Nedir?
Düzenli bir kalp atışı sırasında kalbin yukarı iki odacığı (kulakçıklar), vücuda kan pompalaması için kalbi tetikleyen bir elektrik sinyali gönderir. Atriyal çırpınım, elektrik sinyali düzensiz olduğunda kulakçıkların düzensiz ve hızlı kasılmalarına neden olur. Bu anormal atriyal kasılmalar, vücuda kanın etkisiz pompalanmasına neden olabilir.
Teşhis
Eğer nabzınız hızlıysa (genelde dakikada 100 atıştan daha fazla) ve düzensiz bir atışa sahipse, doktorunuz atriyal çırpınımınız olduğunu düşünebilir. Elektrokardiyagram EKG adı verilen ve kalbinizin elektrik faaliyetinin grafiğini gösteren ağrısız bir test, atriyal çırpınımınız olup olmadığını onaylayabilir. Bunun dışında teşhis için sizden belli bir süre (genelde 24 saat) bir dizi EKG sonucunu kaydeden ve saklayan küçük taşınabilir bir araç olan Holter monitörü takmanız istenebilir.
Ne Derece Ciddi?
Atriyal çırpınım, genelde hayatı tehdit edici değildir veya sağlıklı insanlarda ciddiye alınmaz. Ancak atriyal çırpınım, şeker hastalığınız, yüksek tansiyonunuz veya başka kalp hastalıklarınız varsa tehlikeli olabilir. Diğer türlü bu durumun bir doktor tarafından düzgün şekilde teşhis edilmesi ve yönetilmesi gerekir.
Atriyal çırpınım, özellikle 65 yaşın üzerindekilerde, önceden bir felç geçirmiş olanlarda ve yüksek tansiyon, şeker hastalığı veya konjestif kalp yetmezliği olan insanlarda felç riskini arttırır. Atriyal çırpınımınız varsa kulakçıklarda kan tamamen boşalmadığından kan birikebilir ve kan pıhtıları oluşabilir. Bazen bir kan pıhtısı kaçar ve beyne kadar giderek bir felce sebebiyet verebilir.
Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Doktorunuz, atriyal çırpınımınızı yönetmek üzere sizin için en uygun seçeneklere dayanan bir plan geliştirecektir. Bazı seçenekler şunları içerir:
- Kalp atışını ve ritmini kontrol eden ilaç tedavileri
- "Kanı inceltmek" için ilaç tedavileri
- Kalbe uygulanan kontrollü elektrik şokları (kardiyoversiyon da denir)
- Kalbin elektrik işlev bozukluğuna yol açan bölgesini bertaraf etmek veya kalp atışını sınırlandırmak için uygulanan bir yöntem (katater ablasyon).
Atriyal Çırpınım (AF) Şeker Hastalarında Daha Yaygın
Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ
merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı
Atrial Çırpınım
Atriyal Çarpıntı
Atrial Çırpınım Tedavisi
Atrial Çırpınımın Sebepleri
Atrial Çırpınımı Önleme