Birçok insan uyandığı zaman ya da boyunlarının uzun süre aynı pozisyonda kalmasının ardından boynunu çıtırdatmıştır. Sadece boyun bölgesinde değil, vücudun parmak eklemleri, ayak parmakları, sırt altı gibi bölgelerinde çıtlama hissetmeniz mümkün. Peki, çıtlama sesinin sebebi ne? Boyun çıtlatmanın herhangi bir yan etkisi var mı? Boyun çıtlatmak güvenli mi?
 
Öncelikle çıtlama sesinin neden kaynaklandığını inceleyelim. Boyun bölgesi eklemlerden oluşmaktadır ve diğer eklemlerde olduğu gibi boynumuzda da, eklemleri yağlayarak birbirine sürtünmesini engelleyen bir sıvı mevcuttur. Bu sıvı eklem sıvısı olarak bilinir. Eklem sıvısı iki eklem arasında bir kapsül içinde yer alır. Çıtlama istediğinde boynun bir tarafa doğru gerilir. Bu hareket, kayganlaştırıcı eklem sıvısı içeren kapsülü de esnetir ve buna bağlı olarak hacmini arttırır. Basınç hacimle ters orantılıdır. Bu küçük fen bilgisi hatırlatmasından da anlayabileceğimiz üzere boyundaki eklem sıvısı dolu kapsül esneyip hacmini arttırdıkça, içindeki basınç azalacaktır. Eklem sıvısı içerisinde birçok farklı çözünmüş gaz bulunur. Kapsül içinde basınç azalınca, bu çözünmüş gazlar kabarcıklara dönüşürler. Biraz daha fazla baskı uygulamak bu gaz kabarcıklarının patlamalarına ve çoğu zaman hoşumuza giden çıtlama sesini duymamıza neden olur.
 
Şimdi oldukça basit bir işlem gibi görünüyor. Bu durumla, ister bilinçli ister bilinçsiz şekilde yapıyor olalım vücudun birçok bölgesinde karşılaşırız. Birçok insan parmak eklemlerini çıtlatmanın olumlu olup olmadığını sorduğunda cevap yapmamaları gerektiği yönündedir. Peki ya boyun çıtlatmak?
 
Boyun çıtlatmak güvenli mi?
 
Muhtemelen boyun çıtlatmaya alışana dek uzun bir zaman harcadınız fakat boynunuzdan gelebilecek o çıtırtılar rahatlatıcı olmakla birlikte, aynı zamanda kaygı vericidir. Her şeyden önce, duyduğunuz ses bir 'çatırtı' , bildiğimiz üzere birçok benzer ses yaklaşan kötü haber anlamına gelir.
 
Boyun çıtlatma konusunda yerleşik iki yaygın ekol vardır. Konuya olumlu yaklaşanlar, bilinçli olarak yapmıyor olsak bile çıtlama oluşabildiğini, boyunda basınç ve katılığı azaltarak boynun serbest hareket etmesine yardımcı olan oldukça doğal bir süreç olduğunu savunmaktadır. Bu yüzden boyun ağrısı çeken pek çok kişi boyunlarını çıtlatıp rahatlama duygusu ile ayrılmak üzere sertifikalı masaj uzmanlarına giderler.
 
Fakat ikinci ekolü savunan kişiler, boyun çıtlatmaya bağlı gelişebilecek birçok olumsuzluk ve risk olabileceğini savunmaktadır. Çok sık boyun çıtlatmanın eklemleri bir arada tutan tendon ve eklem bağlarıyla birlikte, boynun zayıflamasına yol açabileceği bilinmektedir. Zayıflamış bağlar ve tendonlar, hipermobilite olarak bilinen eklemlerin gevşemesi durumuna neden olabilir. Omurga eklemlerinin gevşemesi ve hareket alanının genişlemesi eklem iltihabı riskini beraberinde getirir.
 
Eklem rahatsızlığı riski size yeterince korkutucu gelmiyor olabilir fakat bunun felçle bağlantılı olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca çok sık boyun çıtlatmanın boyundan geçen ve beyne sinyaller taşıyan sinir arterinin zarar görmesine sebep olabileceği bilinmektedir. Sinirlerde oluşabilecek ufak bir kanamanın pıhtılaşarak beyne ulaşmasının, felç geçirmeye kadar varabilecek önemli sonuçları olabilir. He ne kadar bu olayın meydana gelme ihtimali çok düşük olsa da, sanıyoruz “felç” kişinin sık sık boyun çıtlatmaktan vazgeçmesine yetecek kadar korkutucu bir sonuç.
 
Yalnızca gidermek istediğiniz bir boyun tutulmanız varsa boynunuzu çıtlatın
 
Boyun çıtlatma, boyun ağrısını ve tutulmanızı gidermekte etkili olabilecek bir yöntemdir. Ama bilim adamlarının çok sık boyun çıtlatılması konusunda ciddi çekinceleri var. Bu yüzden alışkanlık haline getirmeden, yalnızca gerçekten gerektiğinde boynunuzu çıtlatın.

Prof. Dr. Muharrem İNAN

Yaşim 20 boyum 1.59 bacaklarım parantez bacak boyumun kısa olduğunu düşünüyorum boyumu uzatmak için ne yapmalıyım boy uzatma ameliyatı olabiliryim ne ... devamı