Bebeklerin kulaklarında akıntı görüldüğü zaman, öncelikle bunun nedenlerini öğrenmek gerekir. Bazı bebekler çok sık kulak kiri üretirler. Ancak kulak kirinin pamuklu çubukla temizlenmesi önerilmez. Çünkü kulak zarı oldukça hassastır. Bebeklerde dış kulak da hassas olduğu için, pamuklu çubuk bu bölgeyi kolaylıkla zedeleyebilir. Bu nedenle kulak kirinin bir parça tülbentle temizlenmesinde yarar vardır. Yanı sıra zaman zaman doktor kontrolü altında kulak kirini temizleyecek gliserinli damlaların kullanılması da, bebeklerin sıkıntısını hafifletebilir. Kulak kiri, bazen anne ve babaları rahatsız etse de, aslında bebeğe çok zararlı bir şey değildir. Genellikle çok birikmediği sürece, bebeğin duymasını da etkilemez.

Eğer bebeğin kulağındaki akıntı banyodan ya da suya girdikten sonra biriken suya bağlı ise, bu konuda biraz önlem almakta fayda vardır. Bunun için doktor kontrolünde gliserinli damlalar kullanılabilir. Banyodan sonra bebek yana doğru çevrilerek, kulağını temizleyecek şekilde hafifçe hareket ettirilir ve kulak memesine hafifçe bastırılırsa, kulağındaki su dışarıya çıkarılabilir. Ancak, kulaktaki sıvı daha ciddi nedenlere bağlı olarak gelişmişse, bunun mutlaka bir doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam selam ben aralık ayında size gelmiştim sperm sayısı sıfır olduğundan mikrotese önermiştiniz.mikrotese yapılırken varikosel de yapılırmı ve ne ka... devamı