Eklemlerin içinde küçük, sıvı dolu torbalar yer alır ve bunlara bursa denir. Bursaların iltihaplanması bursit olarak adlandırılır. Sonucunda ağrı, tutulma, kızarma ve şişme görülebilir. Bursit genellikle tekrarlayan burkulma tarzı yaralardan sonra oluşur fakat gut veya romatoid artrit etkisiyle de ortaya çıkabilir. Genellikle omuz, kalça, dirsek veya diz gibi büyük eklemlerde görülür.

Bursite faydalı olacak bir diyet vücuttaki enflamasyonu azaltan gıdalardan oluşmalıdır. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler, somon ve ton balığı gibi balıklar eklemlerdeki enflamasyonu azaltabilir ve ağrıyı iyileştirebilir. Yeterli miktarda su içmek de eklemlerin ağrısız olmasını sağlayacaktır.

Enflamasyonu azaltan yiyecekler kadar, artıran yiyecekleri yememek de önemlidir. Bunların arasında rafine şekerler, sodyum ve yağ yer alır. Birçok fast food ve işlenmiş gıdalar, bursit acısını azaltmak istiyorsanız kaçınmanız gereken yiyeceklerdendir.

Bazı takviyeler enflamasyonu azaltmaya ve bursitlerde rahatlamaya yarayabilir. Glukozamin sülfat, omega-3 yağ asitleri, C vitamini, flavonoidler ve bromelain işe yarayabilir. Tavsiye edilen dozlar alınmalı ve kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.

Gücü ve esnekliği artıran aktiviteler ağrılı eklemleri rahatlatabilir. Yoga, pilates ve tai chi kasları, tendonları ve bağ dokuyu güçlendiren ve esneten hareketler içerir. Miyofasiyal rahatlamaya odaklanan masaj terapisi de ağrılı eklemlere iyi gelebilir.

Bursit şikayetiniz varsa aspirin, ibuprofen ve asetominofen gibi ilaçları doktorunuza danışmadan birkaç günden uzun süre almayın. Ayrıca hamileyseniz doktorunuza gerekli ilaç ayarlamasını yapması için bilgi verin. 

Dyt. SAMET YAĞLI

merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı