Nedir?
Artrit ve Tetik Parmak Hastalığı
Tetik parmak hastalığı nedir?
Tetik parmak hastalığı, başparmak ve parmakların bükülmesine neden olan ağrılı bir durumdur. Bu sorun, tendon kılıfı adı verilen koruyucu örtü altındaki tendonların iltihaplanmasından kaynaklanır.
Buna karşın, etkilenen tendonlar önkol kaslarını parmaklarınızın ve başparmağınızın kemiklerine bağlayan lifli doku bantlarıdır. Tendonlar ve kaslar, yumruk yapma hareketinde olduğu gibi, başparmağınızla diğer parmaklarınızın bükülme ve uzanma hareketlerini yapmasını sağlar.
Bir tendon, normal olarak kendisini örten doku (kap) içinden eklemi çevreleyen ve sinovyum adı verilen yağlı bir ince zar nedeniyle kolayca kayabilir. Tendonlar bazen iltihaplanır ve şişer. Bunun sonucundaysa, parmakları bükmek, iltihaplanmış, proteini daralmış olan tendon kaplaması içinden çeker, bu da çıtırtı ya da patırtı sesi çıkmasına yol açar.
Sebebleri
Tetik parmak hastalığının sebepleri
Tetik parmak hastalığı, tekrarlanan hareketlerden ve parmağın aşırı kullanılması ve ona güç uygulanmasından kaynaklanır. Romatizma, eklem iltihabı, gut hastalığı veya diyabet gibi dokularda değişime neden olan bazı tıbbi durumlar da, tetik parmak hastalığının nedenleri arasında sayılabilir. Bir nesnenin uzun süre kavranması da durumu kötüleştirebilir.
Kimlerde Görülür?
Tetik parmak hastalığı kimlerde görülür?
Çiftçiler, sanayi işçileri ve müzisyenler, tekrarlanan hareketlerde çoğunlukla parmaklarını kullandıkları için, tetik parmak hastalığından en çok etkilenen kişilerdir. Tetik parmak hastalığı kadınları erkeklerden daha fazla etkiler ve 40 ila 60 yaşındaki kişilerde görülme eğilimi daha fazladır.
Belirtileri
Tetik parmak hastalığının belirtileri
İlk belirtilerden biri, başparmak ve parmak dibindeki acı olabilir. En yaygın belirtiyse, etkilenen parmakla bükme veya uzatmaya teşebbüs edildiğinde meydana gelen ağrılı bir tıklama ve şıklamadır. Bu tutulma hissi, belli bir hareketsizlik sürecinden sonra daha da kötüleşir ve hareketle birlikte gevşer.
Bazı vakalarda, etkilenmiş olan başparmak veya parmak, durum kötüye gittikçe belli bir pozisyonda eğilmiş ya da uzanmış olarak kilitlenir. Kilitlenen parmak, diğer elin yardımıyla yavaşça düzeltilmelidir. Sonunda eklem çekilmesi veya tutukluk meydana gelebilir.
Teşhisi
Tetik parmak hastalığı teşhisi
Tetik parmak hastalığının teşhisi için herhangi bir röntgen çekimi veya laboratuar testi kullanılmaz. Genellikle el veya parmağın fiziki muayenesini takiben teşhis konulur. Bazı vakalarda, etkilenen parmak şişebilir ve elin avuç içindeki eklemi üzerinde küçük düğüm veya yumru meydana gelebilir. Ayrıca parmak eğilmiş pozisyonda kilitlenebilir ya da tutulur ve ağrır.
Tedavisi
Tetik parmak hastalığı tedavisi
İyileşme için ilk adım, tetik parmak hastalığını kötüleştiren aktivitelerin sınırlandırılmasıdır. Doktorunuz bazen, etkilenen eklemdeki hareketin kısıtlanması için atel koyabilir. Şayet belirtiler devam ederse ibuprofen veya naproksen gibi iltihap önleyici ilaçlar tavsiye edilebilir. Doktorunuz ayrıca, tendon kılıfına kortizon ilacı enjekte edebilir. Şayet hastalığınız koruyucu tedbirlere yanıt vermez ya da tekrarlarsa, tendon kılıfının serbest kalması ve hareketin tekrar eski haline gelmesi için cerrahi müdahale tavsiye edilebilir.
İyileşmesi
Tetik parmak hastalığının iyileşmesi
Tetik parmak hastalığının iyileşme süresi, sorunun şiddetine bağlı olarak kişiden farklılık gösterir. Tedavi yönteminin seçimi de iyileşme süresini etkiler. Örneğin atel 6 hafta boyunca gerekli olur. Fakat çoğu tetik parmak hastası, etkilenen parmağı dinlendirerek ve/veya iltihap önleyici ilaçlar kullanarak birkaç hafta içinde iyileşir.
Eklem İltihabı ve Tetik Parmak Hastalığı
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
hocam 40 gün once sol el baş parmağım en dibinden elektrikli testereyle kestim kemikler parçalandığı için dikemediler .keserken tetik parmağımda hem ç... devamı
En Yaygın Artrit Türleri
Eklem İltihabı Ve Tetik Parmak Hastalığı
Eklem İltihabı Ve Bursit
Artrite Neler Neden Olmaz?
Artritle İlgili Temel Bilgiler