Uzmanlara göre egzersizin faydaları kalbi çalıştırmak ve kaslarınızı geliştirmekle bitmiyor. Egzersiz aynı zamanda bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına da yardımcı oluyor. Çünkü kabızlığın risk faktörlerinden önemli bir tanesi hareketsizliktir.
Egzersiz, dışkının kalın bağırsaktan geçiş süresini azaltır. Bu sayede dışkıdan vücuda geri emilen su miktarı çok fazla olmaz. Sert ve kuru dışkıların vücuttan atılması daha zordur. Aerobik egzersizler nefes almayı ve kalp atışını hızlandırır. Bu da bağırsak kaslarının doğal kasılmasını canlandırır. Verimli bir şekilde kasılan bağırsak kasları dışkıyı daha kolay dışarı atar.
Ne Zaman Egzersiz Yapmalı?
Bir öğün yedikten sonra yoğun bir fiziksel aktiviteye girmeden önce 1 saat beklemek gerekir. Yemekten sonra vücudun kan akışı mideye ve bağırsaklara yönelerek sindirimi kolaylaştırır. Bu 1 saat içinde egzersiz yapmak kanı kalbe ve kaslara yönlendirir. Midenin kasılma gücü de bölgeye gelen kana doğrudan bağlı olduğu için kanın bu bölgeden çekilmesi sindirim kanalında zayıf kasılmalara, daha az sindirim enzimi üretimine yol açarak şişkinliğe, gaza, kabızlığa sebep olabilir. Dolayısıyla egzersize girişmeden önce yemek sonrasında 1 saat beklenmesi tavsiye edilir.
Yapılacak egzersizin çok karmaşık olması gerekmez. Harekete geçmek kabızlığı rahatlatmak için yeterlidir. Günde birkaç kez 10 – 15 dakika yürümek vücudun ve sindirim sisteminin verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Formunuz yerindeyse koşma, tempolu yürüme, yüzme, dans etme gibi aerobik bir egzersiz seçebilirsiniz. Bazı yoga pozisyonları ve esneme hareketleri de kabızlığı iyileştirmeye yardımcı olur.
Masaj Kabızlığı Nasıl Önler?
Kendi kendine yapacağınız bir masajla bağırsağın çalışmasına yardımcı olmanız mümkün. Karın bölgesine yapılan bu masaj çeşitli araştırmalarda ve özel vakalarda faydalı bulunmuştur. Bağırsak hareketleri saat yönündedir. Elinizle sağ tarafta kasık bölgesinden masaja başlayın. Yavaşça karnın üstüne doğru yukarı gelin. Karnın üstünde sola doğru devam edin ve karnın sol yanından aşağı kasık bölgesine doğru inin. Saat yönünde sağ kasıktan başlayıp sol kasığa inen ters bir U çizmiş olacaksınız. Bunu günde en az 3 dakika, mümkün 3 kere üçer dakika şeklinde yapmanız bağırsak hareketlerini destekleyecek ve kabızlığı azaltacaktır.
İLGİLİ MAKALE
Kabızlığı azaltmak için egzersiz yapmak
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
Hocam merhabalar, 14.06.2014 tarihinde 4580 kg ağırlığında bir bebeğimiz dünyaya geldi. Fakat doğum esnasında köprücük kemiği kırıldı. Ortopedi doktor... devamı
Kabızlık İçin En İyi Sebzeler
Çok Protein Tüketmek Kabızlığa Yol Açar Mı?
Seyahat Edenler İçin Kabızlık Tedavileri
Kabızlık Tedavisi
Kabızlığa Karşı Egzersiz Ve Masaj