Anemi ya da kansızlık, emziren annelerde, özellikle de hamilelikte kansızlık probleminden sonra, sık görülür. Doğumda kan kaybı ve yetersiz beslenme bunun iki ana sebebidir. Anemi problemi olduğunu düşünen anneler hemen bir uzman görüşü almalıdırlar çünkü emziren annelerde anemi hem bebeğin hem de emzirme işlevinin üzerinde negatif etki yaratabilir.

Anemi aniden başlamaz. Demir eksikliğinin son aşamasıdır. Anemi teşhisi koyulmadan önce anne muhtemelen enerji azlığı, fiziksel performansın kötüleşmesi gibi belirtiler yaşayacak, doğum sonrası depresyon riski artacaktır. Tüm bu belirtiler de genel olarak doğum sonrası depresyonuna yorulabilmektedir.

Anemi durumunda bağışıklık sisteminin işlevinin azalması emziren annelerde çeşitli sorunlara yol açabilir. Süt kanalları tıkanabilir, meme iltihabı oluşabilir, meme uçlarında yavaş iyileşen yaralar ortaya çıkabilir. Tüm bunlar anne sütünün kalitesini ve miktarını kötü etkilerler.

Emziren annelerde aneminin göğüslere yaptığı tüm kötü etkiler, bebekte de yan etkilere yol açacaktır. Meme iltihabı gibi doğrudan etkileyebilecek hastalıkların haricinde yetersiz süt bebeğin huysuz ve sürekli aç olmasına sebep olabilir. Hastalık iyileştiğinde bile bebeğin yeme düzeni bozulmuş olur. Sadece çok aşırı durumlarda bebekte annenin anemisi sebebiyle anemi gelişir. Bebek doğduğundan sonra demir seviyelerinin ne zaman düşmeye başladığı hakkında tartışmalar mevcuttur ancak genel fikir 6 aylık olduktan sonra bebeğin demir takviyesine ihtiyaç duyacağıdır. Buna karşıt bir fikir, bebek sütünün ihtiyacı olan bütün demiri alarak, sadece annede eksiklik yaratacağını iddia etmektedir.

Demir besinsel kaynaklardan alındığında vücut tarafından daha kolay emilir. Güçlendirilmiş kahvaltılık gevrekler, sığır ciğeri, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulyeler ve mercimek bol demir içeren gıdalardandır. Ayrıca demir emilimini maksimum düzeye çıkarmak için demir içeren gıdaları aldıktan önce veya sonra C vitamini içeriği yüksek besinler de tüketmeniz önerilir.

Doğum öncesi alınan vitaminlere emzirme dönemi boyunca da devam edilmesi anemiyi önleyebilir veya anemi geliştiğinde demir seviyelerini biraz yükseltebilir. Ancak durumu iyileştirecek kadar yükseltmeyecektir. Doğum öncesi vitaminleriyle, bolca demir içeren gıdaları birlikte almak yeterli olabilir ancak doğrudan bir demir takviyesi almaya kıyasla etkileri daha yavaş görülecektir. Demir takviyesi alınacaksa öncesinde mutlaka bir doktorla görüşülmesi önerilir, zira kabızlık gibi yan etkileri görülebildiği gibi, aşırı doz almak da çok kolaydır.

Doç. Dr. Nalan KAYRAK

Merhabalar, ben 3 yildir anemi hastasiyim. bir kaç kez kan nakli yapildi bana vucudumun kan uretmedigini soyledi drlar bana, ama o kadar fazla dr'... devamı