- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Teşhisi
- Tedavisi
Nedir
Gastroparazi biz yiyeceği yedikten sonra midenin boşalmak için çok fazla zamana ihtiyaç duyması, yani mide gecikmesi anlamına gelen bir bozukluktur. Sindirim sorununa yol açtığı için bu gecikme can sıkıcı ve bazen ciddi belirtilere neden olur.
Sebepleri
Midedeki sinirler hasar gördüğü veya iş görmez hale geldiği zaman gastroparazi oluşur. Şeker hastalığı en yaygın sebeptir. Parkinson hastalığı ve inme gibi diğer bozukluklar ile trisiklik (üç halkalı) antidepresanlar, kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar ve narkotik maddeler de sebep oluşturabilir.
Belirtileri
Belirtiler aralıklı olarak ortaya çıkar ve genellikle bir öğün sırasında ve sonrasında ortaya çıkar:
- Yalnızca birkaç lokmadan sonra doluluk hissetmek
- Sürekli şişkinlik hissi
- Geğirme ve hıçkırık
- Mide ekşimesi veya belli belirsiz karın ağrısı
- Bulantı veya kusma
- İştahsızlık ve kilo kaybı
Belirtiler orta ve yüksek şiddette olabilir. Yüksek şiddette belirtiler midenin çabuk boşalmasını sağlayan ilaçlarla hafifletilebilir. Çok şiddetli vakalarda ince bağırsağa bir besleme tüpü yerleştirmek gerekebilir.
Gastroparazisi olan bir kişide aynı zamanda kan şekeri iniş çıkışları olabilir. Şeker hastası olup da üst sindirim yolu şikayetleri olan veya kan şekeri seviyesi kontrol edilemeyen kişilerde gastroparaziden şüphelenilebilir. Kan şekeri seviyelerini kontrol etmek gastroparazi belirtilerini azaltabilir.
Teşhisi
Radyoizotop gastrik boşalım taraması ve başka testler yiyeceğin midenizden ne kadar hızlı çıktığını tespit eder. Bu testler için biraz radyoaktif madde içeren yiyecek yer veya sıvı tüketirsiniz. Bu madde özel bir resimde çıkarak doktorun midenizdeki yiyeceği ve onun orayı ne kadar hızlı terk ettiğini görmesini sağlar.
Tedavisi
Gastroparazi tedavisi hastalığın şiddetine bağlı olarak şu şekillerde gerçekleştirilebilir:
- Üç büyük öğün yerine birçok küçük öğün yemek.
- Lifi ve yağı az yiyecekler yemek.
- Midenin çabuk boşalmasına yardımcı olan ilaçlar kullanmak.
Şeker Hastalığı Ve Süt Arasında Bağlantı Var Mıdır?
Tepeden Tırnağa Bandajlama
Şeker Hastaları Hamile Kalınca Ne Yapmalıdır?
Hafif Felç Ve Stres
Yüz Felci