Bulantı ve Kusma Tedavisi
Bulantı ve Kusma Tedavisi
Mide bulantısı ve kusma, çoğu zaman başladıkları gibi hızlı bir biçimde kendi kendilerine kaybolur ve ev şartlarında tedavi edilebilir. Bulantı ve kusma tedavisi, genellikle bulantıyı kesmeye yönelik ilaçların ve vücuttaki su kaybını azaltmaya yönelik sıvı takviyesinin kullanımını içerir.
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Evde uygulanan tedavinin temel dayanağı bol sıvı tüketilmesidir. Sıvı tüketimi vücuttaki elektrolit dengesini normale döndürerek kusmayı durdurabilir. Kusma başladığında canınız istemiyor olsa bile bol sıvı tüketmeniz gerekir. çünkü sıvı kaybı hayati risk yaratabilecek derecede önemli olabilir.
- Başlangıçta küçük miktarlarda sıvı tüketebilirsiniz, yetişkinler için bir su bardağı kadar, çocuklar için bir su bardağının üçte biri kadar sıvı tüketimi başlangıç için yeterli olacaktır. Sadece tortusuz sıvılar tüketmeye özen gösterin (tortusuz et suyu çorba, tortusuz şerbet, limonlu soda gibi). Eğer temin edebildiğiniz sıvı gıdanın tortusuz olduğuna emin olamıyorsanız, sıvıyı temiz cam bir bardağa doldurup içinden bakarak, bardağın arkasına yerleştirdiğiniz bir yazıyı okumaya çalışın. Yazıyı okuyamıyorsanız seçtiğiniz sıvı tortusuz değildir, içmeyin.
- Süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kaçının. Bu tip ürünler bulantı ve kusma belirtilerinizin daha kötüleşmesine sebep olabilir.
- Jelâtin, yulaf ezmesi, yoğurt gibi yumuşak gıdalar tüketmeyi deneyin. Eğer bulantı ve kusma tekrar ederse sıvı gıda tüketimine geri dönün.
çocuklarda dehidrasyon:çocuklarda vücudun susuz kalmasını engellemek için vücut sıvısını takviye edecek sıvı çözeltiler kullanılmalıdır.
- Kola, çay, meyve suyu ve sporcu içecekleri kusma esnasında kaybedilen sıvı elektrolit miktarını olması gerektiği gibi düzgün bir şekilde geri kazandıramaz. İçme suyu da yararlı olmayacaktır. İçme suyu kaybedilen elektrolitleri geri kazandırmamasına ek olarak, vücutta var olan elektrolitleri seyrelterek bir nöbet yaşanmasına sebep olabilir.
- Dünya Sağlık örgütü çocuklarda su kaybını önlemeye yönelik mevcut ticari ürünlerin temin edilemediği durumlarda kullanılmak üzere, şu tarifi tavsiye etmektedir: İki yemek kaşığı şeker (veya bal), çeyrek tatlı kaşığı sofra tuzu ve çeyrek tatlı kaşığı kabartma tozunu karıştırın. Daha önce kaynatılmış olan bir litre suya ilave edin ve çocuğunuza içirin.
Erişkinlerde dehidrasyon:Yetişkinlerde ve gençlerde elektrolit depolanması, çocuklara oranla daha fazla olmasına rağmen, kusma sebebiyle dengenin bozulması ve vücudun susuz kalması mümkündür. Şiddetli belirtiler ve dehidrasyon genellikle ilaç kullanımının, diyabet veya böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkların yan etkisi şeklinde ortaya çıkar. Ancak belirtiler sağlıklı kişilerde de ortaya çıkabilir.
- Yetişkinler başlangıçta tortusuz, kafeinsiz ve süt mamulü olmayan sıvı gıda ürünleri tüketebilirler.
- Kusma sona erdikten sonra bir gün boyunca takip edilecek sıvı gıda diyetinin ardından muz, pirinç, elma, tost, makarna ve patates gibi besinlerle ya da püre, lapa şeklinde, yumuşak katı yiyeceklerle beslenmeye başlanılabilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Eğer yutabiliyorsanız sıvı gıdalar ağızdan verilir aksi taktirde damar yoluyla sıvı takviyesi gerekebilir. Vücutta ciddi su kaybı oluşması durumunda kaybedilen sıvının damar yoluyla geri kazandırılması sıkça başvurulan bir yöntemdir.
- Eğer kusmanıza ve mide bulantınıza sebep olan özel bir nedene rastlanırsa, tedavi esnasında ayrıca bu problemin çözümüne yönelik yaklaşımlar da uygulanacaktır.
Safra Kesesi İltihabı Tedavisi
Uzm. Dr. Engin TÜRKMEN
mrb hocam kızkardeşimde sürekli bulantı kusma var dışkıda kalem gibi incelmiş ne kadar ilaç içtiysede geçmedi... devamı
Gut Tedavisi
İshal Tedavisi
İlk Yardım Kutusu
Yetişkinlerde Sıvı Kaybı
İlk Yardım Çantanızın 8 Vazgeçilmezi