Bebeklerin kendi kendilerine uyumaya alıştırmaları önemlidir. Anne babalar bu konuda özenli davranmalıdır. Çünkü bu hem bebeğin hem de ailesinin sağlıklı ve mutlu olabilmesi için son derece gerekli bir şeydir. Bebeklerin kendi kendine ve düzenli bir biçimde uyumaya alıştırılması için en uygun zaman, 4. ayın bitimidir. Bu alışkanlığı kazandırmak için, bebek önce emzirilir. Emzirildikten sonra gazı çıkartılır. Bazı bebekler emerken memede uyurlar. Memede uyumanın yanlış olduğunu düşünenler olmakla birlikte, bunun bir sakıncası yoktur. Eğer memede uyumuşsa, bebek memeden alınıp gazı çıkarıldıktan sonra yatağına yatırılır.

Eğer bebek kendi kendine uyumaya alıştırılacaksa, o zaman kendi yatağına bırakılır. Bebek mümkün olduğu kadar kendi odasında, kendi mekanında, kendi yatağında uyumalıdır. Kendi odası yoksa ebeveynleriyle paylaştığı oda da olur. Önemli olan bebeğin kendini en rahat hissedeceği biçimdir. Bebek yatakta kendi kendine bırakıldıktan sonra, çevresine onun dikkatine çekecek şeyler koymamak gerekir. Çünkü onları keşfetmeye çalışırken uyumayabilir. Yatak kenarlarında ve duvarlarda mümkün olduğu kadar sade ve düz şeyler olmalıdır. Bu koşullar oluşturulduktan sonra, bebek kendi kendine rahatlıkla uyuyabilir. Eğer çocukların kendi kendilerine uyumaya alıştırılmaları için 4. ayın sonu kaçırılırsa, süreç 7-8 ayı bulursa, bebeğin direnci artmışsa, o koşullarda bunu başarabilmesi için bir miktar ağlaması göze alınmalıdır.

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

Hocam merhaba.Bende bazı sorun diye tabir ettiğim sıkıntılar mevcut.Ben her zaman benim dediğim olsun istiyorum.Olmadığında ise çok büyük tepkiler ver... devamı