- İçindekiler
- 1. Dudak Yalamak
- 2. Dudak Merhemleri
- 3. Anemiyle Savaşmak
- 4. B Vitamini Eksikliği
- 5. Enfeksiyon Tedavisi
1. Dudak Yalamak
Dudak yaşamak iki nedenden ötürü kötüdür. Birincisi, onları ıslattığınızı ve ihtiyaçları olan nemi sağladığınızı zannedersiniz ama öyle değil. Dudakların ya çok ince bir koruyucu dış tabakası vardır ya da hiç yoktur, bu onları su kaybına özellikle yatkındır. O yüzden tükürük dudaklardan çok çabuk, kolunuzu yaladığınızdakinden daha hızlı buharlaşır ve bu, dudaklarınızı daha kuru ve olduklarından daha kötü hissettirir.İkinci neden biraz daha çarpıcıdır. Tükürük göründüğü kadar masum değildir. Sindirim sisteminizin temel bir erken bileşenidir ve yemekleri parçalamakta uzman enzimlerle doludur. Ne yazık ki, nazik dudaklar bu sindirim eylemine karşı da hassastır ve aşırı tükürük dudaklarınızdaki cildin çatlamasına neden olabilir
2. Dudak Merhemleri
Bütün dudak merhemleri eşit yapılmamıştır. Dudaklarınız nemli topraklardan kupkuru çöllere geçiş yaptıysa ekstra nem korunumu sağlayan bir merheme ihtiyacınız olacak. O yüzden bir markette kasaya yakın gördüklerinizden bir tane kapmayın, bunlar aradığınız şeyler olmadığından değil, dudaklarınız aşırı hasar gördüyse emin olmadan önce bileşenleri incelemeniz gerekir.En az 15 güneş faktörünün yanı sıra balmumu, fenol ve vazelin de listede tespit edilecek iyi bileşenlerdendir. (Eğer yumuşak parafin ve petrolatum görürseniz bunlar da vazelinle eş anlamlıdır.) Dudaklarınız özellikle ağrılıysa biraz rahatlama sağlamak için kafur ve mentol gibi içerikleri olan bir şey de alabilirsiniz.
Azar azar olsa da sık sık sürmekten çekinmeyin, yoksa her an yalamak isteyebilirsiniz. Yatmadan önce dudak merhemi sürmek de iyi bir fikirdir, özellikle uyuduğunuzda ağzınızdan nefes alıyorsanız.
3. Anemiyle Savaşmak
Sıradan önerilerin hiçbiri çatlayan dudaklarınızı iyileştirmediyse besinsel bir eksikliğiniz olabilir. İlk olarak demir alın. Beslenmenizde yeterince demir almazsanız demir eksikliği anemisi bir dizi kötü habere yol açabilir. Çatlak dudaklar yorgunluk, kuvvetsizlik, baş dönmesi, sinirlilik, baş ağrısı, düzensiz baş ağrısı ve konsantrasyon zorluğunun yanı sıra belirtilerden sadece bir tanesidir.Bazı kişilerin doktorlarıyla konuşması gereken, (örneğin demir emilimine ilişkin) bir tıbbi sorunu olabilir ama birçok kişinin beslenmesinde demiri artırması veya demir takviyesi alması yeterlidir. Takviyeler en iyi bazı C vitamini haplarıyla alınabilir. Beslenmeye gelince, birçok besin demir alımınıza yardımcı olabilir. yağsız kırmızı et, kuru bakliyat ve kuru meyvelerin yanı sıra yumurtalar (özellikle yumurta sarısı) ve bazı deniz besinleri demir yönünden zengindir. Tohumlar, kuruyemiş, ıspanak, bakliyat, brokoli, kuşkonmaz ve tam tahılları da deneyebilirsiniz.
4. B Vitamini Eksikliği
Birçok şey B vitamini eksikliğine yol açabilir ama son zamanlarda iyi beslenmiyorsanız B vitamini yönünden zengin besinleri artırmaya odaklanmanız veya seviyelerinizi yükseltmek için B vitamin kompleks takviyesi kullanmaya başlayabilirsiniz. Çatlamış dudaklar, demir gibi düşük B12 vitamininin de bir işareti olabilir. B12 eksikliği baş dönmesi, hızlı kalp atışı, ateş, belirgin kilo kaybı, yorgunluk, kafa karışıklığı, depresyon, iştah kaybı, sindirim bozukluğu ve bir dizi dokunma bozukluğuna neden olabilir.O yüzden ya B vitamin kompleks takviyeleri alın ya da hangi yiyecekleri eksik aldığınızı keşfedin. B vitaminleri ve demir sizi düzeltmezse başka bir şey mi eksik diye görmek için beslenmenize başka besinler de ekleyin. Örneğin, E vitamini kapsülleri takviye zengini bir merhemi ikiye katlayabilir. Bir tane alıp hassas dudaklarınızın üstünde gezdirin. Ama hala belirgin sorun yaşıyorsanız doktorunuzla görüşün.
5. Enfeksiyon Tedavisi
Bazen yaralı dudakları düzeltmek için gerçekten bir doktor gerekir. Örneğin, dudaklarınız birleştikleri ağız kenarında çatlamışsa bu bir sorun olabilir, özellikle iltihap, kırmızılık, ağrılı yaralar veya sürekli yeniden açılan yarıklar oluşursa. Takviyeleri denedikten, çatlakları dilinizle dürtmeyi ve başka bir dudak tavsiyesini uygulamayı bıraktıktan sonra doktorunuzu arama zamanı.Uzmanlar hala sürecin tam olarak nasıl ilerlediğini belirlemeye çalışıyor ama bu en olası senaryolardan biri. Ağız kenarlarını yalamak veya ovuşturmak, tam oturmayan takma dişler takmak veya bir besin eksikliğiyle uğraşmak gibi etmenlerin etki ettiğinden şüpheleniliyor.
Sonra pusuda bekleyen bir mantar veya bakteri enfeksiyonu ağzın nemli kenarlarına yerleşip sorunu alevlendirebilir. Yine de aklınızda bulunsun, bazen bu belirtiler daha da ciddi bir tıbbi sorunu işaret edebilir. O yüzden çatlak dudaklar reçetesiz ilaçlar, takviyeler ve dudak merhemleriyle tedavi edilebilirken bazen bir profesyonele başvurmak gerekebilir. İyi bir teşhisle, birçok insan sağlıklı dudaklara sahip olabilir.
İLGİLİ MAKALE
Sıcak Havada Daha Tehlikeli
Uzm. Dr. Melis ŞENLİK
merhaba eşim çalıştığınız hastanede doğum yaptı doğum sonrası bacaklarında çatlaklar meydana geldi bu çatlakların kaybolması için bir çözüm yolu var m... devamı
Kozmetikten Mucize Beklemeyin
Hızlı Estetiğe Talep Arttı
Dudak Kenarlarında Çatlak
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Doğal Dudak Çerçevenizi Netleştirmenize Yardımcı Dudak Kalemleri!