- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Risk Faktörleri
- Muayenesi
- Testleri
- Tedavisi
- Yaşam Tarzı
- Önleme
- Destek
- Alternatif Tıp
Nedir
Nedir?
Aplastik anemi vücudunuz yeni kan hücreleri üretmeyi bıraktığı zaman meydana gelen bir hastalıktır. Aplastik anemi sizi yorgun ve takatsiz kılar ve enfeksiyonlar ve kontrol dışı kanamalar için daha riskli hale getirir.
Nadir ve ciddi bir sağlık sorunu olan aplastik anemi herhangi bir yaşta gelişebilir, bununla birlikte genç insanlarda daha yaygındır. Aplastik aneminin tedavisinde ilaç, kan nakli veya bir kemik iliği nakli uygulanabilir. Bir zamanlar neredeyse kesinlikle ölümcül olarak kabul edilen aplastik anemi bugün tedavideki ilerlemeler sayesinde çok daha olumlu bir gelişim takip eder.
Belirtileri
Belirtileri
Aplastik anemi belirtileri bir iki çeşit kan hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanır:
- Yorgunluk
- Bir şey yapınca nefes nefese kalma
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
- Soluk ten
- Sık ve uzun süren enfeksiyonlar
- Açıklama bulunamayan veya kolay morarmalar
- Burun ve dişeti kanamaları
- Kesiklerden akan kanın durmaması
- Deride kızarıklıklar
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
Aplastik anemi haftalar veya aylar içinde yavaşça da gelişebilir, aniden de ortaya çıkabilir. Hastalık kısa sürebilir veya kronik hale gelebilir. Tedavi edilmezse ilerleyip ölümcül olabilir.
Sebepleri
Sebepleri
Aplastik anemi bir hasar sonucu kemik iliğinin yeni kan hücreleri üretimini yavaşlatması veya durdurmasıyla meydana gelir. Kemik iliği kırmızı, süngerimsi bir madde olup kemiklerinizin boşluklarında bulunur.
Kemik iliği başka hücrelere dönüşen kök hücreler üretir. Kemik iliğindeki kök hücreler kan hücrelerini (kırmızı hücreler, beyaz hücreler ve pıhtı hücreleri) üretir. Kök hücreler ayrıca daha fazla kök hücresi yapar.
Normal olarak vücudunuz sürekli olarak kan hücrelerini yeniler. Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 120 gün, pıhtı hücreleri yaklaşık yedi gün ve birçok beyaz kan hücreleri vücut tarafından kullanılıp emilmeden önce bir gün veya daha az yaşarlar.
Kemik iliğinde geçici veya kalıcı olarak hasar yaratarak kan hücresi üretimini etkileyen etkenler şunlardır:
- Yüksek dozda radyasyon ve kemoterapi tedavileri. Kanserle savaşan bu tedaviler kanser hücrelerini öldürürken sağlıklı hücrelere ve tabii ki kemik iliğindeki kök hücrelerine de zarar verebilir. Aplastik anemi bu tedavilerin geçici yan etkisi olabilir.
- Zehirli kimyasallara maruz kalma. Haşere ilaçlarında ve gübrelerde kullanılan türden zehirli kimyasallara maruz kalma aplastik anemiye neden olabilir. Petrolün bileşenlerinden biri olan benzine maruz kalma da aplastik anemiyle ilişkilidir. Bu tür anemi, hastalığınızı başlatan kimyasallara sürekli maruz kalmaktan kurtulabilirseniz kendi kendine iyileşebilir.
- Belli ilaçların kullanımı. Eklem iltihabını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ve kimi antibiyotikler gibi ilaçlar aplastik anemiye neden olabilir.
- Otoimmün bozukluklar. Lupus (deri veremi) gibi bağışıklık sisteminizin sağlıklı hücrelere saldırdığı hastalıklar kemik iliğindeki kök hücreleri de hedef alabilir.
- Bir virüs enfeksiyonu. Kemik iliğini etkileyen virüse bağlı enfeksiyonlar bazı insanlarda aplastik aneminin gelişmesinde rol oynayabilir. Aplastik anemi gelişimiyle ilişkili olduğu tespit edilmiş virüsler hepatit, Epstein-Barr, sitomegalovirus, parvovirüs B-19 ve HIV virüsleridir.
- Hamilelik. Hamilelik sırasında meydana gelen aplastik anemi otoimmün sistemle ilişkili olabilir, bağışıklık sisteminiz hamilelik sırasında kemik iliğine saldırabilir.
- Bilinmeyen faktörler. Vakaların yarısında doktorlar aplastik anemi sebebini belirleyemiyor. Bunlara idiyopatik aplastik anemi denir.
Aplastik anemide kemik iliği tıbbi terimlerle aplastik veya hipolastik (boş veya çok az kan hücresi içeriyor) diye tarif edilir.
Myelodisplastik Sendromla Karıştırma
Aplastik anemi myelodisplastik sendrom denilen bir tıbbi durumla karıştırılabilir. Bu bozukluklarda kemik iliği yeni kan hücreleri üretir, fakat bunlar deforme olmuş ve gelişmemiştir. Myelodisplastik sendromda kemik iliğine bazen hiperplastik (ağzına kadar kan hücreleriyle dolu) denir. Fakat myledisplastik sendromu olan bazı insanlarda kemik iliği boştur ve bu durumu aplastik anemiden ayırmak zor olabilir.
Diğer Nadir Bozukluklarla Bağlantı
İlaveten aplastik anemisi olan insanların yaklaşık yüzde 30’unda ayrıca paroksismal noktürnal hemoglobinuri diye bilinen nadir bir bozukluk görülür. Bu bozuklukta kemik iliği bağışıklık sistemine karşı aşırı hassas olur ve kırmızı kan hücrelerini yok ederek eksik pıhtı hücrelerinin oluşmasına yol açar.
Fanconi anemisi de aplastik anemiye yol açan nadir, kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar ortalamanın altında olma, örneğin kol ve bacak uzuvların az gelişmiş olması gibi sakat doğma riskini taşırlar. Hastalık kan testleri yardımıyla teşhis edilir.
Risk Faktörleri
Risk Faktörleri
Aplastik anemi nadir bir hastalıktır. Riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
- Kanser için yüksek doz radyasyon veya kemoterapi tedavisi
- Zehirli kimyasallara maruz kalma
- Bazı reçeteli ilaçların; örneğin bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan kloramfenikol ve eklem iltihabının tedavisinde kullanılan altın bileşenlerinin aplastik anemiye nadiren neden olduğu biliniyor.
- Kimi kan hastalıkları, otoimmün bozuklukları ve ciddi enfeksiyonlar.
- Nadiren hamilelik
Muayenesi
Muayene
İşe aile doktorunuzu veya bir pratisyen hekime giderek başlayabiliriniz, fakat bu kişiler büyük ihtimalle sizi kan bozukluklarını tedavide uzmanlaşmış olan başka bir doktora (hematolog) sevk edeceklerdir. Aplastik anemi aniden ortaya çıkarsa tedavinize acilde başlanabilir.
Muayenenize hazırlanmak ve doktorunuzdan neler bekleyebileceğinizi anlamak için işte bazı bilgiler.
Yapabilecekleriniz
- Yaşadığınız bütün belirtileri, hazırlandığınız randevuyla ilişkili görünmeyenleri de ekleyerek not ediniz.
- Yakın zamanda meydana gelen hayattaki değişimler, örneğin yeni bir iş varsa ve özellikle bu iş kimyasallara maruz kalmanıza neden oluyorsa.
- Almakta olduğunuz bütün ilaçları, vitaminleri ve varsa bitkisel tedavileri de dahil ederek listeleyiniz.
- Doktorunuzla görüşürken bir yakınınızın veya aile üyenizin sizinle birlikte olmasını sağlayın. Verilen bütün o bilgilerle yorulabilir, bilgiler size ağır gelebilir. Yakınınız veya aile üyeniz her şeyi sizin için not edip sormayı unuttuğunuz soruları hatırlatabilir.
- Doktorunuza sormak istediğiniz soruları kaydedin.
Soruları önceden hazırlamak doktorla geçirdiğiniz vakti en iyi şekilde değerlendirmenizi sağlar. Aplastik anemi için doktorunuza sorulacak belli başlı sorular şunladır:
- Belirtilerimin en olası nedeni nedir?
- Belirtilerime neden olabilecek başka bir hastalık var mı?
- Hastalığımın geleceği nedir?
- Ne tür tedaviler var, siz neyi tavsiye ediyorsunuz?
- Önerdiğiniz yaklaşımın birincil alternatifleri var mı?
- Başka bir tıbbi sorunum var. Bunları bir arada en iyi şekilde nasıl idare edebilirim?
- Kendimle birlikte götürebileceğim bir broşür veya çıktı var mı? Hangi web sitelerini tavsiye edersiniz?
Doktorunuza sormak için hazırladığınız bu sorular haricinde doktorla görüşmenizde anlamadığınız bir şey olursa mutlaka sorun.
Doktorunuzdan en bekleyebilirsiniz?
Doktorunuz büyük ihtimalle size şu soruları soracaktır:
- Herhangi bir enfeksiyon geçirdiniz mi?
- Beklenmedik bir kanamanız oldu mu?
- Normalden daha fazla yorgun hissetiniz mi?
- Belirtileriniz ne zaman ortaya çıkmaya başladı?
- Hayatınızda yeni bir şey, yeni bir iş var mı?
- Belirtilerinizi olumlu etkiler görünen şeyler var mı?
- Belirtilerinizi olumsuz etkiler görünen şeyler var mı?
Testleri
Testleri
Doktorun aplastik anemiyi kan testleri ve kemik iliği biyopsisiyle teşhis eder.
- Kan testleri. Normalde kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve pıhtı hücreleri belli bir oranda bulunur. Bu kan hücrelerinin hepsi birden çok düşükse doktorunuz aplastik anemiden şüphelenebilir. Birçok tıbbi durumda kan hücre sayıları düşük çıkabilir, ama genellikle sadece bir tür kan hücresi düşüktür. Örneğin, diğer anemi türleri kırmızı kan hücrelerinde düşmeye neden olur. Vücudunuzda herhangi bir enfeksiyonunuz varsa kan hücre sayınız düşük çıkabilir.
- Kemik iliği biyopsisi. Bir teşhisi kesinleştirmek için bir kemik iliği biyopsisinden geçmelisiniz. Bu işlemde doktor vücudunuzdaki büyük bir kemikten, mesela kalça kemiğinden bir kemik iliği numunesi almak için uzun bir iğne kullanır. Kemik iliği numunesi kanla ilişkili diğer hastalıkları elemek için mikroskop altında incelenir. Aplastik anemide kemik iliği normalin epey altında kan hücresine sahiptir. Bununla birlikte normalden az kan hücresi olmak normaldir. Lösemi ve myelodisplastik sendromu gibi bazı hastalıklarda kemik iliği anormal kan hücreleriyle dopdoludur.
Aplastik anemi teşhisi konduktan sonra arkadaki nedeni öğrenmek için ilave testlere ihtiyacınız olabilir.
Tedavisi
Tedavisi
Aplastik anemi hafif, orta veya çok şiddetli olabilir. Kan sayımınızın son derece düşük olduğu şiddetli aplastik anemi ölümcüldür ve tedavi için hemen hastaneye yatmayı gerektirir. Hafif ve orta şiddette aplastik anemi de ciddidir, fakat tedavi için hastaneye yatmayı gerektirmez.
Aplastik anemi tedavisinde hafif vakalarda kan nakli ve ilaçlar uygulanırken, ciddi vakalarda kemik iliği nakli gerekebilir.
Kan nakilleri
Aplastik anemisi olan birçok insan birçok kez kan nakli (kırmızı kan hücreleri, pıhtı hücreleri veya ikisini birden) gereksinebilir. Kan nakli, aplastik aneminin çaresi değildir. Fakat kemik iliğinizin üretmediği kanı sağlayarak hastalığın belirtilerini hafifletir.
- Kırmızı kan hücreleri. Kırmızı kan hücre sayısını artırmak için kırmızı kan hücrelerinin nakli yapılır. Bu nakil yorgunluğu azaltır. Kırmızı kan hücreleri nakille en kolay aktarılan hücrelerdir.
- Pıhtı hücreleri. Pıhtı hücrelerinin nakli aşırı kanamayı engeller.
- Beyaz kan hücreleri. Bunlar kısa ömürlü oldukları için beyaz kan hücreleri kolayca nakledilemez.
Her ne kadar ne kadar kan hücresi nakli yaptıracağınız konusunda bir sayı sınırlaması olmasa da çok nakil yaptırmada bazen komplikasyonlar oluşabilir. Nakledilmiş kan hücreleri demir içerir. Bu demir vücudunuzda birikebilir ve tedavi edilmediği takdirde aşırı demir yüklenmiş hayati organlara zarar verebilirler. Başka bir olası komplikasyon da zaman içinde oluşur. Vücudunuz nakledilmiş kan hücrelerine karşı antikorlar oluşturarak onların belirtileri azaltma etkisini hafifletir.
Kemik iliği transferi
Kemik iliği nakli, yani bir donörden gelen sağlıklı kemik iliğiyle hastalıklı kemik iliğini değiştirmek, ciddi aplastik anemi hastası olan insanlar için tek başarılı tedavi seçeneğini sunabilir. Bu tedavi genellikle genç olup uyumlu bir kardeş donörü olan insanları tercihidir.
Bir akraba donörden alınarak yapılan uyumlu kemik iliğinin nakli aplastik anemiyi bir daha nüksetmeyecek şekilde tedavi edebilir. Yaklaşık her beş vakadan dördünde başarı elde edilir. Akraba olmayan fakat kemik iliği uyan donör sahibi insanların yarısına kadarı kemik iliği naklinin başarılı olmasını bekleyebilir.
Bu işlem bazı riskler içerir. Vücudunuzun nakli reddetme ve hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açma ihtimali vardır. Ayrıca herkes nakil için iyi bir aday olmayabileceği gibi uygun bir donör bulmak da kolay değildir.
Bir donör bulunduğu takdirde aplastik anemisi olan kişideki hastalıklı kemik iliği önce radyasyon ve kemoterapiyle boşaltılır. Donörün sağlıklı kemik iliği cerrahi tekniklerle alınır. Sağlıklı kemik iliği aplastik anemisi olan kişinin kan akışına şırıngayla enjekte edilir, nakledilen ilik buradan kemik iliği boşluklarına yerleşir ve burada üç ila dört haftada yeni kan hücreleri üretmeye başlayabilir. Bu işlemde hastanede uzun süre kalmak gerekir. Nakilden sonra vücudunuzun verilen iliği reddetmesini önlemek için ilaçlar alırsınız.
Eğer uygun bir kemik iliği vericisi bulunamazsa şiddetli aplastik anemi tedavisi bağışıklık sistemini bastıran ilaçlarla yapılır. Eğer kemik iliği nakline adaysanız, doktorunuz ameliyat yapılmadan önce aldığınız kan nakil sayısını azaltabilir, çünkü kan nakilleri kemik iliği nakliyle ilgili riskleri artırabilir.
Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar
Aplastik anemi, bağışıklık sisteminizin kemik iliğinizdeki hücrelere saldırıp onlara zarar vermesine yol açan bir otoimmün bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Bu sürecin devam etmesini önlemek için doktorlar aplastik anemiyi bağışıklık sisteminizi baskılayan ilaçlarla tedavi edebilir.
Siklosporin ve antitimosit globulin bu ilaçların örnekleridir. Bu ilaçlar kemik iliğinize zarar veren bağışıklık hücrelerinin faaliyetini bastırır. Bu, kemik iliğinizin kendini toplayıp yeni hücreler üretmesine yardım eder. Siklosporin ve antitimosit globulin genellikle bir arada kullanılır. Bu seçenek genellikle aplastik anemisi olan yaşlı insanların, kemik iliği nakli için uygun verici bulamayanların ve ilave sağlık sorunları olan insanların seçimidir.
Kortikostreoidler genellikle ilaçlarla aynı zamanda verilir.
Bağışıklık sistemini bastıran ilaçlar aplastik anemiyi tedavi etmede çok etkili olabilir. Kötü yansa bu ilaçların bağışıklık sistemini iyice zayıflatmasıdır. Ayrıca, bu ilaçları almayı kesince aplastik aneminin nüksetme ihtimali vardır.
Kemik iliği uyarıcıları
Bazı ilaçlar; granülosit makrofaj koloni uyarıcı faktörü, örneğin sargramostim; granülosit koloni uyarıcı faktörü, örneğin filgrastim; epoetin alfa gibi ilaçlar, kemik iliğini yeni hücreler üretecek şekilde uyarabilir. Büyüme faktörleri kendi başlarına etkili görülmez, fakat bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla birlikte kullanıldığında faydalı olabilir.
Antibiyotikler ve antiviraller
Aplastik anemi bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Mikroplarla savaşmak için kanınızda daha az beyaz kan hücresi bulunur. Bu durum sizi nezleden daha ciddi hastalıklara kadar her türlü enfeksiyona karşı korunmasız hale getirir.
Ateş gibi ilk enfeksiyon sinyalinde hemen doktorunuzla görüşünüz. Enfeksiyonun şiddetlenmesini istemezsiniz, çünkü hayatınızı tehdit edebilir. Eğer şiddetli aplastik aneminiz varsa doktorunuz enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olması için antibiyotikler veya antiviral ilaçlar verebilir.
Diğer tedaviler
Kanser tedavilerinde gördüğünüz radyasyon tedavisi ve kemoterapiden kaynaklanan aplastik anemi genellikle siz bu tedavileri tamamlayınca iyileşmeye başlar. Aplastik anemiye neden olan birçok ilaç kullanımı için de aynı şey geçerlidir. İlacı almayı bıraktıktan sonra tümüyle iyileşmeyi bekleyebilirsiniz.
Bazı hamilelilikle ilişkili aplastik anemi vakaları hamileliğin sona ermesiyle iyileşmeye başlar. Bu gerçekleşmezse tedavi şarttır. Hamilelik öncesinde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlara yanıt veren aplastik anemisi olan ve hamilelik sırasında güvenlik gerekçeleriyle bu ilaçları almayı bırakan bazı kadınlar hastalığın nüksettiğine şahit olabilirler.
Bütün tedaviler başarısız olursa aplastik anemi ölümcül olabilir. Eğer standart tedaviler işe yaramazsa doktorunuzdan deneysel tedaviler hakkında bilgi isteyin.
Yaşam Tarzı
Yaşam Tarzı
Aplastik aneminiz varsa şunlar önemlidir:
- Aşırı egzersizden kaçınmak. Anemi küçük işlerde bile yorgunluk ve nefes nefese kalmaya neden olabilir. Enerjinizi saklamak daha iyi olabilir.
- Temas sporlarından kaçınmak. Düşük pıhtı hücresi sayımıyla alakalı kanama riski nedeniyle önemli düşme veya kesiklere neden olabilecek faaliyetlerden kaçınınız.
- Enfeksiyonlardan kaçınmak. Sık sık elinizi yıkayarak ve hasta insanlardan uzak durarak kendinizi enfeksiyona karşı koruyunuz. Eğer ateşiniz çıkarsa veya başka enfeksiyon belirtileri gösterirseniz doktorunuzla görüşünüz.
Önleme
Önleme
Aplastik aneminin birçok vakasında alınabilecek bir önlem yoktur. Bununla birlikte haşere ilaçlarına, gübrelere, organik çözücülerle, boya sökücülerle ve diğer zehirli kimyasallarla temastan kaçınmak hastalık riskinizi azaltır. Zehirli kimyasalların neden olduğu aplastik aneminiz varsa bu, özellikle önemli bir noktadır. Aynı bileşene ikinci kez maruz kalmak hastalığın nüksetmesine neden olabilir.
Destek
Destek
Bütün ciddi ve kronik hastalıklarda olduğu gibi, aplastik anemiyle yaşamanın birçok duygusal yan etkisini tecrübe edebilirsiniz. Aşağıda hastalığı daha iyi idare edebilmeniz için siz ve ailenize kimi ipuçları sunulmuştur:
- Hastalığınızı araştırın. Ne kadar çok bilginiz olursa tedavi kararlarını o kadar iyi verirsiniz.
- Sorular sorun. Hastalığınızla veya tedavinizle ilgili olup anlamadığınız her şeyi mutlaka doktorunuza sorun. Doktorun söyledikleri şeyleri kaydetmek veya yazmak faydalı olabilir.
- Konuşmaktan çekinmeyin. Doktorunuza veya sizi tedavi eden sağlık görevlilerine endişelerinizi ifade etmekten korkmayın.
- Destek arayın. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden duygusal destek isteyin. Onlardan kan nakli veya ilik nakli için verici adayı olmalarını isteyin. Bir aplastik anemi destek grubuna katılmayı düşünün. Aynı hastalığı olan diğer insanlarla konuşmak faydalı olabilir. Doktorunuza oturduğunu yere yakın bir destek grubu bilip bilmediğini sorun.
- Kendinize bakın. Düzgün beslenme ve uyku kan üretimini en iyi hale getirmek için şarttır.
Alternatif Tıp
Alternatif Tıp
Aplastik anemide bitki tedavileri ve vitaminler etkili olmadıkları gibi hastalığınızı daha da kötüleştirebilir. Böyle bir tedavi denemeden önce mutlaka doktorunuzla görüşün.
Kök hücre nakillerinde başarı artacak
Prof. Dr. Kaan AYDOS
hocam iyi akşamlar size bir sorum olcaktı.Hocam yaklaşık 1 sene önce gece yaklaşık 4 saat süren bi sertleşmeye kalkdım.çok sızlıyordu.önemsemedim ama ... devamı
Çocuklarda Anemi (Kansızlık)
Hemofili Gen Terapisi İle Tedavi Ediliyor
Demir Eksikliği Anemisi Nasıl Önlenir?
Anemi İle Yaşamak
Anemi Hakkındaki Söylentiler Ve Gerçekler