C vitamini ve Kemoterapi
Bilimsel Çalışmalar, C vitamini Takviyelerinin, Kemoterapi İlaçlarının Etkisini Azaltabileceğini Gösteriyor.
New York araştırmacılarından bir ekip, C vitamini takviyeleriyle kemoterapinin iyi bir bileşim olmadığını belirtiyorlar. Araştırmacılar, laboratuvar ve hayvan çalışmalarında C vitamininin, birçok kanser ilacının etkisini azalttığını ortaya çıkardılar.
“Çalışmalarda ortaya çıkardığımız, C vitamininin, çalıştığımız kemoterapi ilaçlarının etkilerini körelttiğidir. C vitamini, kanser hücrelerini kemoterapiden koruyor, bunu da hücrelerin güç kaynakları olan mitokondrilerini koruyarak yapıyor.”
Laboratuar çalışmalarında, C vitamini kemoterapi ilaçlarının etkinliğini, ilacın ve C vitamininin dozuna bağlı olarak yüzde 30 ile yüzde 70 arasında köreltebiliyor.
Tartışmalar
C vitamini ve Kemoterapi: Tartışmalar
Kimi bilim insanları, C vitamini desteklerinin kanser hastalarına yardım mı ettiği, yoksa zarar mı verdiğinin, on yılı aşkın süredir devam eden bir tartışma olduğunu belirtiyorlar. Çünkü C vitamini bir antioksidandır; bazı araştırmacılar, bu nedenle C vitamininin genel sağlığı destekleyip hücreleri sağlıklı tutarak kanser hastalarına yardım edebileceğini söylüyorlar.
Ancak, bazı kemoterapi ilaçları, kanser hücrelerini öldürmek üzere “oksijensiz serbest radikaller” üretir. Bu teoriye göre, C vitamini, bu serbest radikalleri emerek kanser hücrelerinin hayatta kalmalarına olanak sağlar.
Bilimsel Çalışma Detayları
C vitamini ve Kemoterapi: Bilimsel Çalışma Detayları
Kaygı, C vitamini desteklerinin, faydadan çok zarar verebileceği yönündedir. Çalışma ekibi, C vitamininin hücrelere girmek için aldığı form olan dehidroaskorbik asitle löseminin ve lenfomanın bazı hücre dizilerini işleme tabi tuttu, ama diğer hücre dizilerini işleme dahil etmedi.
Daha sonra, hücre dizilerini çeşitli kemoterapi ilaçlarıyla işleme soktular. Araştırmacılar daha sonra C vitaminiyle ön işleme giren ya da girmeyen hücrelerde kemoterapinin etkinliğini ölçtüler.
C vitamininin kemoterapi ilaçlarının etkisini yok etmediğini ama körelttiğini açıklayan araştırmacılar, ilaç etkinliğinde yüzde 30 ile yüzde 70 arasında azalma yaşandığını belirttiler.
Sonraki adım olarak da, kanser hücrelerini farelere aşıladılar ve C vitaminiyle önceden işleme giren tümörlerin, C vitamini olmayanlardan daha hızlı geliştiğini ortaya çıkardılar.
Diğer Seçenek
C vitamini ve Kemoterapi: Diğer Seçenek
Oregon, Corvallis Eyalet Üniversitesi bilim insanları, bulguların insanlara uygulanmasının imkansız olduğunu belirtiyorlar.
Çalışmayı birçok boyutuyla değerlendiren bilim insanları, kullanılan dozun çok yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Ama çalışmayı yürüten araştırmacılar, hücre içindeki konsantrasyonun, C vitamini desteği alanlarda görülenle benzer olduğunu belirtiyorlar.
Araştırmacıların sadece lösemi ve lenfomanın kanser hücresini, yani sadece iki türü kullandıklarını söyleyen bilim insanları, bu nedenle, sonuçların diğer kanser türlerine uygulanamayacağını savunuyorlar.
Oregon’lu uzmanlar, diğer kemoterapi araştırması süresince, özellikle hayatta kalma süresinde ve yan etkilerin azaltılmasında C vitamini desteklerinin faydalı olduğunun ortaya çıktığını söylüyorlar.
Ama, “C vitamininin, bazı kemoterapi tedavisi türlerinde” tedavinin uygun olmadığını gösterebildiğini de kabul ediyorlar. C vitaminiyle kemoterapinin iyi bir karışım olup olmadığını görmek için daha kapsamlı klinik çalışmaların gerektiğini belirtiyorlar. Eğer hastalar kemoterapi süresince C vitamini alıyorlarsa, doktorları tarafından gözlenmeleri gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Öneriler
C vitamini ve Kemoterapi: Araştırmacıların Hastalara Önerileri
Araştırmacılarsa, “Biz neredeyse kesin olarak, hastaların destek şeklinde C vitamini alımından kaçınmaları gerektiğini düşünüyoruz” diyor ve ekliyorlar: “Günde 100 miligram gibi düşük oral doz alsanız bile, beyaz kan hücrelerinizin içinde, bizim deneysel kullandığımıza yakın C vitamini konsantrasyonuna sahip olursunuz, bu da zarar getirebilir.”
Sağlıklı bir insan için tavsiye edilen günlük C vitamini alımı kadınlar için 75 erkekler için 90 miligramdır.
Araştırmacılar, C vitamini içeren çoklu vitaminlerin muhtemelen kullanılabileceğini, ancak kemoterapi tedavisi süresince daha yüksek miktarlardan kaçınılması gerektiğini belirtiyorlar.
Çatlaklara İyi Gelen Bitkisel Yağlar
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Merhaba hocam 7 sene önce kemoterapi gördüm ama son 7 senedir ilaç kullanmıyorum 3 hafta önce sperim tahlili verdim fakat hücre bulunamadıgı söyledind... devamı
Zayıflamayı Sağlayan 10 Besin
Asai Üzümü
Yeterli Miktarda D Vitamini Alıyor Musunuz?
Hindistancevizi Sütü
B12 Vitamini Eksikliği