamı
Anemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Anemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tam Kan Sayımı
Demir Eksikliği Anemisi
Neden Bazı İnsanlar Hep Üşür?