Besin intoleransı belirli besinlere karşı sindirim sisteminin duyarlılık göstermesidir. Bu duyarlılığa neden olan çeşitli etmenler vardır; vücudumuza çevresel faktörlerle giren toksik maddeler, tek tip ve düzensiz beslenme alışkanlıkları, yanlış diyetler metabolizmada stres yaratır ve bağışıklık sistemi belirli besinlere karşı savaş açar. Besin intoleransı ile birlikte cilt sorunları, migren, kilo kaybı veya kilo alımı, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, kalp ve kan dolaşımı bozuklukları, romatizma ve depresyon gibi hastalıklar da meydana gelebilir.

Glüten İntoleransı

Glüten buğday, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur ve mide-bağırsak yolu ile kolaylıkla sindirilebilir fakat bazı insanlar glüten içeren besinler tükettiğinde bağışıklık sistemleri ince bağırsağa zarar vererek karşılık verir. Glüten intoleransı için tedavi mevcut değildir ancak glütensiz diyet uygulayarak hastaların sindirim sistemindeki stres azaltılabilir. Bu da glüten içermeyen tahılları tercih ederek mümkün olabilir; nohut, mercimek, bezelye, pirinç, soya ile mısır, ayçiçeği ve zeytinyağı kullanılmalıdır.

Laktoz İntoleransı

Laktoz doğada yalnızca sütte bulunan süt şekeri de denilen bir karbonhidrattır. Bağırsaklarda olması gereken lâktaz isimli kimyasal bir madde ile birleşerek galaktoz ve glukoz olarak parçalanır. Bu parçalanma eğer bağırsaklarda lâktaz yoksa veya yetersizse bağışıklık sistemi laktoza karşı intolerans geliştirir. Süt, yoğurt, tereyağ, peynir, krema, çikolata, margarin gibi besinler intoleransı besler bu nedenle hassasiyeti olan hastaların günlük öğünlerinde laktozsuz gıdalar tercih etmelidir.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı