Nedir

Botoks

Botoks, aynı zamanda botulinum toksin A olarak da bilinen A tipi botulinum toksininden (zehir) elde edilen bir ilaçtır. A ve G tipleri de bulunan botulinum toksini, özellikle sinirler üzerinde etki eden, bilinen en güçlü zehirdir. Sinirlerle kaslar arasındaki bağlantıyı kesip felce de yol açar. Botoks, belli kaslara ufak dozlarda enjekte edildiğinde zehirlemez ama etkisi aylarca sürebilecek bir kas gevşetici gibi işlev görür.

Botulinum toksin ilacının botoks ve kozmetik botoks olmak üzere iki türü vardır. Botoks bazı tıbbi sorunların çözümü için kullanılır. Kozmetik botokssa yüzdeki kırışıklıkları geçirmek için kullanılır. Ama her ikisine de genel olarak botoks denir.

Niçin Yapılır

Neden Yapılır?

Botoks enjeksiyonları, sinirlerden gelen belli kimyasal sinyalleri, çoğunlukla da kasların kasılmasını sağlayan sinyalleri engeller. Botoks enjeksiyonu, özellikle de kasların kronik olarak gergin veya spastik olduğu yerlerin tedavi edilmesinde kullanılır. Kozmetik botokstoysa, hedeflenen kasın ya da kas kümesinin haraketsiz hale getirilerek düzleşmesini sağlar.

Botoks

Botoksun aşağıdaki tıbbi durumları iyileştirdiği bazı resmi kurumlarca onaylanmıştır:

  • Boyun ağrısı ve başın boyundaki kasların şiddetli spazmları sonucu anormal duruşu (servikal distoni)
  • Şaşılık (strabismus)
  • Gözkapaklarının istemsiz kasılması (blefarospazm)
  • Kolun üst kısımlarında, artan kas gerginliklerine bağlı olarak dirsek, bilek ve parmak kaslarındaki sertlikler (üst uzuv spastisitesi)
  • Botoksun kaslardan ziyade ter bezlerinin faaliyetini zayıflatmakta kullanıldığı koltukaltında aşırı terleme (hiperhidrozi) durumu

Doktorlar botoksu bazen de sırt ağrısı, baş ağrısı, mesane disfonksiyonu, pelvik taban sorunları ve diğer durumlar için kullanır. Ama bu sorunların standart tedavisi haline gelmesi için botoksun etkisi hakkında daha fazla bulgu gerekir.

Kozmetik Botoks

Kozmetik botoks, yüzün altındaki kasları geçici olarak rahatlatır ve kırışıklıkların daha az belirgin olmasını sağlar. Botoksun kaş çatma sonucu oluşan çizgilerin azaltılması için geçici tedavisine çeşitli resmi kurumlarca onay verilmiştir. Buna karşın, botoks gözün kenarlarında beliren çizgiler (kazayağı) ve alındaki izler gibi yüzdeki diğer kırışıklıkların tedavisi için de kullanılır.

Botoks, güneş hasarı sonucu oluşan kırışıklıkları eski haline getiremez. Botoksun, ağız kenarındaki çizgileri düzeltmek için kullanılması da pek arzu edilir bir şey değildir. Çünkü yemek ve konuşmak için bu bölgedeki kaslara ihtiyaç vardır. Cildin yapısı, cilt kalınlığı ve ciltteki kırışıklığın derecesi, bu enjeksiyonların cilt üzerinde oynayacağı rolü etkiler.

?

Riskler

Riskleri

Botoks enjeksiyonları, tecrübeli bir doktor tarafından uygulandığında nispeten güvenlidir. Ama yan etkiler ve komplikasyonlar görülebilir.

Doktorunuza bildirmeniz gereken can sıkıcı ve geçmeyen yan etkiler arasında şunlar yer alabilir:

  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı ve bereler
  • Kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Geçici kas güçsüzlüğü
  • Vücutta aşırı terleme

Çok mümkün olmasa da, botulinum toksinin etkisinin vücudunun diğer bölümlerine yayılma ihtimali de vardır ve gıda zehirlenmesi (botülizm) benzeri bulgu ve belirtilere neden olabilir.

Botoks aldıktan birkaç saat sonra başlayıp haftalarca süren şu etkilerden birini görürseniz derhal doktorunuzu arayın:

  • Vücuttaki kasların güçsüzleşmesi
  • Görme sorunları
  • Konuşmada veya yutkunmada güçlük
  • Nefes almada güçlük
  • Mesane kontrolünü kaybetme

Diğer ciddi, ancak nadiren gelişen yan etkiler arasındaysa şunlar yer alır:

  • Alerjik reaksiyon (kaşıntı, ürtiker, şişme, göğüs darlığı, solunum güçlüğü)
  • Göz ağrısı, kanama veya göz çevresinde bereler
  • Deride kabarma, soyulma veya şiddetli kaşıntı
  • Göğüs ağrısı, nefesin çabuk eksilmesi veya düzensiz kalp atışı
  • Grip benzeri belirtiler
  • Yüz veya boyun ağrısı
  • Felç

Doktorlar genellikle hamileyken veya emzirirken botoks yaptırılmamasını önerirler, çünkü bebek üzerindeki etkileri henüz bilinmiyor. Tedavinin faydaları, risklerini aşmalıdır.

Doktorunuzu dikkatli seçin

Botoks mutlaka bir doktorun gözetimi altında kullanılmalıdır. Eğer yanlış şekilde uygulanırsa tehlikeli olabilir. Aile doktorunuzdan sizi yönlendirmesini isteyin veya yaptıracağınız tedavi konusunda uzmanlaşmış ve botoks tedavisi uygulamalarında tecrübe sahibi bir doktoru arayın. Yetenekli ve uygun diplomaya sahip bir doktor size işlem hakkında tavsiyelerde bulunabilir?,bunun ihtiyaçlarınıza ve sağlığınıza uyup uymadığına karar vermenize yardımcı olabilir. ?

Nasıl Hazırlanacaksınız

Nasıl Hazırlanacaksınız?

Botoks enjeksiyonlarını planlamadan önce, botoksun sizde işe yarayıp yaramayacağını anlamak için doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu görüşmede genellikle şunlar yer alır:

  • Tıbbi geçmişiniz ve fiziksel muayene. Doktorunuz şimdiki ve geçmişteki durumunuz hakkında sorular sorar ve fiziksel muayene gerçekleştirir.
  • İlaç kullanımı. Doktorunuz ilaç kullanımı hakkında sorular sorar. Botoks işleminden önce belli ilaçları kullanmayı bırakmanız gerekebilir. Bunlar arasında aspirin, aspirin içeren klopidogrel, varfarin veya heparin gibi kan inceltici ilaçlar yer alır. Bu ilaçları bırakmadan önce doktorunuzla konuşun, çünkü kan pıhtıları, felç, kalp krizi, anjin veya geçici iskemi krizleri yaşayan insanlar için bu ilaçları kullanmaya devam etmek daha iyi olabilir. Aynı zamanda, daha önce (özellikle de son birkaç ay içerisinde) herhangi bir botoks ürünü, son zamanlarda enjeksiyon yoluyla antibiyotik veya kas gevşetici, alerji veya soğuk algınlığı ilaçları veya uyku hapları aldıysanız bunları da doktorunuza bildirin.
  • Beklentilerinizi tartışın. Siz ve doktorunuz fikirleriniz ve beklentileriniz hakkında konuşmalısınız. Doktorunuz size botoksun neler yapabileceğini veya yapamayacağını ve sonuçların neler olabileceğini anlatmalı.
  • Maliyeti tartışın. Botoks enjeksiyonları pahalı olabilir ve her zaman sigorta tarafından karşılanmaz. İşlemden önce enjeksiyonların ne kadar tutacağından ve sigorta şirketinizin bunları karşılayıp karşılamayacağından emin olun.

Eğer aşırı terleme konusunda tedavi oluyorsanız

 Eğer botoks tedavisini aşırı koltukaltı terlemesi için görüyorsanız, doktorunuz sizden enjeksiyondan önce aşağıdakileri yapmanızı isteyebilir:

  • Koltukaltlarınızı tıraş edin.
  • Tedaviden önceki 24 saat boyunca deodorant kullanmaktan kaçının.
  • İşlemden 30 dakika önce daha fazla terlemenizi sağlayacak sıcak gıdalar veya egzersizler gibi yiyecek veya aktivitelerden kaçının.

?

Neler Yaşayacaksınız

Ne Bekleyebilirsiniz?

İşlemden önce

Doktorunuz veya hemşire enjeksiyonun uygulanacağı bölgeyi uyuşturmak için bir ilaç yazabilir.

İşlem esnasında

 Doktorunuz derinize veya kaslarınıza ufak miktarlarda botoks enjekte etmek için ince bir iğne kullanacaktır.

  • Aşırı koltukaltı terlemesini tedavi ederken, doktorunuz kollarınızın altındaki deriye botoks enjekte eder.
  • Yüzdeki kırışıklıklar veya diğer durumları tedavi ederken, doktorunuz botoksu belirli kaslara enjekte eder. Tedavi edilecek kasları dikkatlice seçerek, yalnızca tedaviye ihtiyacı olan kasları güçsüzleştirir.

İhtiyaç duyulan enjeksiyonların sayısı, tedavi edilecek bölgenin uzunluğu gibi pek çok faktöre bağlıdır. Kırışıklık tedavisi için, aynı zamanda estetik faktörler de rol oynar.

Botoks enjeksiyonları 10 ila 15 dakika kadar sürer ve genellikle doktor muayenehanesinde uygulanır. Enjeksiyonlar sırasında hafif acı hissedebilirsiniz, ama çoğu insan bu rahatsız edici durumu tolere edilebilir bulur.

İşlemden sonra

Enjeksiyondan sonra bereler oluşabilir ve minik yan etkiler görülebilir. Ancak, botoks enjeksiyonları çok az bir aksaklık süresi gerektirir. İşlemden hemen sonra gündelik faaliyetlerinize kaldığı yerden devam edebilirsiniz. Yine de tedavi edilen bölgeleri ovmamaya veya botoks enjekte edilen bölgeye masaj yapmamaya özen gösterin. Bu davranış, toksinin farklı bölgelere geçmesine neden olabilir.

?

Sonuçlar

Sonuçlar

Kırışıklıklar veya göz kapaklarının istemsiz kasılması (blefarospazm) gibi durumlarda, tam etkinin ortaya çıkması iki hafta sürse de, birkaç gün içerisinde sonuçları fark edersiniz.

Tembel göz veya servikal distoni gibi diğer durumlarda iyileşme görmenizse, bir iki haftayı bulabilir.

Botoksun sonuçları sürekli değildir. Üç ila altı ay civarında botoksun etkileri kaybolmaya başlar. Tedaviyi devam ettirmek için birkaç ayda bir enjeksiyonları yaptırmanız gerekir.

?

Op. Dr. Gökhan ÇELİK

iyi günler doktor bey bir hastanızdan isminizi aldım benim kızım 2 yaşında doğduğundan beri sol gözü yarıdan sonra hareket etmiyor ve diğer gözü ile ş... devamı