Çikolata kisti yani endometriozis, doğurganlık çağındaki kadınların bir hastalığıdır. Endometriozis odakları normalde, endometrom denilen ve rahmin iç tabakasını döşeyen dokunun rahim dışında, karın içinde, bağırsakların, mesanenin üzerinde, tüplerde, yumurtalıkta oluşmasıyla ortaya çıkan bir patolojik durumdur. Yani endometromun normal yerinden çıkıp, dışarıda bir yerde odak haline gelmesidir. Bu dokunun yumurtalığın dokusunun içine yerleşmesi halinde, normalde her ay yumurtalık dokusunu adet kanaması yoluyla atan kadınlar, çıkış yolu olmadığı için, dokuları atamamaktadırlar. Bu durumda bu dokular yumurtalık içinde birikmektedir. Atılmadığı koşullarda da başlangıçta kan renginde iken, zaman içinde daha koyu renkler alarak siyaha dönüşmektedir. Böylece sıvı bir çikolata şeklini almaktadır. Bu nedenle bu hastalığa çikolata kisti denmektedir. Çikolata kistleri ya da endometriozis olduğu koşullarda, bunlar tüplerin içinde, üzerinde ya da yumurtalıkta yapışıklığa yol açarak gebeliği önleyebilmektedirler. Kısırlık tedavisi için başvuran hastaların çoğunda endometriozis odakları ya da endometroma görülmektedir.

VİDEO: OP. DR. SERDAR KOÇ "ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR?"

Endometriozis yarattığı mekanik bir yapışıklık nedeniyle kısırlığa yol açabileceği gibi, oranın ortamını bozarak da kısırlık nedeni olabilmektedir. Buna yol açan etken tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalar adet dönemini çok ağır geçirmektedirler. Ya da eğer bağırsak üzerine yerleşmişse, adet zamanında dışkılama sırasında sorun yaşamaktadırlar. Mesane üzerine yerleşmişse, idrar sırasında soruna yol açmaktadır. Bazı ilaç tedavileriyle hastaların bu sıkıntılardan kurtulmaları sağlanabilmektedir. Ya da sorunu tedavi etmek için kimi hormon tedavileri kullanılmaktadır. Çok ağır vakalarda, örneğin tıkanıkların çok ciddi boyutlara ulaştığı durumlarda cerrahi tedavilere yönelmek gerekmektedir. Eğer çok büyümüş ve yumurtalıkların içini tutmuşsa, cerrahi operasyonla bu kistler çıkarılmaktadır. Endometriozisin nedeni tam olarak belli değildir. Bu yüzden tam bir tedavi yöntemi de bulunmamaktadır. Tedavi sadece semptomlara ve hastalığın yarattığı rahatsızlıklara yöneliktir. Eğer bu hastalar gebe kalamazlarsa tüp bebek tedavileri yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisiyle endometriozis hastalarının gebe kalma şansları, diğer hastalardaki kadar fazladır.
İLGİLİ MAKALE

Endometriyoz Ameliyatı

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı