- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Tedavileri
Nedir
Astım Bronşit Hakkında önemli Gerçekler önceleri, bilinen hastalık sayısı çok azken, insanlar kendilerine esrarengiz gelen birbirinden farklı birçok rahatsızlığa katlanmak zorundaydı. Ortaya çıkan hastalık sayısı gün geçtikçe artmaya devam etti. Soğuk algınlığı ve öksürükten, kanser ve kalp hastalıklarına kadar birçok hastalık, milyonlarca insanın hayatlarının bir yerinde karşılarına çıktı. Bu hastalıkların birçoğunun tıbben tedavisi var, fakat sağlıklı kalmak hala en iyisi. Birçok insanın söylediği gibi, önlemek tedavi etmekten daha kolaydır. Muhtemelen bronşiti duymuşsunuzdur. Bu rahatsız edici hastalık, bronşların ve solunumla ilgili doku ve organların iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Hava akciğerlere ulaşmadan önce bronşlardan geçer. Bronşlar, silia denen tüy gibi yapılarla kaplıdır. Bronşların uzun süre tahriş edici maddelere maruz kalması, savunmasının zayıflamasına dolayısıyla iltihaplanmaya ve bunun yayılmasına neden olur. Hırıltılı bronşit, bronşite benzer. Bu hastalıkta, hava yollarına makineyle ulaşılabilir. Eğer bronşitiniz varsa, bilin ki astım bronşite dönebilir ve bu hastalık türünü ortaya çıkarmak ve teşhis etmek oldukça zordur. Astım bronşit belirtileri, astım, bronşit, sinüzit ve amfizem (doku ve organlar arasında hava kalması) gibi diğer akciğer hastalıklarında görülenlerle çok benzerdir. Bronşlarda hiperaktivite, bağışıklık sisteminde anormallikler ve ölümcül çocukluk dönemi hastalıkları astım bronşite neden olabilir. Tehlikeli alışılagelmiş bronşit hastaları ve rahatsız edici astım hastaları astım bronşite yakalanmaya daha yatkındırlar. Bakteriyel hastalıklar kronik bronşite neden olur; fakat astım bronşitle birlikte, bronşlardaki küçük tüyler (silia) arasından geçen küçük partiküller bu hastalığı tetikler. Hava yolları ve bronşlar tıkanır. Bronşlardan salgılanan mukus, trake, akciğerler, kısacası solunumla ilgili dokuların üzerini kaplar. Bu rahatsızlık nedeniyle bronşlar aşırı miktarda mukus salgılamaya başlar ve hava girişini engeller. Astım bronşit hastalarında havanın engellenmesi genel bir durumdur. özellikle hasta kronik bronşit hastasıysa, uzun süre sigara içmek, rahatsız edici, kirletici ve zehirli maddeler solumak astım bronşite yol açabilir. Uzmanlar, bunun nedeninin hala bilinmediğini söylüyor, fakat çevresel faktörlerin böyle bir durumu belirleyeceğini iddia ediyor.
Belirtileri
Belirtiler Hırıltı, öksürük, solunum güçlüğü, göğüste rahatsızlık, acıma ve ağrı, hastalıklara karşı hassaslaşma. Bronş astımı hastalığından şikayetçi olan hastalar da aynı belirtileri gösterirler, fakat astım bronşit hastalarında belirtiler daha şiddetlidir. Tedaviye bronkodilatörler, antibiyotikler ve steroidler dahil edilebilir. Bu ilaçların, hastalığın nedenini tedavi etmek için olmadığı konusunda önceden uyarılmış olmalısınız. Solunum yoluyla alınan ilaçlar ve bronkodilatörler sadece, solunum yolunu temizleyerek, belirtilerin geçici olarak düzelmesini sağlar. Geliştirilmekte olan tedavi yöntemleriyle daha fazla iyileşme görülebilir.
Tedavileri
Tedaviler Ağızdan alınan kortikosteroidler, salmeterol gibi belirti giderici etken maddeler, ağız yoluyla alınan antibiyotikler, flutikazon gibi önleyici ilaçlar ya da iltihap önleyiciler ya da bronkodilasyon için salbutamol. Doktorlar astım bronşit hastalarına toz, polen, duman, alkollü içecek buharı ve kimyasallar gibi rahatsız edici maddelerden uzak durmalarını tavsiye ederler. Hatta bazı hastaların grip aşısı olmaları, bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı gerekli önlemleri almaları gerekebilir. Erken teşhis edilmeyen herhangi bir hastalığın başka bir hastalığa dönüşme riski çok yüksektir. Astım bronşit teşhisi, klinik muayeneler, akciğer testleri ve laboratuar analizleriyle mümkündür. Bronşit yaygın bir durumdur, fakat solunum yolu hastalıkları az çok birbirlerine benzedikleri için yanlış teşhis koyulabilir. Bazı doktorlar reçetelendirmek için yardımcı solunum testleri ve röntgen çekimine gerek duyabilir. Astım bronşit tüm yaş gruplarında görülebilir. Günümüzde zaten daha hafif şiddetli olan zatürreeye bile bu kadar hassas yaklaşılırken, bu duruma gerekenden daha az dikkat göstermek büyük bir ihmalkarlıktır. Eğer kalıcı olarak iyileşmek istiyorsanız, öncelikle hastalığınıza doğru bir teşhis koyulmalı. Ama bundan sonra doğru ilaç ve tedavi seçimini yapabilirsiniz. Eğer daha ileri bir tedavi istiyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. Eğer hastalığınız zamanında tanımlanmamışsa ve yukarıda bahsedilen belirtileri gösteriyorsanız, tıbbi yardım talep edin. Doğru teşhiş edilmiş herhangi bir hastalıkta komplikasyonların önüne geçebilir ve aynı zamanda parasal yükünüzü azaltabilirsiniz. Eğer durumun daha da kötüleşmesine izin verirseniz, ileride sadece ilaçlar için gerekecek çok büyük miktarda para sizi kısıtlar. öyleyse neden durumun daha da karmaşıklaşmasını bekliyorsunuz? Hemen harekete geçin ve durumunuzu teşhis edecek bir doktor arayın. Durumunuzu en iyi inceleyecek ve doğru tedaviyi belirleyebilecek kişi odur.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Beş Efsane
Op. Dr. Sinan GÖKER
Sinan Bey Merhaba, gerçekten çok can sıkıcı bir durumda olmasam asla buradan sizlere yazmazdım ancak telefonla da size ulaşamadığım için size danışmak... devamı
Bronşitli Astım
Alerjiniz Varsa Astımı Nasıl Engellersiniz?
Astımdan Korunma
Türkiyede 50 Yaş Üstü Yetişkinler Zatürre Riskinden Habersiz
Astımın Belirtileri