Ticari olarak Botoks ismiyle satılan botulin toksin, modern tıpta çeşitli dikkate değer kullanımları olan istisnai şeklide potent bir nörotoksin. Aynı zamanda Amerika ve İngiltere’de en popüler cerrahi olmayan tıbbi kozmetik tedavisi.

Araştırmacılar 1950’li yıllarda aşırı aktif kaslara eser miktarlarda botulinum toksini tip A enjekte etmenin kas sinir kavşağında asetilkolin salınımını bloke ederek kas faaliyetini azalttığını, böylece kası 4-6 aylık bir süre kasılamaz hale soktuğunu keşfettiler.

Şimdilerde Botoks migren baş ağrıları, servikal distoni (baş ve boyunu içeren bir sinir kas bozukluğu), blefarospazm (göz kaslarının istemsiz kasılması) ve ağır primer aksiler hiperhidroz (aşırı terleme) dahil birçok tedavi alanında büyük, ek potansiyel buluyor. Botulimun toksini tip A’nın yaygın bilinen ama FDA tarafından onaylanmayan diğer kullanımları arasında idrar inkontinansı, anal fisür, merkezi sinir sisteminin travma, felç, multipl skleroz dahil yaralanma veya hastalıkla ilişkili spastik bozuklukları ya da serebral palsi ve uzuvları, yüzü, çeneyi veya ses tellerini etkileyen fokal distoniler var. Ayrıca etiketsiz olarak temporomandibular eklem bozukluklarının tedavisinde de kullanılıyor ama bazı hastalarda yan etkisi enjeksiyondan sonra yaklaşık 3 ay katı gıdaları çiğneyemeyecek kadar güçsüz kalan bir çene.

Kronik baş ağrısının ve kronik kas iskelet ağrısının tedavisi ve önlenmesi de botulinum toksini tip A’nın yükselen kullanımları. İlaveten Botoksun gastrik boşaltma süresini artırarak kilo vermeye yardımcı olabildiğine dair delil var.

Botoksa alternatif olarak daha genç görünmeyi ve ciltte görünür kırışıkların azaltılmasını vaat ederek anti-aging kremleri de piyasa da yoğun şekilde pazarlanıyor ve televizyonda reklamları yapılıyor.

Geleneksel olarak kadınları hedef alıyorlar ama şimdi özellikle erkekleri hedefleyen ürünler de olağan. Bu değişim son yıllarda birçok toplumun erkeklerde de genç görünüme artan odaklanması gerçeğine bağlı. Bazı erkekler genç görünmenin iyi bir iş edinmeyi kolaylaştırdığını söylüyorlar.

Ciltte kırışıkların ortaya çıkmasının plastik cerrahi ve botoks enjeksiyonları gibi çeşitli kozmetik ‘tedavileri’ var. Anti-aging kreminin pazarlanan avantajlarından biri, bu daha uç kozmetik tedavilere alternatif olması.

Eleştirmenler bu ürünlerin üreticilerinin kadınların korkularından beslendikleri ve reklamların ürünlerinin bilimsel olarak işe yaradığının kanıtlandığını iddia ederek bilimi kötüye kullandığı görüşündeler. ‘Bilimsel veri’nin ürünü ve daha genç göründüklerini düşünüp düşünmedikleri sorulmuş kadınların algısına dayandığı söylendi. Bunlar plasebonun kendine özgü nitelikleri.

Ama anti-aging ürünlerinden bazılarının vaat edildiği gibi gençleştirici bir etkiye sahip olabilmesi dikkat çekici. Ama çoğu anti-aging ürünün etkileri muhtemelen konsantrasyonlarına ve etkilerini daha müphemleştiren uygulama biçimine bağlı.

Özer SELİMOĞLU

merhaba . ben lise 2. sınıfa giden bir öğrenciyim .boyum 1,78 kilom 58 . bu gün internette gezinirken mafran sendromu diye bir hastalık duydum . belir... devamı