- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Ciddi veya ciddi olma olasılığı yüksek bütün baş yaralanmaları hastane personeli tarafından gecikmeden tedavi edilmelidir. Ufak baş yaraları evde tedavi edilebilir. Kusma, baygınlık, halsizlik, görmede bozukluk, şaşkınlık veya şiddetli baş ağrısı gibi endişe yaratacak belirtiler varsa hemen hastaneye gitmelisiniz.
- Kafa derisinin altı dışa kanadığında yaranın olduğu yer "kaz yumurtası" gibi şişer veya yaranın etrafında kocaman morluklar oluşur. Bunlar çok sık görülür ve yaranın iyileşmesine bağlı olarak yok olur. Kazanın hemen ardından buz koymak şişliği ve morluğu azaltabilir.
- Buzu deriyle doğrudan temas ettirmeyin. Buz en fazla 20-30 dakika tutulmalı, gerektiği sürece 2-4 saat kadar tekrar edilmelidir. İlk 24 saatten sonra buz artık etki etmez.
- Buzu ince ve temiz bir bezle sarın. Buz yoksa buzluktaki donmuş sebzeleri buz niyetine kullanabilirsiniz. Bunlar başın şekline de uyum sağlar.
- 1/3 fincan %70 isopropil alkole (sonrasında ayırt edebilmek için yeşil olanlarını tercih edin) 2/3 fincan su ekleyip fermuarlı buz poşetinde (akmaması için bir poşete daha sarın) buzluğa koyarak kendi buzunuzu yapabilirsiniz. Karışım, sulu buz şeklini alır. Dikkat: Evde küçük çocuk varsa bu buzu kullandıklarında gözünü üstlerinden ayırmayın. Karışım içildiğinde kişiyi zehirler.
- Dışarıdan aldığınız buz paketlerine soğuğu muhafaza etmesi için kimyasal maddeler katılmıştır. Bunların ilk yardım kutusunda durmaları yeterlidir ve buzluğa konmaları gerekmez. Bunlar, tek kullanımdan sonra atılmalıdır ama acil durumlarda çok işe yarar.
- Halıya veya başka bir yumuşak yüzeye düşülerek başa darbe alınmışsa ve düşülen yükseklik kişinin boyundan yüksek değilse, kişi kendinden geçmemişse (yani bayılıp kalmamışsa) genelde doktora gitmeye gerek yoktur. Şişliği gidermek için buz koyun.
- Başına darbe alan kişi 24 saat yalnız kalmamalı, araba dahil herhangi bir makine kullanmamalıdır.
Tedavi yaralanmanın şiddetine ve türüne göre tamamıyla değişebilir.
- Ufak tefek baş yaraları kişinin yanında biri durabildiği sürece genelde evde tedavi edilebilir.
- Yatak istirahati, bol sıvı ve asetaminofen gibi hafif bir ağrı kesici verilebilir. Şişliği ve ağrıyı alması için kafa derisine buz kompresi yapılabilir.
- Kesikler genelde iğneyle lokal olarak uyuşturulur. Sonra temizlenir. Doktor yarada yabancı madde veya gizli bir hasar olup olmadığını kontrol eder. Yara genelde zımbayla, dikişle veya özel bir deri yapıştırıcısıyla yapıştırılır. Son aşının üzerinden 5-10 sene geçmişse tetanos aşısı yapılır.
- Açık olmayan ciddi kafa darbelerinde kişi genelde mutlaka hastanede kontrol altında tutulur ve durumun kötüye gitmediğinden emin olmak için hasta sık sık incelenir.
- Bazen başa alınan darbe, kafatasının basıncını artırır. Kafatası boşluğundaki basıncı ölçen bir monitörün ucu ameliyatla kafatasından beyne uzatılır. Basınç çok artarsa beynin sıkışmasını önlemek için ameliyata gerek duyulabilir. Bu safha hayati tehlike içerir.
- Kafa darbelerinden kaynaklanan nöbetleri önlemek veya tedavi etmek için ilaç verilebilir. Kafa darbesinden sonraki nöbetlerin genelde tedavi edilmesi gerekemez çünkü genelde bir daha tekrarlamaz.
- Kapalı kafa darbelerinde genelde antibiyotik kullanmak gerekmez. Bazı doktorlar bütün kafa darbelerinde antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Bazı doktorlarsa bunun gerekli olmadığını düşünür.
- Kapalı kafa darbelerinde kafatasının içinde kanama varsa doktorun doğru tedaviye karar verebilmesi için birkaç faktörü göz önünde bulundurması gerekir. Bunlardan bazıları kanamanın bulunduğu yeri tespit etmek, belirtilerin şiddeti, başka darbeler veya yaralar, belirtilerin gidişatıdır. Diğer seçenekler basınç monitörleri, nöbetleri engelleyen ilaçlar ve enfeksiyonu önlemek için antibiyotik tedavisidir. Bu tür darbelere maruz kalan kişilerin, beyinde daha fazla hasar oluşmaması için nefes tüpü kullanması gerekebilir. Anjiyografi yapılabilir.
- Kafa delinmeleri, ya delen maddeyi çıkarmak ya da kanamayı durdurmak için genellikle ameliyat gerektirir. Diğer seçenekler basınç monitörleri, nöbetleri engellemek için ilaç ve enfeksiyonu engellemek için antibiyotik vermek olabilir. Bu tür bir kaza geçirmiş kişilerin beynin daha fazla hasar görmemesi için nefes tüpü kullanmaları gerekebilir. Anjiyografi yapılabilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Evde tedavi ile aynıdır.
Optik Atrofi
Doç. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU
Merhaba, Eşim 6 ay öncesi rahim ameliyatı esnasında alt üreter yaralanması oldu farkına varılıp katater takıldı. 3 ay sonra katater çıkarıldığında yar... devamı
Baş Yaralanması Tedavisi
Migren Tedavisi
Şaşırtıcı 6 Sağlık Efsanesi
Yeni Otizm İlacı Fareler Üzerinde Başarılı Oldu
Tarım İlacı Önbeyin Zarını Küçültüyor