Herpes simpleks virüsü, yaygın olarak uçuk olarak bilinen viral hastalığa sebep olan ölümcül bir virüstür. İki virüs tipi uçuğa sebep olmaktan sorumludur, bunlar: HSV-1 ve HSV-2’dir. İlki çoğu vakada oral uçuğa sebep olur, ikincisi daha az vakada genital uçuğa sebep olmaktan sorumludur. Oral uçuk dudaklarda, burunda, çenede, dilde ve diş etlerinde olabilir. Bu yüzden herpes simpleks virüsü ağızın içinde uçuğa sebep olmaktan da sorumludur. Dilde uçuk, dil ve etrafındaki bölgede ağrılı uçuklar ile karakterize olur.
Dil uçuğu, ağız uçuğu veya oral ülseri gibi farklı isimlerle tanınır. Yaşa ve cinsiyete bakmaksızın herhangi bir insanda olabilir. Dil uçuğu sık sık aft ile karıştırılır, oysa aft kolayca tedavi edilebilir ve bulaşıcı değildir. Fakat dil uçuğu bulaşıcıdır ve tedavisi için anti viral tedavilere ihtiyaç vardır.
Dilde Herpesi Önleyici Tedbirler
Herpes virüsü doğrudan temasla yayılabilir, bu yüzden enfekte bir insanla öpüşmekten ve oral seksten kaçınmak önemlidir. Ağız hijyeninizi günde üç defa dişlerinizi fırçalayarak ve dişlerinizi temizlemek için diş ipi kullanarak sağlayın. Sık diş kontrolleri de ağız bölgesi hijyenini korumanıza yardımcı olacaktır. Bu ağrılı enfeksiyonun belirtileri anti histaminlerin ve diğer kortikosteroidlerin kullanılmasıyla en aza indirilebilir. Dilde uçuğun herhangi bir belirtisini fark etmeniz halinde baharatlı yiyeceklerden kaçının, çünkü ağrıyı arttırabilirler.
Herpes virüsü kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa veya kişi ciddi bir hastalık geçiriyorsa saldırabilir. Uygun önleyici tedbirleri alarak dilde uçuğu önleyin. Uçuğu engelleyen yiyecekleri öğrenin. Dilinizden ağrı verici kabarcıkları uzak tutmak için uçuk diyeti uygulayın ve beslenme takviyeleri alın.
Uçuklar Genetik Yatkınlıkla Sıklaşabilir
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
Boğazımda ve dudak kenarlarında uçuk denilen intihap oluyor bunun sebebi ve çözüm yolu nedir .... devamı
Kaşıntılı Cilt Döküntüleri
Pellegra
Güzel Cildin Sırları
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Cilt Kuruluğunu Azaltacak Öneriler