Bağırsak Geçiş Zamanı
Bağırsak geçiş zamanı testi, yiyeceğin sindirim sistemi yolundan geçmesi için gereken zamanı hesaplar. Yemeğinizi çiğneyip yuttuktan sonra yemekler, asit ve sindirim enzimleriyle karıştırılacağı mideye taşınır. Midenizi terk ettikten sonra, yemekler, besinlerin vücut tarafından kullanılmak üzere emildiği ince bağırsak yoluyla sıkıştırılır. Yemekler daha sonra suyun emildiği kalın bağırsağa (kolon) doğru ilerler. Bağırsakta sindirilmemiş veya emilmemiş olan ne varsa bakteriler ve diğer atık ürünlerle birleşir ve dışkı oluşur. Dışkı vücudunuzdan anüs yoluyla dışarı atılır. Yemeğin ağzınızdan sindirim sistemi yoluyla anüs’e yolculuk süresi için gereken zaman, bağırsak geçiş zamanıdır.
Bağırsak geçiş zamanı, yediklerinizin türüne ve ne kadar sıvı içtiğinize bağlı olarak değişir. Örneğin, meyve, sebze ve tam tahıl yiyenler; şeker ve nişasta yiyenlere oranla çoğunlukla daha kısa geçiş sürelerine sahip olma eğilimindedirler. Farklı insanların farklı geçiş süreleri olduğundan, uzmanlar testin ne kadar yararlı olduğu konusunda aynı fikirde değillerdir. Bazı doktorlar ise bağırsak geçiş zamanı testini tavsiye etmezler.
Pellet Testi
Bir pellet testinde, karnınızın röntgeni çekilmeden önce küçük haplar (pellets) yutarsınız. Tabletler röntgen resimlerinde beyaz noktalar ya da halkalar gibi görünür. Pelletlerin bağırsaklarınıza doğru ne hızda hareket ettiğini takip etmek için 2 veya 3 günden fazla bir süre boyunca röntgen çekilirsiniz.
Pellet Testleri Neden Yapılır?
Ciddi kabızlığa yol açan sebepleri bulmak ve gıdaların vücudunuzdaki gıda hareketinde ne kadar farklılıkta hızlandığını veya yavaşladığını görmek için yapılır.
Ama ishalin sebebini bulmak için yapılmaz.
Pellet Testi Nasıl Hazırlanılır?
Pelet testi olmadan önce hamileyseniz veya hamile olma olasılığınız varsa doktorunuza bildirin.
Teste dair herhangi bir endişeniz varsa risklerini, nasıl yapılacağı ve sonuçların ne anlama geleceği hakkında doktorunuza danışın.
Pellet Testi Nasıl Yapılır?
Doktorunuz size ilaçları ne zaman alacağınıza dair talimatlarla birlikte, yutmanız için küçük, hazmı zor olan tabletler verecektir. Arka arkaya 2 veya 3 gün boyunca belli bir süre almanız gerekebilir. Daha sonra midenizin röntgen filmi çekilir. Bunlar genellikle 4. günde ve 7. günde tekrar yapılmaktadır.
Doktorunuz hem ilk röntgen filminde görülen pellet sayısı ile sonraki röntgende görülen pellet sayısını hem de tabletlerin hangi resimde nerede göründüğünü karşılaştıracaktır. Peletlerin bağırsaklara gelme süresi ve hareketinin hızı, sizin bağırsak geçiş zamanınızdır.
Kabızlığa Karşı Egzersiz ve Masaj
Prof. Dr. Neşet Nuri GÖNÜLLÜ
Hocam,bağırsak sarkması ameliyatı geciktirilebilir mı?... devamı
Mide-Bağırsak Kanaması
Assit
Poşit
Bebeklerde Tükürme Ve Kusma
Sindirim Sorunları Ve Üst Endoskopi