İnsan köpeği gördüğü zaman, beyni onu bir yabancı ve düşman olarak algılar. Çünkü onun ısıracağını bilir ve kalbe daha fazla kan pompalaması için emir verir. Burada adrenalin sistem devreye girer. Nörohümoral sistem hem görme fonksiyonunu sağlar hem de adrenalin otomatik sistemle birlikte kalbe emir verir.
Vücudun tepki mekanizması
Bunun üzerine kalbin atış hızı artar, nabız hızlanır, yüze sıcak basar. Çünkü damarlar genişleyecek ve adalelerin daha fazla kana ihtiyacı olacaktır. Dolayısıyla daha fazla kan pompalanması gerekecektir. Böylece sistem yüksek hıza erişecektir.Korkmak, vücutta ani heyecanlanmalar yaratır ve vücut buna uygun tepkiler verir. Bunları sinir sistemi, hormonal sistemle birlikte gerçekleştirir. Korkuda da sevinçte de aynı sistem çalışır. Korkulduğu zaman adrenalin, sevinildiği zaman endorfin salgılanır.
Hipotalamusun buradaki fonksiyonu çok fazladır. Çünkü nörohümoral sistemi yöneten yer burasıdır. 4 gramlık bir organ olmasına rağmen hücre sayısı çok fazla, önemi çok büyüktür. Dolayısıyla bu sistem bozulursa, tüm sistemler etkilenir.
Hırıltılı Solunumun Nedenleri
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba sinan bey annem de göz tansiyonu var göz damarlarında bundan dolayı tahribat oluşmuş ancak retina sağlammış gözlük kullanıyor durumu lazer ted... devamı
Beyin Felci Tedavisinde İlaç Kullanılır Mı?
Beyin Felci Tedavisinde Uygulanan Fizik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Beyin Felci Geçiren Bebeğe Nasıl Bakılır?
Çocuklarda Darbenin Etkisinin Belirtileri Nelerdir?
Beyinin Bilgileri Saklaması